Koncert

Légy punk mindhalálig

Iggy Pop

Kritika

Nemrég Paul McCartney viccelődve beszólt Bruce Springsteennek, hogy miatta kell mindenkinek hosszú koncertet adnia, pedig neki sem lehet tiszta a lelkiismerete.

Leginkább ő és a Rolling Stones okolható azért, hogy a színpadra állás korhatára alaposan kitolódott. Sőt, lényegében megszűnt – egyre inkább úgy tűnik, hogy a rockzene nagy öregjei az utolsó leheletükig koncertezni fognak, útmutatást adva ezzel az utánuk jövő nemzedékeknek.

Az immáron 76 éves Iggy Pop is azon előadók sorát erősíti, akik nem hajlandók nyugdíjba vonulni, ráadásul, ahogy arról mi is beszámoltunk, a James Newell Osterberg néven anyakönyvezett punklegenda az év legelején karrierje egyik legjobb lemezével (Every Loser) rukkolt elő, szóval kreatív szempontból is jó formában van. Ötödik (ha a Stooges itteni koncertjeit is beleszámítjuk, akkor hetedik) magyarországi fellépésé­nek kissé szokatlan a helyszíne: mint az ismert, ebben az évben Európa kulturális fővárosa Veszprém, és az újonnan megnyitott előadóhelyen, a Gyárkertben az idén olyan nevek bukkannak/bukkantak fel, mint a Kraftwerk, Róisín Murphy, a Franz Ferdinand vagy a Morcheeba. És persze Iggy.

A kezdés 20 órára van kiírva, de csak 20.30-kor lép színpadra a zenekar egy instrumentális dallal, amely Iggy gitárosának, a Noveller néven alkotó Sarah Lipstate-nek a szerzeménye; a dalban a művésznő a hangszerét egy hegedűvonóval nyüstöli. Aztán a főhős is elősasszézik védjegyszerű aszimmetrikus mozdulataival, és még el sem kezd énekelni, már le is dobja a mellényét, és meztelen felsőtesttel vezényli le a bulit. Utoljára 2019-ben láttuk a Budapest Parkban, és az intenzitást és fizikai formát látva ő azóta inkább csak fiatalodott; legfeljebb mi öregedtünk négy évet. Az ars poeticának is beillő Five Foot One-nal indítja a show-t, folyamatosan röpködnek az F betűs szavak, aztán máris ugrik a régmúltba a T.V. Eye-jal, és később még további kilenc Stooges-dalt ad elő.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.