Tartalom

MaNcs, XII. évf. 33. szám, (2000.08.10.) (2000-08-10)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy ádám: Modern Talking (Számháború)

Azt mondta Pencz tanár úr általánosban, hogy a magyarban lehetőleg mindig egyes számot használjunk: Gyümölccsel díszítjük (és nem Gyümölcsökkel); Szép a szeme (nem Szépek a szemei); Belement a hangya (akárhány); Az olasz könnyelmű (mindegyik). Az árus is helyesen azt írja ki, hogy Könyv meg Újság, pedig többet is árusít ezekből. Ez azért kívánatos, mondta a tanár úr, mert a magyar ember nagyvonalú, nagy egységben látja a dolgokat, inkább kategóriákban gondolkodik, nem számolgat, nem kicsinyeskedik.

Publicisztika

Publicisztika

Ébredések

Visszatérni készül az elbitangolt nyáj: a múlt héten megtudhattuk, hogy az MDF elnök asszonya szívesen tárgyalna szeptemberben a Fidesz elnökével a választási együttműködés hogyanjáról. Megtudhattuk továbbá azt is, hogy a Békejobb munkacímen futó Nagy-MDF-reinkarnáció kedden, lapzártánk után dönti (döntötte) el, mi a bánatot kezdjen magával. A mozgalom "futottak még" kategóriába tartozó tagjai (MDNP, Vállalkozók Pártja, Kisgazda Szövetség, valamint "a kereszténydemokrata értékeket személyében képviselő Semjén Zsolt") uniót sürgetnek, a bűvös 5 százalékos bejutási határ közelében mozgó demokrata fórum (a kicsik között a legnagyobb) jó néhány tagja azonban attól tart, hogy a szorosabb kötelék maga után vonná Kövér László haragját. A Fidesz első embere soha nem titkolta: ha a Békejobb nem kerül a parlamentbe - amire most nagyobb az esély, mint az ellenkezőjére -, s ily módon jobbos szavazatok tízezreit pocsékolja el, a koalíció nagy valószínűséggel bukik; így szórakozzanak Dávid Ibolyáék, figyelmeztetett Kövér.

A szerk.
Belpol

Belpol

Kulturális hírek

PEPSI SZIGET: GYORSMÉRLEGEgy héttel a rendezvény zárása után még nem készült el a számlák összesítésén alapuló, pontos mérleg, a sajtóiroda tájékoztatása szerint azonban tisztes nyereséggel zárult, és mint az már a zárás előtt várható volt, nézőcsúcsot döntött a Pepsi Sziget 2000. A látogatók száma meghaladta a 300 ezret, a legtöbben, 59 ezren augusztus 5-én, szombaton voltak, az utolsó napon 43 ezren, a napi átlag 47 ezer.

Belpol

Cyber hírek

Folytatódik a SETIAz eddigi pénzforrások elapadásával sem szakad vége jövő májusban a földön kívüli élet rádiójeleit kutató SETI@Home projektnek. A Planetary Society amatőr űrkutató csoport és az induló Project Voyager médiavállalkozás bejelentette, hogy közösen finanszírozza az interneten szétosztott adatok feldolgozására irányuló erőfeszítést még legalább két évig.

Belpol

Bérek a közszférában: Alkalmazott matematika

A KSH adatai szerint 1999-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak 12 hónap átlagában kereken havi bruttó 65 000 (nettó 44 177) forintot, a köztisztviselők bruttó 111 382 (nettó 68 438) forintot kerestek. 1999-en belül a negyedik negyedévében a közalkalmazottak bruttó 75 676 (nettó 49 686), a köztisztviselők pedig bruttó 156 865 (nettó 92 668) forintért dolgoztak. És egy harmadik adatpár: 2000 első negyedévében a közalkalmazottak bruttó 68 028 (nettó 46 011), a köztisztviselők bruttó 98 346 (nettó 61 705) forintot vittek haza. A legtöbbet mindhárom időszakban a szellemi köztisztviselők, a legkevesebbet pedig a fizikai foglalkozású közalkalmazottak kaptak kézhez. Összevetve a tavalyi egész éves átlagot a tavalyi negyedik negyedévivel és az idei első félévivel, már némi gondban vagyunk, akkora különbségek vannak az azonos kategóriákon belüli átlagkeresetek között.

Belpol

Változások a lóversenysportban: Aggályos jármód

A magyarországi lóverseny helyzetére talán az az anekdota a legjellemzőbb, miszerint idelátogatott egyszer egy angol milliárdos - aki vagyona nem kis részét a lósportból szerezte -, majd megkérte barátját, hogy tegyen fel tízezer forintot hármas befutóra oda-vissza. Amikor nyert, és visszakapta a tízezer forintját, csak nézett hülyén; azóta sem érti a dolgot. Mi sem, ezért is próbáltunk utánajárni, mi olyan büdös a magyar lósport környékén.

Belpol

Millenniumizászló-átadások: Sej, a mi lobogónkat

A kormánykoalíció tagjai hangyaszorgalommal járják a településeket: szombaton a miniszterelnök adta át az ezredik millenniumi országzászlót (vagyis sufniban van még kétezerkétszáz). A rekorder viszont Dávid Ibolya. Az erősen szakrális hangulatú eseményeken lassan újra összenő állam és egyház, és vésse is mindenki eszébe, hogy Magyarország keresztény állam, ezer esztendeje.

Belpol

Expó 2000, Hannover: A Piros Arany megdicsőülése

Aki azt fontolgatja, hogy kiszalad Hannoverbe, előtte mindenképpen próbálja meg "hivatalosíttatni" magát. Lehet az a véleményünk, hogy az expó alig különbözik egy közhelygyűjteménytől, ám ettől függetlenül tömegek kalandoznak mindenütt, és a divatosabb pavilonok előtt táblákkal jelzik, mely pont az, ahonnan még 15-30-45-60-90 perc a várakozás a beengedésig.

Külpol

Külpol

Baszk szeparatizmus: Spanyol vigasz

Egyre szaporodnak az ETA terrorakcióinak az áldozatai, miután a szervezet a múlt év végén felmondta az önként vállalt "tűzszünetet". Ez utóbbinak a mostani jelek szerint semmi más értelme nem volt, mint hogy a csoport újrafegyverkezzen, és ismét szorosabbra zárja sorait.

Zene

Zene

Film: állatságok kicsiny farmja (Csibefutam, South Park)

A következő generációs szórakoztatásnak elkeresztelt iparág egyesek szerint elérkezett egyik első mérföldkövéhez, amikor egy animációs rövidfilmmel nemrég elérte az egymilliós nézőszámot. Persze nem tudni, ebből hányan próbálták egyszerűen végignézni az első filmet, amit a site (www.atomfilms.com) ajánl, és csak egy rakás állóképet láttak belőle az enyémhez hasonló gyorsaságú gépükön. Így nem is tudnám tiszta lelkiismerettel megmondani, hogy az Angry Kid című egyperces gyurmaanimáció valóban megéri-e a felhajtást, a gyerek feje elég brutális, nagyjából ennyi. Tudni lehet róla, hogy a londoni Aardman cég műhelyében született, mely három Oscarral (Creature Comforts, The Wrong Trouser, A Close Shave) és jó néhány animációs művésszel a háta mögött több mint tizenöt éve gyárt hasonlókat, többnyire az angol tévéknek. De ők készítették például Peter Gabriel szintén díjnyertes Sledgehammer videóját, együttműködve a stop-motion animáció atyjainak tartott Quay fivérekkel, az ő fantáziadúsabb rémálmokat is megszégyenítő filmjeikből pedig nemrég az Örökmozgóban láthattunk válogatást. Egy évtizeddel ezelőtt persze épp az MTV volt az, ami most jobb híján az internet: a reklámblokkokhoz mellékelt vichein keresztül médium a kísérleti animáció számára. Még a fivéreket bevallottan jelentősen inspiráló cseh művész, Jan Svankmajer is élt a lehetőséggel, és olyan felejthetetlen darabokat láthattunk tőle, mint amiben két bélszín perdült táncra a konyhaasztalon. Az internetről azonban ebben a formában Quayék, és még ki tudja, hányan, hallani sem akarnak, nincs saját website-juk, a rajongói oldalakon pedig megtiltották bármiféle reprodukció megjelenítését, és nem nagyon lehet őket hibáztatni érte.

Zene

Korrekt (Madách: Az ember tragédiája, Szegedi Szabadtéri Színpad)

Bár Korognai Károly nevéből a Szegedi Kortárs Balettre szakosodott gonosz, déli boszorkányra asszociálunk csípőből, nem szabad elfelejteni, hogy mint színidirektor prózai tekintetben mindenképp sikeres évadot zárt, melyre most méltó koronaként helyezte fel Madách rímképes alap- és sorsvetését.

Film
Tranzit

Tranzit

A cet gyomrában (Citro‘n Xsara Picasso)

Ez valami új, hogy egy autót úgy hívjanak, mint egy mexikói bokszolót: Julio Cesar Chaves, három néven. Azt gondoltam, egyszerű félreértés, két szónál többel jelölni egy autót tök fölösleges, de akkor kiderült, a pizza-elv jegyében a Citro‘nnél a gyalog Xsara padlólemezére rányestek egy kicsit hosszabb, de lényegesen nagyobbnak tűnő kasznit. Én el nem hittem volna, de a citro‘nesek szentül állítják, úgyhogy akkor igaz kell legyen. Három név ide vagy oda, a C. X. P. jó kis autó, el is fogyott egy hónap alatt a kontingens, amit a franciák nekünk szántak.

Lokál

Lokál

Az első magyar türelmi zóna: Infernó

Egy álom vált valóra a hétvégén, az egyes jeleneteket stricik, törvényalkotók, rendőrök, önkormányzat, mindenféle hatóságok szövögették évek óta. Ellenőrizhetőség, kezelés, érvényesíthetőség, átláthatóság, adózási potenciál és ehhez hasonlókról szólt a közös látomás. Erotic-Camping lett a közös teremtmény - az első magyar türelmi zóna - neve, és három napig nem akadt párja széles e világon.

Lokál

Gömörben, Szepesben: Vágyak, titkok, Szomolnok

Bártfa. Meg "lubló, Késmárk és Podolin, műromok, rengetegek, leküzdött hágók, átszelt szorosok. Ez volt a nagyra nőtt terv, a szoros idejű valóság aztán már jóval átkarolhatóbb, két nap, Eperjesig mondjuk, és máris vissza. De és mindenképpen érintve, felderítve és megemésztve Szomolnokot.

Tudomány

Tudomány

SMS-kultúra: üzeni: konyha

Matematikusok kiszámították, hogy néhány éven belül feldolgozhatatlan és kezelhetetlen mennyiségű szöveg: e-mail, SMS, faxolt anyag zúdul ránk, kering majd körülöttünk. És ez nem csak az internetezőket érintheti, a mobiltelefonnal ellátott személyes szféra is frusztrálódhat. A jövő esemesei multimédiás messzidzsként érkeznek majd el hozzánk, és akkor már késő lesz intim szűrőket létrehozni.