Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 45. szám (2004-11-04)

Publicisztika

Publicisztika

Izrael kivonul a gázai övezetbõl: Egyedül nem megy

Az izraeli törvényhozás, a knesszet október 26-án elfogadta Ariel Saron "elszakadási tervét", az egyoldalú izraeli kivonulást a Gázai övezetbõl és négy észak-ciszjordániai településrõl. E szerint 2005 nyarán mintegy 8000 izraeli családnak el kell hagynia lakóhelyét. A költözködésben több száz ezer dolláros kártérítés segíti az önként távozókat, míg az ellenállók akár börtönbe is kerülhetnek.

Publicisztika

Balek vagy bûnözõ?

Hogy éppen egy büntetõper adjon alkalmat egy ország nyilvánosságának, urambocsá', egész társadalmának a saját közelmúltjával való szembenézésre, a számvetésre egy-egy kor uralkodó eszméivel, politikai erkölcseivel, a közösség ügyei intézésének bevett és szokásos rendjével, arra számos példát ismer a történelem.

Egotrip

Egotrip

Legát Tibor: Pop

Az utolsó pofon megáll a levegõben, a nyomozó az órájára néz, visszagyûri az ingujját és leroskad a székbe. - Tudja, melyik állat hord faszt a hátán? - kérdezi fáradt kíváncsisággal, miközben a mennyezetre fordítja a vallatólámpát, és bekapcsolja a ventilátort. A szórt fényben megváltoznak a vonásai: az árnyékvetõ inkvizítor köpcös mókamesterré puhul.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Ellensúlyok)

Bizony isten, nem akartam a jegybanktörvény módosításával terhelni a Narancs olvasóit, úgy gondoltam, a véleményem jobb helyen van a HVG-ben. Ide magasztosabb témát szántam: általában az ellensúlyintézményekét, amelynek csak egy eleme a Magyar Nemzeti Bank. Kaptam is némi écát ehhez Sárközy Tamás gondolatébresztõ tanulmányából, amelynek szakmai vitája éppen a múlt héten folyt a Pénzügykutató falai közt. Az élet, jelesül a Narancs, azonban közbeszólt.

Belpol

Belpol

Mit ér a magyar, ha zseni? (Palló Gábor tudománytörténész)

A befogadás és az eredetiség kérdéskörét vizsgálja az a hét kötetbõl álló magyar mûvelõdéstörténeti sorozat, amely a Recepció és kreativitás: Nyitott magyar kultúra címet viseli. Az MTA Filozófiai Kutatóintézete által koordinált vizsgálatról az intézet igazgatóhelyettesét, a kutatás vezetõjét kérdeztük, hogy megtudjuk: milyen kulturális javakat kapott hazánk a mûvelt emberiségtõl, és milyeneket adott neki.

Belpol

Népszavazás a kettõs állampolgárságról: A vér szavaz

A népszavazásdömping egy hónap múlva sorra kerülõ elsõ fordulójában arról is kellene dönteni, hogy kaphassanak-e állampolgárságot a határon túli magyarok. Ám úgy kellene mérlegelni, hogy elõzõleg nem sikerült tisztázni: mindennek mik a feltételei, és az esetleges új állampolgárokat milyen jogok és kötelezettségek illessék meg.

Belpol

Bajban a Magyar Hírlap: Utolsó utáni esély

Múlt pénteken jelentette be a Ringier Kiadó Kft. (RK) ügyvezetõ igazgatója, hogy megszünteti a Magyar Hírlap (MH) kiadását. A masszívan veszteséges napilap munkatársai elhatározták, hogy egy hétig még mindenképpen folytatják, három nappal késõbb pedig bejelentették: ha a tulajdonos lehetõvé teszi, maguk keresnek új befektetõt, ezért pár hónapos haladékot kértek a Ringier-tõl.

Belpol

Lezsák Sándor végnapjai az MDF-ben: Már búcsúját veszi

Bár pro forma a meccs még tart, a végeredmény nem kétséges: az MDF kizárja a párt történetének korábbi kulcsfiguráját, az utolsó politikailag aktív alapító atyát, Lezsák Sándort. A fejlemény nem meglepõ, jó ideje már csupán a mikor volt a kérdés (lásd: Fix egyes, Magyar Narancs, 2004. szeptember 23.). Lezsák eltávolítása törvényszerû: de nem csak a Dávid Ibolyával való, jelen konfliktusa miatt.

Belpol

Mire mennek az uniós pénzek? : Alaplé

Magyarország uniós csatlakozásával megnyílt a lehetõsége annak, hogy a lassan megtérülõ, nagy infrastrukturális beruházások támogatására létrehozott Kohéziós Alapból is lehívjunk pénzeket. 2006 végéig mintegy 1000 millió euróval többel gazdálkodhatunk, amennyiben az Európai Bizottság mind a nyolc aktuális támogatási kérelmünkre rábólint.

Belpol

Újabb ügyészségi eljárás a K&H-ügy volt fõnyomozója ellen: Áztat a mosodás

Egy éven belül már a második büntetõeljárást kezdeményezte az ügyészség Molnár Csaba rendõr alezredes, az ORFK pénzmosás elleni osztályának egykori vezetõje ellen. Az ügyészség szerint a nyomozó ezúttal nem szír nepperekkel, hanem magával a brókerügy névadójával, Kulcsár Attilával esküdött össze. Molnár ellen egyedül az exbróker vallott - akit épp a nyomozó csalt tõrbe és fogott el Bécsben tavaly nyáron.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

PICASSO HONGKONGBAN Tizenkilenc napos hongkongi vendégeskedése alatt közel kétmillió látogatót vonzott Picassónak a Parádé címû balettelõadáshoz festett, 1917-es színpadi vászna. A 10,5x16,4 méteres mû Picasso legnagyobb ilyen jellegû alkotása, a párizsi Centre Pompidou tulajdona.

Külpol

Cyber hírek

Képek a Titánról Szerda hajnalban megérkeztek a Földre az elsõ fényképek, amelyeket az amerikai Cassini ûrszonda készített a Szaturnusz bolygó legnagyobb holdjáról, a Titánról. A Cassini a felvételek készítésekor valamivel kevesebb mint 1200 kilométerre haladt el Titán felszínétõl.

Képzőművészet
Zene

Zene

Könyv: A vég akarata (Jean Améry: Az ember önmagáé)

A szerzõ - Hans Mayer néven - 1912-ben született Bécsben egy teljesen asszimilálódott zsidó családban. Irodalomból és filozófiából szerez diplomát, de 1938-ban, az Anschluss után Belgiumba emigrál, és ott bekapcsolódik az ellenállási mozgalomba. Lebukik, a Gestapo rettenetesen megkínozza, majd koncentrációs táborba zárják. A háború után választott nevén, franciául publikál két regényt és néhány esszékötetet. 1978-ban Salzburgban holtan találják egy szállodai szobában.

Zene

Színház: Tévedések játékai (Shakespeare és Glowacki)

Lehetne hajánál fogva elõrángatni - mintha lenne - azt a bizonyos közös nevezõt; nem teszem. A Radnóti Színházban bemutatott Glowacki-darabot, a Negyedik nõvért és a Vígszínházban bemutatott Tévedések vígjátékát ebben az írásban leginkább az sodorta egymás mellé, hogy nem jut nekik külön-külön hely, mert nem követelik ki maguknak. (Októberben csak Budapesten közel ötven premier volt, ez, leszámítva a leszámítandókat is: sok.)

Zene

Könyv: Gyilkos gõg (Patricia Highsmith: Mélyvíz)

Az 1921-ben Texasban meglehetõsen szegényen született és 1995-ben, a svájci Locarnóban meglehetõsen gazdagon meghalt írónõ könyveit általában a lélektani krimi skatulyájába szokták belegyömöszölni. Kissé szûk látókörû szemlélet, mégis jól védhetõ. Mert tagadhatatlan, hogy Highsmith már elsõ nagy sikerétõl fogva (Strangers on a Train, 1950, magyarul: Két idegen a vonaton, 1980) nem a nyomozással és annak kiderítésével foglalkozott bûnregényeiben, hogy ki követte el (vagy fogja elkövetni) a gyilkosságot - ezt ugyanis az elsõ adandó alkalommal közli az olvasóval.

Zene

Film: Bolondok lennének (Hajdu Szabolcs: Tamara)

Az ifjú rendezõ már elsõ nagyjátékfilmjében, a Macerás ügyekben nagyon bátornak mutatkozott, amikor lírát pengetve, az eget azúrkékre festve, egy vidéki lakótelepre számûzte az örök szerelmet. Talán meg sem fordult a fejében, mekkora kockázattal jár az ilyesmi, talán tudatosan hagyta a fenébe az öszszes lakótelepi sztereotípiát, nem érdekes. A lényeg, hogy tehetségének, lelkesedésének, de mindenekelõtt ártatlanságának köszönhetõen, hibái ellenére is, nagyon szerethetõ, bravúros mûvet alkotott. Zavarba ejtõ, elgondolkodtató darabot, ami sokkal több, mint ígéretes pályakezdés.

Zene

Lemez: Csizmát az asztalra! (Nancy Sinatra: Nancy Sinatra)

Hogy van-e olyan életkor, amikor már "nem illik" rocklemezzel állni elõ, az nagyon gyermeteg kérdés, de ha már így szóba hoztam: nincsen. Azon viszont én is meglepõdtem, hogy Nancy Sinatra hatvanhárom évesen rukkolt ki az év egyik legérdekesebb rocklemezével, hiszen egy hangot sem hallatott magáról már vagy harmincöt éve. Aztán zavaromban búvárkodni kezdtem, s mint kiderült, azért valamivel árnyaltabb a kép: egy-két dalt a hetvenes-nyolcvanas években is felvett, csak éppen bármiféle következmény nélkül. Jut eszembe: egyáltalán tetszenek még emlékezni rá?

Zene

Lemez: Kontrollált eksztázis (Don Byron: Ivey-Divey)

Egy bronxi postás fiának az orvos valami fúvós hangszert javasolt asztma ellen. A gyerek a klarinétot választotta, talán mert a környéken virágzott a zsidó szubkultúra. Aztán elvégzett néhány iskolát, és az elsõ albumával rögtön robbantott is (Don Byron plays the music of Mickey Katz) - merthogy miért játszik egy fekete ember zsidó zenét? Ami a továbbiakat illeti, a Tuskegee Experiments a free jazz és a klasszikus zene között mozgott, a Nu Blaxploration a hiphop és a funky felé kalandozott, a Bug Music a harmincas évek szvingkorszakának adózott, a Music For Six Musicans pedig a karibi gyökerek körül matatott, lévén a papa egy kalypsoegyüttesben bõgõzött, amikor épp nem a leveleket hordta.

Zene

Nyolc kis kritika

könyv MICHAL AJVAZ: AZ ÖREG VARÁNUSZ VISSZATÉR A cseh író novelláinak majd' mindegyikében valamilyen állattal konfrontálódik a jellemzõen egyes szám elsõ személyben megszólaló elbeszélõ: hol megfejthetetlen találós kérdésekkel zaklatja egy közelebbrõl meg nem nevezett, leopárdra hasonlító állat, hogy rossz válasz esetén megrugdossa és megharapja, hol egy két és fél méteres kagyló fenyegeti életveszélyesen, hol pedig ormányos barátjának az emberi társadalomba való beilleszkedésének lehetetlensége miatt kezd szorongani, s vágyni maga is egy ormányra. A már nem szürrealista, de még nem abszurd történetek azonban nem nagyon mutatnak túl önmagukon: mintha a furcsa történet önmagában kielégítõ lenne (melyet szereplõje egyébként egyáltalán nem furcsáll), s elegendõ lenne néhány kultúrtörténeti vagy filozófiai utalás.

Tranzit
Lélek

Lélek

Kegyeleti Múzeum: Holtak élén

Nemrégiben egy mindig feketében járó fiatalember arról igyekezett meggyõzni, hogy a rendszeres temetõlátogatás nemcsak a nyugdíjas özvegyek számára egészséges elfoglaltság: "Mutass még egy helyet Pesten, ahol ennyi zöld és ilyen csend van! Ami ennyire fenséges!" Lelkesedése annyira magával ragadott, hogy a múlt héten nemcsak azokba a temetõkbe látogattam el, ahol rokonaim és ismerõseim nyugodnak - többé-kevésbé - békében, hanem a Kegyeleti Múzeumba is.