Jézus a pincében: Fehér Lyuk

  • Molnár Bálint
  • 1999. október 13.

Lélek

Cinikus lelki terroristák, elszakított gyerekek, kétségbeesett szülők, hatásvadász bulvárlovagok, de legalább Semjén Zsolt helyettes államtitkár és igekötő néhány körmondata kell ahhoz, hogy hír legyen egy keresztény ifjúsági klub létrejötte Budapesten. Esetleg Schmuck Andornak megjelenik Jézus a Köztársaság tér fölött, és ennek hatására kiszórja a zsebében hordott disznósajtdarabokat, Berecz János visszalép Dénes János javára, és egyébként is bocsánat. Ami valóban megtörtént: október 2-án a Rhéma Alapítvány és a vele szorosan együttműködő A Biblia Szól Egyház beindította "nemzetközi ifjúsági központját", a pokolként üzemelő Fekete Lyuk romjain, Fehér Lyuk néven.
Cinikus lelki terroristák, elszakított gyerekek, kétségbeesett szülők, hatásvadász bulvárlovagok, de legalább Semjén Zsolt helyettes államtitkár és igekötő néhány körmondata kell ahhoz, hogy hír legyen egy keresztény ifjúsági klub létrejötte Budapesten. Esetleg Schmuck Andornak megjelenik Jézus a Köztársaság tér fölött, és ennek hatására kiszórja a zsebében hordott disznósajtdarabokat, Berecz János visszalép Dénes János javára, és egyébként is bocsánat. Ami valóban megtörtént: október 2-án a Rhéma Alapítvány és a vele szorosan együttműködő A Biblia Szól Egyház beindította "nemzetközi ifjúsági központját", a pokolként üzemelő Fekete Lyuk romjain, Fehér Lyuk néven.

Elfogultnak kéne lennem. Mint mindenkinek, nekem is megvolt a zenekarosdi, tizenöt percre én is sztár lehettem, és ebből a tizenöt percből az utolsó ötöt éppen a Lyukban töltöttem ki.

A hellyel kapcsolatban mégsem érzek nosztalgiát. A legendásnak beállított józsefvárosi képződmény leginkább attól vált azzá, amivé, hogy történetét kizárólag szélsőséges megnyilatkozások kísérték: pokolnak éppúgy nevezték, mint "egyedülálló, kelet-európai alternatív kultúrközpontnak", divatos volt, mint egy román bőrzakó a hetvenes években, de jelentőségét mindkét oldalon túlértékelték. Valójában csak egy mindenre elszánt szórakozóhely volt. Az elsők között jött létre, párját ritkította, de minden pozitív vonása ellenére is egy

tipikus magyar létesítmény

volt, ahol nemcsak a "szabad szellem" volt tetten érhető, hanem a szokásos pitiánerkedés, lenyúlás is, például a hely megszerzése Demitől és Kistamás Lacitól, akik kitalálták.

Közben a Fekete Lyuk kiment a divatból, a programok felhígultak. 1995-ben pedig, amikor egy szombat esti késelés apropóján a tulajdonos, a Vörösmarty Művelődési Központ bezáratta a helyet, kiderült: keveseknek hiányzik. Később a végtelenül kínos III/III-as névvel próbálkoztak, majd azzal, hogy "VMK-klub". Idén aztán Nagy Gyula egykori klubvezető és ellentmondásos alak lelkesedése nyomán ismét Fekete Lyuk néven nyílt meg a hely. Mindenképpen "az idei év legnagyobb anakronizmusa" díjat akarta megszerezni. Leszámítva a nosztalgiázós február végi megnyitót, a Lyukban fél év alatt szinte semmi említésre méltó nem történt.

Az "új" Fekete Lyuk mindenféle visszhang nélkül, rövid időn belül magától is megszűnt volna, ha nem jön egy olyan fordulat, amitől a feledésbe merülő terep újra nagyobb nyilvánossághoz jut: október 2-án ugyanis Fehér Lyuk Nemzetközi Ifjúsági Központ néven ismét megnyílt mint dohányfüst-, alkohol- és drogmentes ifjúsági szórakozóhely.

Az új vezetés megfogalmazása szerint azzal a céllal, hogy "pozitív, egészséges környezetet alakítsunk ki a tizenévesek és a fiatal felnőttek számára, amely bátorítja őket abban, hogy felismerjék és elhiggyék, hogy ők fontosak, és van jövőjük ebben a mai változó világban

Jézus Krisztus

szolgálatán keresztül".

Egészen biztos, hogy ilyen jellegű változásra senki sem számított, ennél nagyobb meglepetés valóban nem érhette mindazokat, akik valamennyire is ismerték a Lyukat, és akár szeretettel, akár undorral gondoltak vissza rá. Az új imágó azonban egyáltalán nem tűnik különösnek, ha figyelembe vesszük azokat a változásokat is, amelyek a klub közvetlen közelét érintették. Nemrégiben egy 1992-ben alapított nonprofit szervezet, a Rhéma Alapítvány megvásárolta a Vörösmarty Művelődési Központot (ami Budapest egyik legnagyobb művelődési háza) azzal a céllal, hogy az amerikai eredetű A Biblia Szól Egyházzal (lásd keretes írásunkat) együttműködve, Golgota Közösségi Ház néven hozzon létre egy keresztény kulturális centrumot, általános és bibliaiskolával, istentiszteletek megtartására alkalmas helyiséggel, konferenciateremmel. A Fehér Lyuk ennek a létesítménynek lett az ifjúsági klubja. A falakat fehérre festették, de persze nemcsak ízlésbeli, hanem szakrális okokból is. A váltás üzenet: "A fekete lyuk kiégett csillagmaradékokból áll, mely magába omolva végtelen sűrűséget és nulla térfogatot vesz fel. Amint a sűrűség növekszik, a fekete lyuk lassan már nemcsak az anyagot, de a fényt is képes magához vonzani, ez pedig azt jelenti, hogy semmit nem látunk belőle, vagyis fekete. Bármit, ami közel jut hozzá, azt magába szívja és olvasztja. (...) A Fehér Lyuk éppen ellenkezője a Fekete Lyuknak, amely nem elszív, hanem csak ad, ontja magából a fényt és az energiát. A Fehér Lyuk megnyitása a budapesti fiatalok számára a nagy lehetőség.

A Fekete Lyuk fehérré változása

sokkal mélyebb jelentéssel bír, mint a falak fehérre festése."

Ez a fizikailag legalábbis vitatható "mélyebb jelentés" valószínűleg ugyanazt jelenti, amit már 1988-ban Hajdú János korabeli médiahuszár és manipulátor, A hét című műsor akkori főszerkesztője gondolhatott, amikor imigyen konferálta be a Fekete Lyukról szóló riportot: "Kedves nézőink! Most elvezetjük önöket a pokolba."

De hogy valami személyes emlék is előkerüljön, említhetném Szifont, zenekarom billentyűsét, aki miután csatlakozott a Hit Gyülekezetéhez, még egy darabig velünk maradt, ám lyukbéli próbahelyünkön többször megjegyezte: "érzem a sátán jelenlétét", és látszott rajta, nem tréfál. Elsápadt, vízcseppek jelentek meg a homlokán, a legegyszerűbb akkordot sem tudta lefogni.

Mohai Zoltán, a Rhéma Alapítvány képviselője néhány fotót mutatott. "Nézd meg például ezt! Ott a szarva, a patája, a hat keze. Úgy gondolom, hogy aki az ördögöt a falra festi, annak meg is jelenik. Ilyen típusú graffitikkel volt tele az egész hely. Ha valaki lement, annak nem kellett úgy éreznie, hogy az ördög van ott, mert oda volt festve. A Fekete Lyuk nevet sem mi választottuk, de mi ezeket a graffitiket egyszerűen lefestettük. Tudom, ezzel nem az ördögöt pusztítottuk el, de amennyire hangsúlyos volt annak idején a fekete, most annyira hangsúlyos a fehér, és ettől teljesen független, hogy mi is szeretnénk azt a fajta szabadon gondolkodó, kávéházi hangulatot megteremteni, ami ezt a helyet korábban jellemezte. Van egy 100-200 fős, fiatalokból álló nemzetközi bázis, akik eddig is jártak a különféle programjainkra, de most megpróbálunk nyitni abba az irányba is, hogy a környékbeli fiatalokat is bevonjuk. Alapítványunk együttműködik a GYIVI-vel, valamint kapcsolatba kerültünk a VIII. kerületi rendőrkapitánysággal is, akik felajánlották segítségüket, például a DADA-programot bármikor elhozzák ide is. Persze az is nyilvánvaló, hogy itt

nem lesz heavy metal

koncert."

A klub vezetője, A Biblia Szól Egyház pásztora, Graham King még csak öt hónapja érkezett Budapestre. Lelkesedése határtalan. "Tíz éve vagyok szolgálatban, több pontján jártam már a világnak. Igazából nem tudom a választ arra, hogyan lettem ennek a klubnak a vezetője, de nagyon hálás vagyok, és nagyon kiváltságos helyzetben érzem magam, hogy fiatalokkal foglalkozhatok itt, és nagy várakozással tekintek erre az évre. Hiszek abban, hogy ez az év a fiatalok éve lesz a gyülekezetünkben és Budapesten egyaránt. Még nincs kész programelképzelésünk, de nyitottak vagyunk, és már fel is vettük a kapcsolatot különböző keresztény csoportokkal. Mi csak annyit szeretnénk, hogy legyen egy nyitott hely a fiatalok számára, ahol leülhetnek jó társaságban, kellemes környezetben, miközben jó zene szól. Semmi egyebet nem akarunk, csak hogy jól érezzék magukat, és hallhassanak Istenről és a hitről. Az a célunk, hogy ide százasával, sőt ezresével jöjjenek a fiatalok, hogy választ találhassanak azokra a kérdésekre, amelyekkel mindannyiunknak szembe kell nézniük, és hogy találhassanak egy olyan alapot, amire építkezhetnek a későbbiekben. Ez nem más, mint a hit az élő Istenben."

Egyelőre azonban még szó sincs ezrekről, de még százakról sem. Szombaton, a Fehér Lyuk második rendezvényén (az első a megnyitó volt) úgy negyven konszolidált ifjú vette birtokba a helyet, és az egész afféle iskolai klubdélután modorában zajlott. A falak világítanak, fehérek, dekoráció pedig szinte semmi, csupán néhány prédikátor bekeretezett fotóját helyezték el az átalakítók. A büfében csipszet, Kojak-nyalókát, kávét és teát lehetett vásárolni, a régi Lyukra csupán a vécé előtti hatalmas tükör emlékeztetett. Ami viszont a színpadon történt, arról beszélni kell.

Graham King pásztor

és az ő tolmácsa: "Hunyjuk le szemünket, és képzeljünk el egy hatalmas partit, ahol a tálakon rengeteg finomság van. Szendvicsek, pizza, minden, amit csak ki lehet gondolni, és ebből a sok mindenből mindenki kedvére ehet, és fizetni sem kell érte, mert az asztalfőnél Jézus ül." Majd imára szólítanak fel.

Akik viszont másfajta meglepetést vártak, azoknak ott volt a Bűnösök nevű zenekar, amit Grencsó István, a legendának számító fúvós vezet. Szaxofonját azonban csak egyszer akasztotta a nyakába, sokkal inkább akusztikus gitáron játszott és énekelt. Méghozzá tipikus keresztény-popot. Az alig egyórás színpadi programot követően a közönség birtokba vehette a pingpongasztalokat, a csocsót és a biliárdasztalt. Gondolom, megtisztulva.

A hely eredetileg a közeli, szinte helybéli munkáskolónia fürdője volt a második világháborúig. Talán bezárult a kör.

Legát Tibor

A Biblia Szól Egyház

A Biblia Szól Egyház (Greater Grace World Outreach) saját meghatározása szerint "a világot átfogó kegyelmes és nagy baptista egyház", amit Baltimore-ban az új angol "megszállók" alapítottak. Családorientált karizmatikus-keresztény szervezet. Gospel-énekléssel hirdetik az Igét, avagy az Isteni Tervet a Befejezett Teremtés szempontjából. A The Grace Hour rádióprogram Marylandből az éterben is szórja a doktrínákat, sőt 24 órán keresztül hallgatható az interneten az archívummal együtt. Fundamentális, evangélikus, engesztelő, bűnbánó és premillenáris egyháznak tartják magukat. Hisznek a Szentírás minden betűjében, az összes párhuzamos fordításban, az "- és az Újtestamentumban egyaránt, mint az egyetlen útmutatóban, az egy Istenben, amely három személyben: Atyában, Fiúban, Szentlélekben teljesedik ki; a szeplőtelen fogantatásban, Krisztusnak az emberek bűneit megváltó kereszthalálában, feltámadásában, mennybemenetelében és az összes szokásos keresztény kripliségben, ami szerintük természetesen a lelkünk megmentésére vonatkozik. Balmazújváros méretű seggfejeknek tűnnek így első blikkre.

Ahogy a híres Monty Cantsin mondta: more more crucifiction, more more fashion shows. Az aktív női misszionárius kommandó tevékenységi körébe tartozik a kulturális szervezés, sőt a bibliázáson kívül divatbemutatók rendezése is.

- sisso -

Figyelmébe ajánljuk