Tartalom

Narancs XVII. évf. 24. szám (2005-06-16)

Publicisztika

Szira Judit

Publicisztika

Szabadság és egyenlőtlenség

Az iskolaválasztásról

A Közgazdasági Szemle áprilisi számában jelent meg Kertesi Gábor és Kézdi Gábor írása az általános iskolai szegregációról. A tanulmány állítja, hogy a magyar iskolarendszer szegregáló, és ahelyett, hogy ellensúlyozná vagy kiegyenlítené, inkább megerősíti, elmélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket. Mindezt a megismételt PISA kutatások, a témával foglalkozó más dolgozatok is alátámasztják.

Publicisztika

A darabokra hullott alkotmány

Sírnivaló látni, hogy az elutasító referendumok után az európai integrációt megújítani kívánó alkotmányszerződés hatálybalépése egyre esélytelenebbnek tűnik, s hogy olyan országokban szavazott a többség nemmel, amelyek a második világháború utáni európai együttműködés összekovácsolói voltak.

Publicisztika

Meneküljetek!

Miközben az MLSZ vezetése nem kis bátorságról tanúbizonyságot téve egyszerre hozza nyakunkra a Real Madridot és az argentin válogatottat (az előbbinek még nem találtak méltó ellenfelet - gyanítjuk, az utóbbinak sem: talán majd egymással menni fog), a magyar futball új dolgokat produkál.

Publicisztika

Koncert férfiakra és 4 Audi-kulcsra

Ha rögtön az államfőválasztás után a (leginkább emtékás) vért inni akaró szocialisták hangja hallatszott a legjobban, néhány nap múltán mintha a józanabb észjárásúak kerekedtek volna fölül.

Egotrip

Egotrip

Pálya a magasban

Kaszt Rezső szeme Támadásra alkalmas eszközök széles tárházával találkozhatunk a magyar futballerőszak történetében.

Egotrip

Párnacsata

Szexi a magyar! Amint az köztudott, hazánk rendszerint előkelő helyen végez mindenféle-fajta nemzetközi erotikus fölmérésen.

Külpol

Külpol

Kerül, amibe kerül - Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezeték

Május végén elkezdték feltölteni az Azerbajdzsánból Grúzián át Törökország földközi-tengeri kikötőjébe, Ceyhanba tartó közel 1800 kilométeres olajvezetéket, amely az oldalán futó gázcsővel együtt a Kaszpi-térség szénhidrogénkészleteit Oroszország kiiktatásával juttathatja el a Közel-Kelettől függetlenedni próbáló megrendelőkhöz. A gigaprojektben részt vevő országok alig titkolt célja a kaukázusi erőviszonyok átrendezése.

Belpol

Belpol

Megérik a pénzüket - Gyurcsány és Orbán gazdagodása

Munkához láttak azok a parlamenti vizsgálóbizottságok, amelyek a jelenlegi és a volt miniszterelnök, illetve családjaik, cimboráik és üzletfeleik gazdagodásának körülményeit hi-vatottak tisztázni. Kellő naivitással akár valódi tényfeltárást is feltételezhetnénk, de az előzmények és az első üléseken történtek arra intenek bennünket, hogy ne tegyük. Azt viszont számba vehetjük, hogyan jutottunk el idáig.

Zene

Zene

World music: az

ismerőseinkkel most kevesebb dolgunk adódik, inkább az újonnan érkezőkre: a nigériai Bantu úr hiphopjára és az amerikai Woods kisasszony alternatív countryjára hívnám fel szíves figyelmüket.

Zene

Glamour és l'amour - Duran Duran

Szívdöglesztő pasik voltak, anno. Az MTV-generáció - a mai harmincasok - első számú ikonjai; szerénységem tíz és tizennégy éves kora között szó szerint megőrült, ha meglátta őket a Zenebutikban.

Zene

Tényleg hidegre tesz - Coldplay: X&Y

A Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berrymen és Will Champion alkotta Coldplay a harmadik stúdiólemez megjelenése után végre befejezheti öt éve tartó Canossa-járását a leghangosabb angol zenekritikusoknál.

Képzőművészet
Könyv

Könyv

Félúton Haydn felé

2009-ben emlékezik meg a világ a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulójáról. Négy évünk van, hogy a fertődi Esterházy-kastélyt, ahol élete legtermékenyebb évtizedeit töltötte, műemlékként és fesztiválhelyszínként a nemzetközi kulturizmus megkerülhetetlen pontjává varázsoljuk.

Trafik
Lokál

Lokál

Virágzás és romlás - Torockó

A Tordától délre fekvő Torockó az elmúlt években a legfelkapottabb erdélyi magyar turistacélponttá vált. Az anyaországi látogatók ezrei autentikus falusi hangulatot, erdélyiséget, virágzó kisebbségi kultúrát keresnek, és különös álomvilágba csöppennek. Torockó maga a megvalósult idill - látszólag.

Sport

Sport

Az élet oly nehéz - Szumó Eb

Sorrendben immár a második évben is hazánk rendezhette meg a soros amatőr szumó-Európa-bajnokságot - ezúttal stílusosan Visegrád volt a helyszín. Bár a közönség nem tüntetett tömeges jelenlétével, ám a választott kevesek végül büntetésből négyszer hallgathatták meg a maga korát jelentősen túlélt szovjet himnuszt.

Tudomány
Lélek