Az Opera-botrányról: "perverz, ha egy fehér ember aláírja", hogy afroamerikai eredetű

  • narancs.hu
  • 2019. május 1.

Kultúra

A tíz éve Magyarországon élő karibi származású táncosnő szerint Ókovács tettei a magyaroknak ártanak.

"Egyszerűen perverz, ha egy fehér ember aláírja, hogy identitásának elválaszthatatlan részét képezi az afroamerikai eredet és tudat" - írja Valencis James az Indexen megjelentetett véleménycikkében. A karibi származású táncosnő tíz éve él és dolgozik Magyarországon, és nem tudta szó nélkül hagyni az Operaházban, a Porgy és Bess előadással kapcsolatos eseményeket.

(A darab előadását már a premier bemutatáskor is jogvita övezte, a musical szerzője ugyanis kikötötte, hogy csak afroamerikai színészek játszhatják a művet. Erre Ókovács kérésére a darab 28 énekesből 15-en aláírták, hogy „identitásuk elválaszthatatlan részét képezi az afroamerikai eredet és tudat.”)

Valencia úgy fogalmaz, megérti, hogy riasztó lehet a felvetés, hogy etnikai alapon tiltsanak el valakit egy szerep éneklésétől, "de hiszem, hogy a szereposztási megkötés igenis fontos, és nem a magyarok kisemmizésére irányul. Sőt: valójában Ókovács tettei okoznak kárt a magyaroknak!"

Valencia egyrészt bírálja a darab kontextusból való kiemelését is:

"Hallhattunk olyan érveket, hogy az opera sztereotip módon mutatja be az afrikai-amerikaiak életét, így kiszabadítása az eredeti, rasszista kontextusból és szereplőkből valójában jót tesz a műnek. Erre az érvre egy kérdéssel szeretnék felelni:

milyen jogon dönt bárki, aki nem tagja az afrikai-amerikai közösségnek, ilyen megoldás mellett?

Ezt a közösséget évszázadokon át kiradírozták a mainstream média és művészet térképéről. Kihagyni őket egy nekik íródott és általuk formált műből újabb igazságtalanság lenne. Hiszek benne, hogy több haszonnal járna az opera előadása eredeti kontextusában, az adott korszak műveként, kellő felvilágosítás mellett a rasszista sztereotípiákról és azok veszélyeiről."

Másrészt kiemeli, hogy az az állítás miszerint Ókovács a rasszizmus áldozatának tartja magát "önhitt álca, ami sérti sok színes bőrű mindennapi tapasztalatát és tudását az egyenlőtlenségekről."

A színészekkel aláíratott nyilatkozat kapcsán leírja, hogy egyszerűen perverznek tartja, "főleg, ha az embert sosem érte rasszista megkülönböztetés, mint amúgy ez rutinszerűen megtörténik egy nem európaival a magyar társadalomban. Nehezen hiszem, hogy magára valamit adó ember egyetértőn aláírna egy ilyen nyilatkozatot, mint amit állítólag az előadásban részt vevőknek küldtek meg a bemutató napján."

Hangsúlyozza:

"Ókovács tettei ártanak a magyaroknak."

 

Magyar Afroamerikai Operaház: bátrak és gyávák

Legyünk büszkék a budapesti tizenháromra. Noha nagy volt a tülekedés, de a tegnapi nap legabszurdabb híre mégis csak az volt, hogy az Operaház igazgatója Ókovács Szilveszter lenyilatkozta: társulatának 15 tagja aláírta, hogy „ identitásuk elválaszthatatlan részét képezi az afroamerikai eredet és tudat ".

Figyelmébe ajánljuk