A Magyar Nemzet főszerkesztője és A pozsonyi csata készítői is kaptak támogatást Káslertől

  • narancs.hu
  • 2021. január 9.

Kultúra

Zenés színpadi mű készül a magyarságnak fényt hozó gyerekekről, de lesz történelmi sorozat is. 

Nyilvánosságra hozták, hogy kiket, mennyi pénzzel támogatott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter 2020. decemberében, ebben szúrta ki a 444.hu azt, hogy hiába keltett komoly felháborodást a Magyarságkutató Intézet által berendelt A pozsonyi csata című történelemhamisítással és csúsztatásokkal vádolt animációs film (aki még nem látta, itt megtekintheti), a miniszter komplett sorozatot rendelt be az alkotóktól. 

Az Emmi honlapjáról az derül ki, hogy a 12 részes sorozat elkészítésére a pozsonyi csatás filmet kivitelező Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft. 30 millió forintot kapott. 

További érdekességek is vannak azonban a listán, így például a Magyar Nemzet főszerkesztője, Toót-Holló Tamás 22 millió forintot kapott decemberben a rejtélyes nevű "az Aranyhajú hármasok mítoszrekonstrukciós projekt megvalósítására".

A 24.hu erről azt írta, Toót-Holló korábban az Összművészeti Programok Kollégiumától is kapott 12 milliót a dologra, így összsen 34 millió forintból valósíthatja meg projektjét. A lapnak a Magyar Nemzet főszerkesztője el is mondta, hogy miről van szó: az Aranyhajú hármasok egy kétfelvonásos zenés színpadi mű lenne, ezt kellene tulajdonképpen olyan állapotba hozni az év végéig, hogy a művet befogadó színház dönteni tudjon róla.  

A színpadi zenés mű zeneszerzői Bársony Bálint (az egykori Barackfa-dal szerzője) és Elek Norbert, a Magyar Rhapsody Projekt tagjai, a szövegkönyvön a Nemzeti Színház dramaturgja, Rideg Zsófia dolgozik, a zenemű alapján készülő videoklip gyártója a Lezsák Sándor vejének, a kitörés túrákat is szervező Moys Zoltánnak résztulajdonában lévő Dextramedia Kft. lesz. 

Maga az "Aranyhajú hármasok" egyébként Toót-Holló Tamás szerint egy ősi magyar mítosz "a magyarság számára a Fényt elhozó és árnyékos időkben mindig visszahozó aranyhajú gyermekekről", a kétfelvonásos zenemű "a magyar történelem első nemzeti sorstragédiáját, az ősi magyar csillagvallási örökség elvesztését, majd az idők jobbra fordulásakor a Fény hitének visszatérését" kíséri végig.

"A biztos aranykorösztönnel párválasztó döntéseket hozó király lánykérése, a két aranyhajú lány és az aranyhajú fiú elveszejtése, az udvari ármányok mesterkedése, s a magyar népi vallásosság erejének nemzetet megtartó működése a történet messzire vezető szálainak kibomlása közben egyszerre kísér végig minket az érckorok hitének egyetemes kitekintésű példázatain, de az Árpád-kori magyar valóság metatörténelmi alakzatain is" - mondta a lapnak Toót-Holló, aki szerint a támogatást egyébként az íróként, irodalomtörténészként legalább már egy évtizede végzett kutatásaival összefüggésben születő projektje kapta, ezért mindegy, hogy közben a Magyar Nemzet főszerkesztője, illetve amúgy is minden szerepkörében ugyanazt az ügyet szolgálja. 

A decemberi úgynevezett kiegészítő támogatás tárgya egébként elmondása szerint "a tanulmánykötetben kifejtett és a színpadi zenés műben megvalósított mítoszrekonstrukció ügyében elvégzendő ismeretterjesztő munka és kommunikáció", internetes tudástár létrehozása, vlogsorozat, a zenemű alapján készülő videoklip, a Szellemi honvédelem aranykori fényben című tanulmánykötet bővített újrakiadásának szerkesztése és nyomdai előkészítése, kiegészítve a tanulmánykötetben foglalt mítoszrekonstrukció alapján született színpadi művel.

A támogatási lista szerint azonban nem Toót-Holló bizarr műve lesz az egyetlen új, készülő alkotás: Izsák város önkormányzata ugyanis 54 millió forintot kapott Káslertől decemberben a "Szent László a táltoskirály történelmi rockopera megvalósítására". Izsákot ekkor még a fideszes támogatású Mondok József vezette, aki azonban december 31-én elhunyt. 

Neked ajánljuk