rés a présen

A fénytechnika bármire képes - Joó Gábor vj

  • rés a présen
  • 2013. május 3.

Kultúra

"A fény szempontjából a legnehezebb szép sötétet létrehozni" - a Corvintető vj-jével a fénytrendekről, a szakma kihívásairól és a szép sötétről is beszélgettünk.

rés a présen: Mennyire fontos része a rendezvényeknek a fénytechnika?

Joó Gábor: Bizonyos helyszíneken két gyertyával már csodákat lehet művelni, de van, hogy százával kell pakolásznunk a lámpákat a megfelelő hangulat eléréséhez. Egy szórakozóhely esetében a rendezvény világítása ugyanúgy fontos, mint a zene. A zene megalapozza a hangulatot, de az i-re a pontot a fények teszik fel. Ha egy rendezvény után azt mesélik, hogy milyen jó volt a buli, akkor ott már a fények hatásai is közbeléptek.

rap: Mik a fénytrendek a Corvintetőn?


JG: Trendeket nehéz felsorolni. A LED-ek terjedésével csak a kreativitásunkon múlik, hogy merre indulunk el, de mindenképpen előnyt élveznek a színek. Megjelentek a nagyobb vetített felületek, és szokatlan helyeken bukkannak fel kiegészítések. A Corvintető alapelgondolása is ennek reményében született. A koncepciót a tulajdonosok és a belső építészek álmodták meg, nekünk a megvalósítása maradt. A mázlink az volt, hogy 4 éve fejlesztettünk egy rendszert, melynek végterméke szinte megegyezett az alapötlettel. A cél egy teljes teret betöltő, változatos mozgással, színváltásokkal tűzdelt felület kialakítása volt, amelyet ugyanúgy élvezhet, aki alatta tombol, és aki távolabb ül. Minden helyszínen más megoldást alkalmaztunk a változatosság érdekében. A fények minden szomszédos helyiségből átköszönnek, hogy kedvet csináljanak, átcsábítsanak. Ezzel próbáltuk meg a helyet "megmozgatni", folyamatos változásra bírni.

 

rap: A tető felújítása óta hogyan változtak a bulik?

JG: Színesebb, erőteljesebb és változatosabb lett a helyszín világítása. A hely megtartotta underground jellegét, de igényesebb és modernebb lett, a zene és a hangulat mellett teret kapott a fény is. A zenei háttér fejlődésével lehetőségünk van a világítás elemeit is fejleszteni, ezzel is izgalmasabbá és változatosabbá varázsolni a helyszínt és a rendezvényeket. Szakmailag nagy kihívás a naponta változó stílusú zenékhez alkalmazkodni.

rap: Van olyan zene, amit nagyon szeretsz fényesíteni?

JG: A törtebb ütemeket szeretem, de ebben a technikai rendszerben mindenki önmagát adhatja, a saját stílusának és a bulinak megfelelően. Minden estét külön-külön élőben keverünk, így garantáljuk magunknak is a változatosságot és a kihívásokat.

rap: Mennyire lehetsz önálló, s mennyire kell öszszedolgoznod a fellépőkkel?

JG: A buli a zenéről szól, a vj csak kiegészíti. A dj-től függetlenül dolgozunk, mégis teljesen hozzá igazodva. Nem egy előre programozott pultot vezérlünk, hanem élőben, a zenére tekergetjük a gombjainkat. Amilyen szépen felemelhetünk egy hangot, kiállást, annyira tönkre is tehetjük. Rendszeresen elemezzük a fellépőket, és az adott bulihoz igazítjuk az estét. Jó érzés kicsit részesülni a dj örömeiből.

rap: Honnan jönnek az ötletek, az ihlet?

JG: A munkáinkból, tapasztalatainkból inspirálódunk. Figyeljük a szakmát és a környezetünket. A fényelés nem a pillanatnyi lelkiállapot kivetülése, hanem önkifejezés. Szerintem a fényeknek megvan a maguk pszichológiája, az emberek "irányíthatók" általa, és ebből kiindulva kijelenthetem, hogy a fénytechnika bármire képes.

rap: Mik lesznek a legközelebbi rendezvényeid?

JG: A Corvintetőn mindig megtalálható vagyok, és jön a fesztiválszezon is. Jelenleg építés alatt áll több magyar és külföldi szórakozóhely, amelyek munkálataiban a tető fénymunkásai is részt vesznek.

rap: Mi a jó a sötétben?

JG: A fény szempontjából a legnehezebb szép sötétet létrehozni. A rengeteg kültéri fényszennyezés miatt ritka az olyan helyszín, ahol 100%-os fényerőben dolgozhatunk. Ezt meg kell becsülni. Nem utolsósorban baromi jókat lehet sötétben aludni.

Figyelmébe ajánljuk