A Müpát is elérte a kormányzati megszorítás

Halkul a zene  

Kultúra

A kormány leépítésre ösztönzi a Művészetek Palotáját, pedig a vezetőség arra kérte a fenntartót, hogy ne csökkentse tovább a támogatásukat. 2022-ben 700 millióval kevesebb érkezett az intézménybe, Káel Csaba vezérigazgató javadalmazása viszont évi 40-ről 46 millió forintra nőtt.

Tucatnyinál is több munkavállalójától is kénytelen volt megválni a Művészetek Palotája (Müpa) – értesüléseink szerint valamennyien közös megegyezéssel távozhattak az intézménytől, ami arra utal, hogy kedvezőbb feltételeket kaptak, mint ha elbocsátással mondták volna fel a munkaviszonyukat. A Müpa vezetése tájékoztatta a munkatársakat arról, miért van erre szükség: az intézményt fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium elvárása volt ez. A kormány ugyanis forrásokat von el az intézménytől, amelynek a vezetése hiába kérte ennek az ellenkezőjét. „Többször fordultunk a fenntartó minisztériumhoz annak érdekében, hogy az elmúlt évek támogatáscsökkenését visszafordíthassuk. A közelmúltban mind a minisztérium, mind a felügyelőbizottság arra kért fel minket, hogy a jövő évet még az eddiginél is óvatosabban tervezzük. (…) A felkérésnek része a korábbi óriási előadás­számhoz szükséges és a Covid alatt megőrzött magas munkavállalói létszám csökkentése is arra az időtartamra, amíg a működésünket ebben a takarékos mederben kell tartanunk” – hivatkozott a vezetés belső tájékoztatójában a külső kényszerre.

Külső tényezők

A vezetés igyekezett nyugtatgatni is a dolgozókat: „Törekedtünk a kihívást a jövőbeli feladatokhoz igazítva megoldani, noha a müpás családunk bármely tagjától való búcsú komoly terhet jelent számunkra is. (…) Annak érdekében, hogy a döntéssel kapcsolatos nehéz érzések a lehető leggyorsabban feldolgozhatóak legyenek, mindezt egy nap alatt beszéltük meg az érintettekkel, és ezzel ezt a kényszerű feladatot lezártuk.” A „racionalizálás” főképp az Andrássy úti pénztárban dolgozókat, jellemzően nyugdíjasokat érintett, de nem csak őket. A pénztárt a Müpa be is zárja, továbbá néhány munkakört megszüntet – hogy melyeket, azt nem sikerült megtudnunk.

A Müpa kérdésünkre a megváltozott vásárlói szokásokról írt: „A folyamatos tervezés és monitorozás eredménye például, hogy reagálva a megváltozott vásárlói szokásokra, augusztus 31-ével az Andrássy úti jegypénztár bezár, illetve több feladatot is összevonva a folyamatok egyszerűsítésére törekszik. Mindez azzal a következménnyel is jár, hogy az adott területen dolgozó 11 kollégának a Müpa megköszönte az eddigi munkáját.” A nyugdíjasok közvetve az orosz–ukrán háború és a (jelző nélküli) szankciók miatt megváltozott gazdasági helyzetnek estek áldozatul – tudtuk meg. „A háború és a szankciók miatt megváltozott gazdasági környezet nem könnyíti meg a művészeti intézmények zavartalan működését. A Müpa azonban továbbra is a közönség által megszokott, sőt elvárt élmény biztosítását tekinti legfontosabb feladatának.” Lapunkat az intézmény arról is tájékoztatta, hogy igyekeztek méltányosan eljárni, további elbocsátásokat pedig nem terveznek. Értesüléseink szerint egyetlen munkavállaló nem fogadta el a felajánlott közös megegyezést, aki az azonnali döntés helyett időt kért volna a mérlegelésre: lapzártánkkor még nem dőlt el a sorsa. Erről az esetről a Müpa részleteket nem közölt lapunkkal.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.