Tűzszünetet sürget Oroszország – Gázában

  • narancs.hu
  • 2023. október 14.

Külpol

Az izraeli hadsereg azt várja, aki nem akar ellene harcolni, délre menekül. A Reuters videós tudósítóját élő adás közben érte találat.

Szombaton délelőtt helyi idő szerint 10 óra és délután 4 óra között Izrael nem hajt végre légitámadásokat a Gázai övezetben, ez idő alatt az északi területek felől délre menekülő emberek szabadon közlekedhetnek. Erre a célra két útvonalat jelöltek ki – írta szombaton reggel a haaretz.com híroldal.

Már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi övezetét, miután az izraeli hatóságok a terület kényszerkiürítését rendelték el a közeli katonai művelet kezdete előtt – írta az MTI szombaton az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájára (OCHA) hivatkozva.

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamász fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamász élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik „az ENSZ összes alkalmazottjára és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket”.

A Hamasz, amely a múlt szombati, meglepetésszerű támadást indította Izrael ellen, ugyanakkor arra szólította fel a Gázai övezet lakóit, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője embertelennek nevezte az utasítást, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni.

 A Telex háborús hírösszefoglalója szerint szombaton hajnalban az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője,  Jonathan Conricus közleményben magyarázta el, hogy mi a céljuk, és mi lehet ennek a háborúnak a vége: az, hogy felszámolják a Hamász terrorszervezetet, hogy soha többé ne legyen képes kárt okozni, ugyanakkor civileket nem akarnak megölni, sem megsebesíteni. 

A szóvivő arról is beszélt, hogy az északi határon a libanoni Hezbollah szervezet is támadta az izraeli katonákat, de mindenütt visszaszorították. Az izraeli tartalékos katonák a Gázai övezet körül várakoznak. Pénteken már nem csak a levegőből támadta az izraeli hadsereg az övezetet, földi hadműveleteket is végrehajtott.

Akik maradnak és nem harcolnak, azok is kétségbeejtő helyzetben vannak, mert az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a lakosság nagy része nem jut ivóvízhez. Jobb híján az öntözésre használt kutak sós vizét isszák, ami fertőző lehet.  Az ENSZ 135 ezer olyan palesztint látott el ennivalóval, aki menhelyen töltötte a pénteki napot, de a világszervezet tartalékai fogynak. 

Az izraeli hadsereg úgy tudja, hogy a Hamász több mint 120 izraeli túszt tart fogva a Gázai övezetben. A terrorszervezet korábban bejelentette, hogy az izraeliek légitámadásaira válaszul túszokat fog kivégezni.

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia a világszervezet biztonsági tanácsában olyan határozattervezetet terjeszt elő, amely tűzszünetre szólítja fel az „izraeli–gázai háború” szembenálló feleit. Nebenzia tervének vegyes a fogadtatása a többi 14 tagország részéről. Kapott olyan kérdést, hogy a javaslata miért nem említi név szerint a Hamász terrorszervezetet. Azt mondta, csak azért, mert az ő javaslata humanitárius állásfoglalás

Az orosz diplomata szerint Oroszország elítél minden erőszakot Izrael és a Gázai övezet lakosaival szemben.

Izraelnek joga van védeni magát, de az, ahogy bombázza Gáza városát, olyan tett, mint amilyen Leningrád második világháborús ostroma volt, az övezetben lakó emberek délre költöztetésének izraeli tervéről pedig azt mondta, olyan, mint egy gettó látrehozása.

A Hamász szombat reggeli közleményében üdvözölte „Oroszország fáradhatatlan erőfeszítéseit”, hogy megállítsa a Gázai övezet elleni izraeli támadást. „Nagyra értékeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját a népünk elleni folyamatos cionista agresszióval kapcsolatban, és azt, hogy elutasítja a gázai ostromot, a segélyszállítmányok elvágását és a civilek elleni támadásokat” – közölte a Hamász.

A Palesztin Egészségügyi Minisztérium azt közölte, hogy az izraeli légitámadások 15 egészségügyi intézményt és 23 mentőautót pusztítottak el eddig, és az izraeliek kifejezetten az evakuálást segítő egészségügyi dolgozókra és mentősökre céloztak.  A minisztérium adatai szerint szombat reggelig, 24 óra alatt 256 lakos halt meg a Gázai övezetben, közöttük húsz gyerek, és 1788-an sebesültek meg.

A Human Rights Watch szervezet videofelvételeket közölt, amelyek alapján azt állítja, hogy az izraeli hadsereg foszfortartalmú lövedékeket is használ Gázában és Libanonban. Ez azért tiltott fegyver civil lakosság jelenlétében, mivel a 815 Celsius-fokon égő, a levegőt is felforrósító foszfor nagyon súlyos égési sérüléseket okoz. Az izraeli hadsereg tagadta, hogy ilyen lőszereket használna.

A szombatra virradó éjszakán az izraeliek egyik légicsapásában a hírek szerint meghalt a Hamász légierejét irányító Murad Abu Murad, aki az izraeli hadsereg szerint az egyik szervezője volt az október 7-i támadásban.

A Guardian pénteken este arról számolt be, hogy a szemtanúk szerint izraeli lövedék talált el újságírókat Libanonban. A tudósítók élő adásban számoltak be az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah katonáinak tüzérségi összecsapásáról. A Reuters videós munkatársa, Issam Abdallah meghalt, hatan megsérültek, köztük az Al Dzsazíre és az AFP tudósítói. Az Al Dzsazíra hírtelevízió tudósítása szerint a csapatban mindenkin volt sisak és golyóálló mellény is, és nyilvánvalóan jelezték, hogy újságírók, nincs közük a harcoló felekhez.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk