Depp kontra Heard

A bűnösök mi vagyunk

Lélek

Véget ért Johnny Depp és volt felesége, Amber Heard rágalmazási pere, amelyhez hasonló bulvárszenzációt talán csak O.J. Simpson tárgyalása hozott. Depp egy hasonló ügyet két éve már elvesztett az Egyesült Királyságban, most azonban ő győzött: végül 10,35 millió dollárt ítéltek meg számára. De nyert-e itt bárki is?

Portrécikket közölt 2018 júniusában a Rolling Stone magazin Johnny Deppről. A színész ekkor már túl volt A Karib-tenger kalózai-filmek öt részén, három Oscar-jelölésen, és kétszer választották a világ legszexibb férfijának. A cikk mégis lecsúszott, eltévelyedett, valaha volt ikonként ábrázolta, aki a pénz, a hírnév és a drogok miatt elvesztette az eszét. Egyre több filmje bukott meg, barátaitól elszigetelődött, és egyetlen ballépés választja el attól, hogy végleg kiírja magát a szórakoztatóiparból – szólt az írás konklúziója. Pár hónappal később megjelent volt felesége, Amber Heard véleménycikke a The Washington Postban, amely ledobta az atombombát az egykor A listás sztárra.

MeToo előtt, MeToo után

A most lezárult pereskedést Depp ez utóbbi cikk miatt indította: 50 millió dollárt követelt, mondván, a volt felesége rágalmakat terjesztett róla. Az írásban Heard valójában meg sem említette Depp nevét: ahogy az írás címe is kiemelte, arra hívta fel a figyelmet, hogy mekkora népharaggal kellett szembenéznie, amiért felszólalt a szexuális erőszak ellen – a mostani bírósági tárgyalás alatt ugyanez történt. Depp és jogi csapata a cikk három állítását sérelmezte: a címet, azt, hogy Heard párkapcsolati erőszak áldozata volt, valamint azt, hogy a szerző valós időben láthatta, hogyan védik az intézmények a bántalmazással vádolt férfiakat. Válaszul a színésznő 100 millió dolláros ellenpert indított, amiért Depp korábbi ügyvédje még 2020-ban álhírnek nevezte a nő szexuális zaklatással kapcsolatos állításait. A pereskedés és a vádak szempontjából is kulcsfontosságú az időzítés: nem ez volt ugyanis az első alkalom, hogy kettejük között felmerült a házasságon belüli erőszak vádja, de még csak nem is először jártak bíróságon a felek ugyanezen ügy miatt.

A két színész 2009-ben, a Rumnapló forgatásakor találkozott, ám ekkor még mindketten másik kapcsolatban éltek. Depp az egyik legkeresettebb sztárnak számított, Heard csillaga pedig épp emelkedőben volt. Három évvel később jöttek össze, majd 2014-ben eljegyezték egymást, 2015-ben pedig össze is házasodtak. Ez az év hozta meg a színésznő áttörését is: szerepelt a Magic Mike XXL-ben, az Agydopping naplókban és A dán lányban is. Mire azonban két évvel később bemutatták addigi legnagyobb szabású filmjét, az Aquamant, a házassága már véget is ért: Heard 2016-ban beadta a válókeresetet, négy nappal később pedig ideiglenes távoltartási végzést kért Depp ellen. Ekkor beszélt először nyíltan arról, hogy a színész bántalmazta őt – hónapokkal a Harvey Weinstein-ügy kipattanása és a MeToo-mozgalom előtt. Állításait nem kapta fel a média, a két félnek sikerült tárgyalótermen kívül megegyeznie. Heard visszavonta a távoltartási kérelmét, és közösen kiadtak egy ellentmondásos közleményt, amely szerint egyikük sem akart szándékos fizikai vagy érzelmi kárt okozni a másiknak, s nem azért mondtak egymásra kígyót-békát, hogy pénzügyi előnyökre tegyenek szert. Mindezek alapján Depp tehát nem volt bántalmazó, de Heard sem azért nevezte annak, hogy így gazdagodhasson meg. Végül Heard 7 millió dollárt kapott, de bejelentette, hogy a pénzt jótékony célra fogja fordítani.

US-COURT-DEPP-HEARD

 
 
Fotó: Europress Fotóügynökség

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk