Trump szerint a híveihez intézett múlt szerdai beszéde teljesen helyénvaló volt

  • narancs.hu
  • 2021. január 12.

Külpol

Nem érez személyes felelősséget a történtekért.

Donald Trump leköszönés előtt álló amerikai elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy híveihez intézett múlt szerdai beszéde teljesen helyénvaló volt, és visszautasította, hogy bármilyen mértékben felelős lenne a Capitolium ostromáért.

Trump ezt újságíróknak mondta az Andrews támaszponton, amikor arról kérdezték, érez-e személyes felelősséget a történtekért.

Ugyancsak kedden - december 8-a óta első nyilvános sajtótájékoztatóján - Trump azt mondta, hogy hatalmas a felháborodás hívei körében a lemondatására indított támadások miatt, de nem akar erőszakot.

Az impeachmenttel (alkotmányos felelősségre vonási eljárással) "borzasztó dolgot cselekednek". Hozzátette, hogy folyamatos "boszorkányüldözés" áldozata, amelynek része az a vád, hogy beszédével felhergelte a tömeget a Capitolium ostromára.

Az impeachment elindításáról szerdán szavaz a kongresszus képviselőháza.

Trump múlt szerdán több mint egy órán át beszélt szabadtéren híveihez, egyebek közt olyan kifejezésekkel buzdítva őket, hogy "harcoljanak pokolian". 

Ezek után Trump hívei megrohamozták a Capitolium épületét Washingtonban, a Joe Biden megválasztott elnök győzelmét megerősítő kongresszusi ülés előtt. A kongresszus ülése félbeszakadt, az épületet lezárták, a több száz Trump-párti randalírozó ellen könnygázt is bevetettek a rendőrök. Mike Pence alelnököt, a szenátus elnökét az elnöki testőrség kimenekítette az épületből.

A zavargásokban többen életüket vesztették: csütörtök este meghalt egy rendőr, aki még szerda este sérült meg. Brian D. Sidnick a capitoliumi rendőrség tagja volt, 2008 óta.  Sidnick a tüntetőkkel való összecsapás során sérült meg, kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. Sidnick a zavargások ötödik halálos áldozata. Az első elhunyt egy középkorű, a tüntetésen részt vevő nő volt, aki még a zavargások első napján vesztette életét. Később még három halálesetet jelentettek, azt azonban nem tudni, hogy mi okozta pontosan a két férfi és egy nő halálát.

Figyelmébe ajánljuk