Meghalt Bitó László

  • narancs.hu
  • 2021. november 15.

Lélek

Az orvoskutató és író 87 éves volt. 

87 éves korában elhunyt Bitó László író, orvoskutató – írja a hvg.hu.

Bitó László fiatalon orvosnak készült, az ötvenes években azonban a kitelepítés után munkaszolgálatosként kellett dolgoznia a komlói szénbányában. Az 1956-os forradalomban fogságba esett, a szökése után pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Bard College-ban kezdte el orvoskutatói karrierjének az építését. Később a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait. 

Orvoskutatóként a szem öregedésével foglalkozott, a nevéhez fűződik a hetvenes években a glaukóma, a zöldhályog egy új gyógyszerének felfedezése. 

Az 1990-es években költözött vissza Magyarországra, hazaköltözése után több regényt írt, publicisztikái, esszéi rendszeresen jelennek meg a hazai sajtóban. Első kötetében az 1956-os élményeit dolgozta fel. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést. 

A glaukóma kezelésében áttörést jelentő gyógyszer kifejlesztése mellett íróként is jelentős életművet hagyott hátra a 87 éves korában elhunyt Bitó László.

Legutóbb 2014-ben készítettünk vele interjút:

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk