A Magyar Nemzet főszerkesztője és A pozsonyi csata készítői is kaptak támogatást Káslertől

  • narancs.hu
  • 2021.01.09 16:20

Kultúra

Zenés színpadi mű készül a magyarságnak fényt hozó gyerekekről, de lesz történelmi sorozat is. 

Nyilvánosságra hozták, hogy kiket, mennyi pénzzel támogatott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter 2020. decemberében, ebben szúrta ki a 444.hu azt, hogy hiába keltett komoly felháborodást a Magyarságkutató Intézet által berendelt A pozsonyi csata című történelemhamisítással és csúsztatásokkal vádolt animációs film (aki még nem látta, itt megtekintheti), a miniszter komplett sorozatot rendelt be az alkotóktól. 

Az Emmi honlapjáról az derül ki, hogy a 12 részes sorozat elkészítésére a pozsonyi csatás filmet kivitelező Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft. 30 millió forintot kapott. 

További érdekességek is vannak azonban a listán, így például a Magyar Nemzet főszerkesztője, Toót-Holló Tamás 22 millió forintot kapott decemberben a rejtélyes nevű "az Aranyhajú hármasok mítoszrekonstrukciós projekt megvalósítására".

A 24.hu erről azt írta, Toót-Holló korábban az Összművészeti Programok Kollégiumától is kapott 12 milliót a dologra, így összsen 34 millió forintból valósíthatja meg projektjét. A lapnak a Magyar Nemzet főszerkesztője el is mondta, hogy miről van szó: az Aranyhajú hármasok egy kétfelvonásos zenés színpadi mű lenne, ezt kellene tulajdonképpen olyan állapotba hozni az év végéig, hogy a művet befogadó színház dönteni tudjon róla.  

A színpadi zenés mű zeneszerzői Bársony Bálint (az egykori Barackfa-dal szerzője) és Elek Norbert, a Magyar Rhapsody Projekt tagjai, a szövegkönyvön a Nemzeti Színház dramaturgja, Rideg Zsófia dolgozik, a zenemű alapján készülő videoklip gyártója a Lezsák Sándor vejének, a kitörés túrákat is szervező Moys Zoltánnak résztulajdonában lévő Dextramedia Kft. lesz. 

Maga az "Aranyhajú hármasok" egyébként Toót-Holló Tamás szerint egy ősi magyar mítosz "a magyarság számára a Fényt elhozó és árnyékos időkben mindig visszahozó aranyhajú gyermekekről", a kétfelvonásos zenemű "a magyar történelem első nemzeti sorstragédiáját, az ősi magyar csillagvallási örökség elvesztését, majd az idők jobbra fordulásakor a Fény hitének visszatérését" kíséri végig.

"A biztos aranykorösztönnel párválasztó döntéseket hozó király lánykérése, a két aranyhajú lány és az aranyhajú fiú elveszejtése, az udvari ármányok mesterkedése, s a magyar népi vallásosság erejének nemzetet megtartó működése a történet messzire vezető szálainak kibomlása közben egyszerre kísér végig minket az érckorok hitének egyetemes kitekintésű példázatain, de az Árpád-kori magyar valóság metatörténelmi alakzatain is" - mondta a lapnak Toót-Holló, aki szerint a támogatást egyébként az íróként, irodalomtörténészként legalább már egy évtizede végzett kutatásaival összefüggésben születő projektje kapta, ezért mindegy, hogy közben a Magyar Nemzet főszerkesztője, illetve amúgy is minden szerepkörében ugyanazt az ügyet szolgálja. 

A decemberi úgynevezett kiegészítő támogatás tárgya egébként elmondása szerint "a tanulmánykötetben kifejtett és a színpadi zenés műben megvalósított mítoszrekonstrukció ügyében elvégzendő ismeretterjesztő munka és kommunikáció", internetes tudástár létrehozása, vlogsorozat, a zenemű alapján készülő videoklip, a Szellemi honvédelem aranykori fényben című tanulmánykötet bővített újrakiadásának szerkesztése és nyomdai előkészítése, kiegészítve a tanulmánykötetben foglalt mítoszrekonstrukció alapján született színpadi művel.

A támogatási lista szerint azonban nem Toót-Holló bizarr műve lesz az egyetlen új, készülő alkotás: Izsák város önkormányzata ugyanis 54 millió forintot kapott Káslertől decemberben a "Szent László a táltoskirály történelmi rockopera megvalósítására". Izsákot ekkor még a fideszes támogatású Mondok József vezette, aki azonban december 31-én elhunyt. 

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.