helyrajzi szám

Fogaskerekű

Lokál

Az ötven évvel ezelőtti augusztus 20. nemcsak a tűzijáték és a vízi parádé miatt volt nevezetes.

Két nappal korábban befejeződött a fogaskerekű vasút rekonstrukciója, amely jóval több volt egyszerű pályafelújításnál. A majd’ négy kilométeres vonalon végig kicserélték a felépítményt és a biztosító berendezést. Megemelték az összes megállóhely peronját, így az utasoknak nem kellett lépcsőzniük sem, simán be lehetett sétálni a BKV legújabb szerzeményeinek számító hét szerelvény bármelyik kocsijába. Ilyen különleges járművet a szocialista táborban nem gyártottak, még a korábban (1929–1973 között) közlekedő vonatok tervezője és kivitelezője, a Ganz sem. Így csak a nyugati import jöhetett szóba, méghozzá rutinos gyártók bevonásával: a járműveket az osztrák Simmering-Graz-Pauker, a villamos berendezéseket a svájci Brown, Boveri & Cie készítette. A BKV két motorkocsiból és egy pótkocsiból álló szerelvényeket rendelt, darabonként 16 millió forintnak megfelelő valutáért, ez akkoriban elképesztően sok pénz volt.

„Hogy mit tud az új fogaskerekű? A bemutatást bízzuk Grimm Ferenc oktatótisztre, aki hosszú évekig vezette a régi fogaskerekűt, így tehát igazán módja van az összehasonlításra” – olvasható a Népszabadság megnyitó előtti riportjában, és az oktatótiszt nem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel. Elmondta, hogy a korábbi 180 férőhellyel szemben az új fogasok 310 utast szállíthatnak, a hegymeneti sebesség 12-ről 30 kilométer/órára nőtt, a kocsik ajtaja központi vezérlésű lett. Az is újdonságnak számított, hogy a vezető hangszórón kommunikált az utasokkal, de új volt az is, hogy az akkori villamosokkal és buszokkal ellentétben a fogas nem csengetett vagy berregett fülsüketítően. „Indulásra és az ajtók záródására »bim-bam csengő« figyelmeztet” – írta a Népszabadság. A járművek teljesítménye is jelentősen nőtt a Ganzokéhoz képest. A 2000-es évek elejéig a fogaskerekű volt az egyetlen nyugati eredetű jármű a BKV-nál, ráadásul a korábbi „villamos-sárgával” ellentétben piros-fehérre fényezték. Az utasok buszjeggyel vehették igénybe, a bérlet nem volt érvényes.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.