Tartalom

Narancs XVIII. évf. 50. szám (2006-12-14)

Publicisztika

Publicisztika

Egy ide, egy oda

A kormányfő kezdeményezte keddi egyeztetésen - amelynek a bolgár és a román uniós csatlakozás utáni magyar munkaerő-piaci stratégia volt a témája - a Fidesz és a KDNP a meghívás ellenére sem jelent meg.

Publicisztika

Amit megeszel (Az átcímkézett élelmiszerekről)

Amit ma megeszel, megszalaszt holnapra - viccelődik az ismerős állatorvos, pedig nincs jó kedvében. Egyike azoknak az ellenőröknek, akik az elmúlt hónapokban üzleteket, raktárakat kutattak át, találva eközben tücsköt és bogarat, pontosabban olyan élelmiszereket, amelyek közül jó néhányat az ember a kutyájának sem adna oda.

Publicisztika

A kibicnek semmi sem drága (A kolozsvári egyetemi botrányról)

Az elmúlt évben sokat hallatott magáról az az erdélyi civil szervezet, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB), amely az önálló magyar állami egyetem újraindítását tűzte ki célul. A gondolatot sokan támogatták, mert - szólt az ultima ratio - az erdélyi magyar kisebbségnek ez alanyi jogon jár.

Publicisztika

Emlékjelvény

A holland hadügyminiszter, Henk Kamp december elején kitüntetésben részesítette az 1995 elejétől 1995. július végéig Srebrenicában és közvetlen környékén az ENSZ kötelékében szolgált holland békefenntartó katonákat, a Dutchbat III tagjait.

Egotrip
Külpol

Külpol

Meghalt Augusto Pinochet Ugarte: Ad acta

"Nem látom be, miért kellene ölbe tett kézzel figyelnünk, hogy egy ország kommunistává lesz népének a felelőtlensége miatt." Henry Kissinger amerikai külügyminiszter mondta ezt, miután Chilében 1970-ben minimális szavazatkülönbséggel a baloldali Népi Egység (Unidad Popular, UP) elnökjelöltje, Salvador Allende került hatalomra.

Belpol

Belpol

Jakab István Magosz-vezér politikai pályája: Gazdálkodj okosan!

Jakab Istvánt, a Magosz vezetőjét traktorosok gördítették a közismertségbe 2005 tavaszán, amikor az akkori Gyurcsány-kormány ellen tüntettek. A Felvonulási, illetve a Kossuth Lajos tér között csapatmozgást végző mezőgazdasági vontatókat addigra már jó sokan a Fidesz segéderőgépeiként tartották számon.

Belpol

A közigazgatási reform újabb fordulója: Engedjétek hozzám

Az újkori magyar demokrácia messze leghatalmasabb terjedelmű, egyszerre töméntelen jogszabályt módosító törvényjavaslatáról határoz lapzártánk hetében az Országgyűlés. A minisztériumok és főosztályaik a hatásköreiket féltik, mások a hatalommegosztás elvéért aggódnak, s a kormány hatalmát növelő pakkot kidolgozó igazságügyi tárcát már mindenki utálja.

Zene

Zene

Van rajta sapka - Steve Reich 70 éves (koncert)

Ezerötszáz ember jelenlétében (a Bartók-teremben ez telt házat jelent) ünnepelték Steve Reich 70. születésnapját. A "tribute-koncert" második része előtt Kepes András beszélt Reich magyar kapcsolatairól, majd a mester kapott egy középkeresztet.

Zene

Dandypop - Jarvis Cocker: Jarvis (lemez)

A Pulp énekesét nemigen kell bemutatni: Jarvis Cocker és zenekara a kilencvenes évek egyik legfontosabb viszonyítási pontja volt az angolszász popzenében (egyenrangúan a Blur-rel és az Oasisszel), intellektuálisnak kikiáltott együttese a Different Class (1995) vagy a This Is Hardcore (1998) című alapvetésekkel bekerült a rocklexikonokba.

Film

Film

Azok a csodálatos hetvenes évek

Robert Altman, 1925-2006

Van a sci-finek egy olyan iránya, ami nem távoli galaxisokba visz el háromezer év múlva, hanem itt játszódik miközöttünk, mondjuk, csak harminc év múlva. Mindössze harminc: még látjuk magunkat öregen, öregebben, még felismerjük, hogy a sarki tejivóból luxusszálló lett, a kocsmából benzinkút. Az ilyen sci-fikben van a spiritusz.

Könyv

Könyv

"Éles, mint egy sebészkés" - Linn Ullmann író

Liv Ullmann és Ingmar Bergman lánya 2002-ben írt Kegyelem című könyvét több mint 30 országban adták ki eddig, és a napokban jelent meg magyarul. A neves irodalomkritikus New York-i tanulmányai után 1990-ben költözött vissza szülővárosába, Oslóba, és ott a vezető norvég napilap, az Aftenposten kolumnistájaként dolgozik. Az interjú Budapesten, norvég szokás szerint tegeződve készült.

Képzőművészet

Képzőművészet

Dialektika - áthatások-átjárások

Birkás Ákos: Művek 1975-2006

Mintha meander vonalat követne, úgy érzi magát a magányos kószáló Birkás életmű(metszet)kiállítását nézve: a több mint harminc év anyagából válogatott tárlat dramaturgiájának lényege a fej - vagy inkább arc - metamorfózisának megrögzítése szellemi, technikai és (talán különösen hangzik festészetről szólva, de mégis) erkölcsi értelemben ugyancsak.

Képzőművészet

"Nincsenek maradandó hőstettek"

Birkás Ákos festőművész

1941-ben született, a külföldön is ismert - és jegyzett - magyar festők egyike. A közönség főleg emberfejre utaló absztrakt oválisairól ismeri. Mostani életmű-kiállítása viszont a társadalmi valóság iránti növekvő érdeklődését jelzi.

Trafik
Tudomány

Tudomány

Puskás Ferenc temetése: Kapásból fölé

A szombati gyásznapon eltemették Puskás Ferencet. Temetésekben és újratemetésekben jártas nemzetünk kínosan túlméretezett s az elhunyt póztalan személyiségétől merőben idegen fölhajtással búcsúzott a kiváló futballistától. Valahol arányt tévesztettünk.

Lokál

Lokál

Betelefonálós műsorok: "Pénzt akarok adni, kizárólag neked!"

A műsorvezető "parancsoló domina" és "durcás kislány" alakítása tudja leginkább tárcsázásra bírni a nézőket a betelefonálós játékokban. A "call-tv" műsorok ellepték a csatornákat, a képernyő előtt ülőket kérlelő, fenyegető és sürgető csinos lányok hadarva próbálják elhitetni, hogy itt a nagy lehetőség. Égnek a vonalak, özönlenek az sms-ek, az emelt díjas hívásoknak köszönhetően egyre nő a profit. Kiderült, hogy hazánk telefonosműsor-nagyhatalom, ráadásul egy tucatnyi országba tőlünk exportálják az interaktív műsorokat.

Lélek