Magyar előadás nyert díjat egy ukrajnai fesztiválon

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021.12.05 15:54

Kultúra

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadását, egy francia darabot ukrán rendező vitte színre.

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházé lett a legjobb nagyszínpadi előadás az idei Great Real Art (GRA) ukrán színházi seregszemlén – tájékoztatta az MTI-t vasárnap Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványának igazgatója.

A színház Joel Pommerat kortárs francia szerző Ez a gyerek! című darabjával nyerte el az első helyezést az országos seregszemlén, amelynek zsűrije ukrán, lengyel, lett, portugál és francia színházi alkotókból állt.

A beregszászi előadás a darab magyar nyelvű bemutatója volt. A dráma szövegét Rideg Zsófia fordította le a színház felkérésére, és a beregszászi társulat ukrán rendezője, Oleh Melnicsuk vitte színre. A koronavírus-járvány miatt online megrendezett fesztiválon a magyar nyelven előadott színművet ukrán és angol nyelven feliratozták.  

A GRA versenyfesztivált négy évvel ezelőtt hívta életre az ukrán színházi alkotók egyesülete. A fesztiválra nevezni kellett, a válogatási folyamat körülbelül egy évig tartott. Idén hat színházi kategóriát hirdettek meg a szervezők, ezek között szerepeltek a nagyszínpadi előadások mellett kamaradarabok, báb- és zenés előadások. Az eredményhirdető gálát szombaton tartották meg a kijevi operettszínházban.  A beregszászi színház 2018-ban is szerepelt a rendezvényen, akkor a legjobb 12 közé került az előadása. 

„A mostani nagyon nagy elismerés számunkra. Ez megerősítése annak, hogy a kárpátaljai színjátszás létezik, méghozzá nem is akármilyen színvonalon. Bízunk abban, hogy a jövőben is hasonló sikereket tudhatunk majd magunkénak” – emelte ki az igazgató, emlékeztetve arra, hogy a magyar színház immár 28 éve működik Kárpátalján.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk