Kinek drukkoljon Orbán az amerikai félidős választáson?

Külpol

Veszélyben a helye annak a képviselőnek is, aki Orbánék legelkötelezettebb barátja. És nincs ezzel egyedül. Az amerikai félidős választások magyar vonatkozásai.

Az amerikai külpolitika elsősorban az elnök hatásköre, mégis bizonyos helyzetekben a kongresszus befolyása sem elhanyagolható – márpedig jelenleg a magyar kormánynak leginkább a kongresszussal van konfliktusa.

Erre David Cornstein nagykövet is utalt a CEU-n tartott október eleji előadásában, amelyben kijelentette, hogy miközben az elnöki adminisztrációban és a nagykövetségen már az Orbán-kormány barátai vannak, a kongresszus irányából számos kritikus észrevétel érkezik.

Az amerikai nagykövet kiállt a CEU mellett

A budapesti amerikai nagykövet ma meglátogatta a CEU-t, tetszett neki, és szeretné, ha Magyarországon maradna az egyetem.

Emiatt a magyar kormány szempontjából kedvező lenne több, velük jó kapcsolatot ápoló kongresszusi tag megválasztása, de erre kevés az esély.

Hogy a magyar üggyel foglalkozó amerikai politikusok közül ki vette az akadályt keddről szerdára virradóan - e cikkünk megjelenését követően -, itt olvashat:

Trump egyik szeme sír, másik nevet: pártja őrzi a szenátust, de a képviselőházban befűtenek neki a demokraták

Végül majdnem minden a papírforma szerint alakult, mégis különösen izgalmas estét hozott az amerikai félidős választás.

Sőt, az egyik leginkább veszélyben lévő jelenlegi republikánus képviselő éppen az a kaliforniai Dana Rohrabacher, aki a magyar kormány kevés elkötelezett barátja közé tartozik a Capitoliumon.

Dana Rohrabacher

Dana Rohrabacher

Fotó: Wikipédia

 

Rohrabachert Putyin kedvenc képviselőjének is tartják, de már Magyarországon is többször járt, illetve több alkalommal megvédte a kormányt a kongresszusban – most viszont más kaliforniai republikánusokhoz hasonlóan aggódhat a helyéért. (Rohrabacher nemcsak Magyarországra figyel, Macedóniáról is voltak már erős mondatai, ebben is Putyinnal ért egyet - a szerk.)

Talpig feketében - Macedónia a szakadék szélén

A jobbos államelnök nem engedi a szocdemek és az albán pártok koalícióját kormányt alakítani. A macedón nacionalisták nyugati beavatkozástól tartanak, minden bokorban Soros Györgyöt látják és nagy sebességgel közelednek Putyin felé.

Az ő körzetéhez hasonlóan „Romney–Clinton-körzet” New Jersey 7. körzete, ahol a demokrata Tom Malinowski a hivatalban lévő republikánus képviselő kihívója. Malinowski többek között a demokráciáért és emberi jogokért is felelős helyettes külügyi államtitkár volt az Obama-kormányzatban, ebben a minőségében pedig többször bírálta a magyarországi állapotokat.

Feltehetőleg kongresszusi képviselőként sem lenne közömbös a téma iránt.Még a képviselőkénél is kisebb a ráhatása a külkapcsolatokra egy kormányzóhelyettesnek, Kalifornia azonban a legnépesebb amerikai állam és a világ egyik vezető gazdasága, ezért mégis van némi súlya, hogy mit gondol a második embere.

Eleni Kounalakis (középen) kampányol

Eleni Kounalakis (középen) kampányol

Fotó: facebook

 

Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövetről pedig – többek között könyvéből – lehet tudni, hogy nincs jó véleménye a demokrácia itthoni alakulásáról. Kounalakis ellenfele Kalifornia sajátos előválasztási szabályai miatt egy másik demokrata, Ed Hernandez, köztük szoros verseny várható (a kormányzói posztot viszont az eddigi helyettes, San Francisco volt polgármestere, Gavin Newsom vélhetően könnyen megszerzi majd).

Minden bizonnyal tehát továbbra is lesznek a magyar kormánnyal szemben kritikus hangok az amerikai politikai életben. Külpolitikai kérdésekben azonban a szenátusé a legfontosabb szó, és az még nem egyértelmű, hogy a visszavonuló Bob Corkertől ki veszi át a szenátus külügyi bizottságának befolyásos elnöki posztját. Ez természetesen attól is függ, hogy sikerül-e a demokratáknak a kedvezőtlen előrejelzések ellenére megszerezni a felsőházi többséget – gyaníthatóan a magyar külpolitika örülne, ha ez nem következne be.

A szerző a CEU nemzetközi kapcsolatok szakos doktorandusza, kutatási területe az amerikai külpolitika. A Narancs.hu-n Tábor Áron szakértővel elemezzük majd a választási eredményeket, kövessen minket!

Esélylatolgatásunkat itt olvashatja:

Amire ma az egész világ figyel: megpecsételődik-e Trump sorsa vagy ismét csodát tesz?

A november 6-i választás tétje nem kicsi: lesz-e erős kongresszusi ellenpont Trumppal szemben elnöki ciklusának második felére? Az eredmény ugyanakkor egy erősen polarizálódó társadalom képét is tükrözheti.

Figyelmébe ajánljuk