Az abortusztabletta Magyarországon: Illegalitásban

  • Ónody-Molnár Dóra
  • 2006. december 14.

Lélek

Van egy gyógyszer, ami elvileg forgalmazható lenne. Vannak nők, akik inkább ezt a gyógyszert választanák, mint a műtétet. Vannak orvosok, akik támogatják, és vannak, akik ellenzik. Van gyártó, amelynek feltehetően érdeke, hogy a termékét forgalmazzák.
Van egy gyógyszer, ami elvileg forgalmazható lenne. Vannak nők, akik inkább ezt a gyógyszert választanák, mint a műtétet. Vannak orvosok, akik támogatják, és vannak, akik ellenzik. Van gyártó, amelynek feltehetően érdeke, hogy a termékét forgalmazzák.

"Három gyerekünk mellett nem mertem egy negyediket vállalni, ezért a hetedik héten úgy döntöttem, megszakíttatom a terhességet - kezdi történetét Petra. - Próbáltam magam lelkileg felkészíteni a műtétre, és felhívtam az orvosomat, aki nagyon meglepő dolgot mondott. Egy Franciaországban már régóta használt tablettáról beszélt, ami kíméletesen szakítja meg a terhességet. Másnap bementem a magánrendelőjébe, ahol felhelyezte a tablettát. Elmondta, hogy néhány óra múlva nagyon erős vérzésem lesz, de meg kell szűnnie két-három órán belül. Ha ez mégsem következne be, azt tanácsolta, azonnal szaladjak kórházba, ahol egy szóval se említsem, miért indult el a vérzés. Annyit kellett volna mondanom: talán elvetéltem" - meséli a fiatalasszony.

A rendelőből hazaérve Petra azt tapasztalta, hogy minden a doktor elmondása szerint történik: elindult a vérzése, időben abba is maradt. Azt hitte, ezzel vége. Négy nap múlva azonban újra elöntötte a vér. "Rettenetesen megijedtem, de kiderült: arról van csak szó, hogy a magyar orvosi gyakorlatnak megfelelően nem kaptam elegendő információt, hogy a tabletta milyen folyamatokat indít el pontosan. A pár nappal később jelentkező vérzés teljesen normálisnak tekinthető, csak az orvos elfelejtette megmondani. Aztán néhány nap múlva ellenőrizte, kiürült-e a méhem. Később egy barátnőm felvilágosított, hogy

bűncselekményt

követtem el. A büntető törvénykönyv szerint az a nő, aki magzatát elhajtja vagy elhajtatja, egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő."

Petra abortusztablettát kapott orvosától, ami a terhesség korai stádiumában vetélést idéz elő, így műtéti beavatkozás nélkül ürül ki a méh. Ha nincs komplikáció, a nő számára olyan ez, mint egy erősebb menstruáció. A tablettát tesztelők több mint 90 százalékánál eredményesen lezajlott a vetélés. A tesztelésbe néhány évre bekapcsolódó, neve elhallgatását kérő nőgyógyász a legnagyobb pozitívumnak a műtéttel járó kockázatok elkerülését tartja. A sebészeti úton végzett abortusz okozhat kismedence-gyulladást, megsértheti a méhnyak szövetállományát. Súlyos esetben a nő meddővé válhat.

A fizikait igen, a lelki megpróbáltatást nem csökkenti a tabletta. Sőt, egyes szakemberek szerint lelkileg még nehezebb is, hiszen a napokig tartó procedúra alatt a nő folyamatosan végigéli, ahogy elvetél egy terhességet, míg a pár percig tartó műszeres megszakítást altatásban végzik. Ez persze nem ilyen egyszerű, mert azoknak, akik nem szültek még, szükségük van gyógyszeres vagy lamináriás előtágításra, hogy a terhességmegszakítás során a méhnyak tágítása ne legyen nagyon drasztikus. Emiatt a műtétet megelőző éjszakát a kórházban kell tölteni. Mások szerint a lelki teher ugyanakkora, de legalább a fizikai kiszolgáltatottság érzése megspórolható.

Az abortuszosnak kijáró elutasítást nyilván a gyógyszeres megoldást választó nő is megkapná, de a környezetével szemben védtelenebb, aki a műtét miatt minden tekintetben az egészségügyi személyzetre van utalva. A dilemma Magyarországon egyelőre akadémikus, mert egyetlen kórházban sem lehet a gyógyszeres abortuszt választani. Pedig jogilag nincs akadálya a bevezetésének.

A gyógyszer hazai története a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdődött 1992-ben. Magyarország ekkor kapcsolódott be az Egészségügyi Világszervezet által tíz évvel korábban indított vizsgálatsorozatba. Ez idő alatt megállapították a hatóanyagok megfelelő kombinációját, megfigyelték, hogy a terhesség hányadik hetéig alkalmazható a gyógyszer a lehető legkisebb kockázattal. A mára kialakult helyzet a következő: a tablettát hosszú évek óta, nagy beteganyagon tesztelték, nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos országában is. 2005 februárjában a szegedi vizsgálatokban részt vevő orvosok közül nyilatkozók azt állították, eredményeik megalapozzák a módszer kórházi bevezetését. Ekkor ismét fellángoltak az abortusszal kapcsolatos etikai és politikai viták. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium - bár 1998-ban még elutasító volt - 2005 nyarán kiadta elvi állásfoglalását arról, hogy az abortusztablettát szigorú feltételek mellett a nyolcadik terhességi hétig a műtéti terhességmegszakítás alternatívájaként választhatják a nők.

Ennél a pontnál avatkozott be a politika is: a szakmai kollégium döntése ellen egy magzatvédő civil szervezet, az Alfa Szövetség

"Ne vedd be!"

címmel tüntetést szervezett az Egészségügyi Minisztérium elé, amelyhez csatlakozott Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere és Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. A Fidesz álláspontja szerint a tabletta alkalmazása a nők számára "komoly fizikai és lelki gyötrelemmel jár", ezért becsapja az embereket az, aki ennek az ellenkezőjét állítja. Mikola kifejtette, hogy a zajos propaganda - amelyet a tabletta bevezetése miatt indítottak - eltereli a figyelmet a valóságról: a kínlódásról, amelyet ez a módszer okoz "annak a szerencsétlen, áldott állapotban lévő nőnek, mert egy egész héten át kell a magzatpusztítást végrehajtania". A heves kirohanás azért érthető nehezen, mert hivatalosan a konzervatív pártok sem akarják betiltani az abortuszt. A törvényi keret pedig a tabletta esetén is ugyanaz maradna, mint a műszeres befejezésnél: a nőnek el kell mennie a családvédelmi szolgálathoz, ahol a kérelem okai jegyzőkönyvbe kerülnek, majd három nap gondolkodási idő után kell véglegesítenie döntését. Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke elítélte a tüntetést, mert azt a nők önrendelkezési jogának korlátozására tett lépésként látta. A liberálisok szerint a nőknek joguk van döntéseket hozni a testükkel kapcsolatban: ennek a szabadságnak a része az is, hogy a terhesség korai szakaszában választhassák a tablettát "a fölösleges és fájdalmas műtéti beavatkozás" helyett. Az MSZP politikusai is ellenérzéseiket fejezték ki a tüntetéssel kapcsolatban.

Azóta csend van a tabletta körül. A múlt év végére a magzatvédő szervezetek és a konzervatív politikusok is elhallgattak. Orvosi körökből sem érkeztek hírek.

Idén januárban rövid felhívás jelent meg a webpatikus.hu portálon és a Blikkben, amelyből kiderült, hogy az abortusztablettát gyártó cég szakemberei hónapok óta keresik a magyar forgalmazót. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint még nem találtak, az Országos Gyógyszerészeti Intézethez cikkünk megírásáig nem érkezett kérelem a tabletta törzskönyvezésére. Vagyis eltelt másfél év, és úgy tűnik, nem lesz forgalmazója a tablettának, ami persze az orvosszakmai közvéleményt is megosztotta. Sokan azt gondolják, hogy a módszerről hamis kép alakul ki a társadalomban. Szerintük a nők azt hihetik, ezzel a módszerrel könnyen túlesnek az egészen. "Ha valaki abba a válsághelyzetbe kerül, hogy kénytelen megszakíttatni terhességét, rögtön tapasztalni fogja, hogy tablettával sem könnyebb" - mondja szegedi informátorunk.

Gyakran hallani azt az érvet is, hogy túl magas az abortuszok száma Magyarországon. Kár tagadni, makacsul tartja magát az a nézet, hogy a műtétnek visszatartó ereje van. Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója egy interjúban kifejtette: a tabletta nem veszélytelen, és a WHO csak a túlnépesedett országoknak ajánlja (Népszabadság, 2005. február 12.). Ennek ellenére számos, túlnépesedéssel éppenséggel nem küzdő európai országban is alkalmazzák. Garamvölgyi György, a Szülészeti Prevenciós Társaság főtitkára viszont attól tart, hogy a fiatal nők azt gondolhatják, ez könynyebb eszköz, mint a fogamzásgátlás, hiszen a tablettával egyszerűen megszabadulhatnának nem kívánt terhességüktől (Népszabadság, 2005. szeptember 8.). Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke elmondta, hogy az állásfoglalás kiadása után rengeteg támadás érte őket mindkét oldalról. "Egyesek azért támadtak, mert az alkalmazása mellett foglaltunk állást, mások viszont azért marasztaltak el bennünket, mivel csak most és nem korábban döntöttünk így. Sajnos ez utóbbiak között 'orvos szakértők' is voltak, akik a sajtóban megjelent féligazságokat tartalmazó írásaikban úgy tüntették fel, mintha a tabletta alkalmazása teljesen fájdalmatlan és veszélytelen lenne, szemben a műszeres beavatkozással. Ez természetesen nincs így, és félreértésre adhat okot a nők körében." A kollégium elnöke hangsúlyozta, hogy

már nem a szakmán múlik

a tabletta kórházi alkalmazása: "Mi mindent megtettünk: körültekintően dolgoztuk ki a javaslatot, és az alkalmazhatóságot szigorú feltételekhez kötöttük. Már másokon múlik az engedélyeztetés."

De ki az, akin múlik? Mert miközben hivatalosan nem történik semmi, többféle tabletta terjed illegálisan. Nevüket elhallgatni kívánó orvosoktól és nővérektől tudjuk, hogy egyes kórházakban hozzáférhető egy Magyarországon öt éve betiltott, gyomorfekély kezelésére kifejlesztett készítmény, amely növeli a méh tónusát, összehúzódásokat, sőt komplett vetélést okoz. A tablettát leginkább Olaszországból csempészik be. Nőgyógyászok egy része úgy tartja, hogy a lamináriánál is kíméletesebben nyitja meg a méhszájat, így gyakorlatilag minden szövődmény elkerülhető a tágításnál. Az esetek nagy részében szükséges a műszeres befejezés. A gyógyszer indikáción kívüli alkalmazása engedély nélkül végzett orvostudományi kutatásnak minősülhet, ami öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. De sokfelé hozzáférhető az eredményes szegedi klinikai vizsgálatok után törzskönyvezésre váró készítmény.

Bizonytalan, hogy a gyártó mikor talál forgalmazót. Rejtélyes, hogy az általunk megkeresett legnagyobb gyógyszerforgalmazó cégek - köztük olyanok is, amelyeknek profiljába beletartoznak különböző fogamzásgátló szerek - közül egy sem nyilatkozott. Már-már kikérve maguknak a kérdést, kijelentették, nem óhajtanak erről beszélni, mert üzletstratégiai titkot sértenének. Amikor azt kezdtük feszegetni, nem az áll-e a háttérben, hogy a cég imidzsét károsan befolyásolná egy olyan gyógyszer forgalmazása, amely komoly indulatokat kavarhat, kimérten elköszöntek, és letették a kagylót. Egyetlen forgalmazó gyógyszerész szakembere mondott néhány konkrétumot. Szerinte nem etikai kérdések miatt nem adtak még be törzskönyvezési kérelmet, hiszen a piac tele van etikailag kifogásolható gyógyszerekkel. Úgy véli, hogy nem látnak benne üzletet, nem hozna elég hasznot a forgalmazónak. Más szakértők azt mondják: a hálapénznek is szerepe van a késlekedésben. Azok az orvosok, akik hálapénzt szoktak elfogadni az abortuszért, nem érdekeltek a gyógyszer bevezetésében, mert egy műtéti beavatkozásért többet kapnak, mint egy gyógyszeres kezelésért.

Az egészben az a furcsa, hogy miközben a gyártó forgalmazót keres, többen akár illegálisan is beszerzik a gyógyszert és már orvosi-szakmai kifogás sincsen, a nők mégsem dönthetnek arról, hogy nekik melyik megoldás okoz kevesebb szenvedést.

Egy percig sem tolerálnák

Ausztriában hat és fél éve hozzáférhető az abortusztabletta. Christian Fiala olyan klinikát vezet Bécsben, amely családtervezéssel, sürgősségi fogamzásgátlással foglalkozik. Tablettával és hagyományos sebészi módszerrel is végeznek abortuszt, rendszeresen érkeznek ide nők Magyarországról is. Fiala elmondta, hogy náluk is voltak ellenérzések a tabletta bevezetése idején, de korántsem volt akkora vihar, mint nálunk. Nem érti, miért tartják vissza a magyar nőktől ezt a fontos szert. Szerinte a férfiak egy percig sem tolerálnák, ha hasonló helyzetet kellene elviselniük. Elfogadhatatlannak tartja azt az érvelést, hogy a tabletta bevezetésétől felelőtlenebbül viselkednének a nők az ágyban. Kiemelte, hogy az abortuszok száma Hollandiában a legalacsonyabb. Szerinte ez azzal van összefüggésben, hogy a nők itt rendelkeznek a legnagyobb szabadsággal. Adatai szerint azokban az országokban, ahol a tablettát bevezették, nem emelkedett a terhességmegszakítások száma. Botrányosnak tartja, hogy a legtöbb nyugat-európai országban már alkalmazott módszer nem hozzáférhető Magyarországon. Kiemelte, hogy a tablettát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nélkülözhetetlen gyógyszerként tartja nyilván, sőt kifejezetten javasolja a tablettás megszakítást a műszeressel szemben.

Figyelmébe ajánljuk