Rés a présen

"Mint egy nagy, kultúrát szerető család"

Gulyás Péter egyesületi elnök, zenész - R33

  • rés a présen
  • 2012. szeptember 30.

Lokál

rés a présen: A kezdeti gerillahangulathoz képest hogyan "üzemel" most az R33? Gulyás Péter: Az R33 Kulturális és Művészeti Egyesület működését mindig is az itt alkotó, stúdiózó és tevékenykedő művészek tették lehetővé, hozzájárulás vagy adomány formában. Ez olyan, mint egy nagy, kultúrát szerető család.

Természetesen a fenntartható fejlődés szele minket se került el. Ezért is alakult így a helyzetünk, mivel a nagy érdeklődésre való tekintettel nem tudtuk a régi formában folytatni. Régi forma alatt értsd: zártkörű programok egy kis szobában. Ezt a szobát kapták meg a Tűzmadarak és az Inspirál zsonglőrcsapatai. Most egy 130 éves bálterem áll rendelkezésünkre, amit már egy éve megnyitottunk a nagyközönségnek, és ahol nemcsak koncertekkel, hanem nagyobb kiállításokkal és egyéb szakmai programokkal is szolgálunk. A hely szellemisége ettől egyáltalán nem változott, csak szervezettebb formában és jobb körülményekkel üzemel. Most is rengeteg izgalmas produkció próbál a falaink közt, amelyek természetesen az R33 színpadán is gyakran megfordulnak.

rap: Mi az R33 Jazzfesztivál koncepciója?

GP: A dzsesszfesztivált azért hoztuk létre, mert elég sok nálunk próbáló zenész több produkcióban is tevékenykedik, tehát nem csupán egy műfaj keretein belül mozognak. Eleinte csak egyestés bulira gondoltunk, de nagyon gyorsan egyértelművé vált, hogy ennyi jó produkciót nem lehet egy este alatt színpadra léptetni. Majd híre ment, hogy csinálunk egy fesztivált, így mindenki nagyon lelkes lett, és jöttek a megkeresések. Számunkra fontos volt, hogy olyan oldalát is meg tudjuk mutatni az R33-nak, ami nem a mainstream vonalat képviseli. A rendezvény művészei nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett dzsessz irányát követik, a konvencionalitáson túl olyan irányok felé mutatnak, mint a nu jazz, az afro jazz, az etno jazz, a free jazz, vagy éppen a noise, a klezmer vagy ezek keveredése.

rap: Mely programokat tartod a legfontosabbnak?

GP: Szeptember első hetében egytől egyig nagyon izgalmas produkciók lesznek itt a Soroksári úton. Makula debütkoncertje hétfőn, a Szüret Utcza és az Eclectik kedden, a Sumolight lemezbemutató koncertje és a FIXI4 szerdán, az Echinger Trio-Freedom Haze-Szaki.hu triumvirátus csütörtökön, Butterfly Effect, Fraktál pénteken, szombaton pedig a Bass Loco Feat. Mohai Tamás és Weisz Gábor, illetve az Éles Gábor Trió teszi nálunk tiszteletét. És akkor még nem is említettem, hogy egész héten a Robur Sound System fogja örvendeztetni az idelátogató vendégeket már délután négytől, igazi bakelitrecsegéssel a kertünkben. Vasárnap pedig a Magyar Dal Napja egyik helyszíneként várjuk a nagyérdemű közönséget.

rap: Van-e saját projekted ebben?

GP: Sajnos nincs. Egyszerűen arra már nem jut se idő, se energia. De ami késik, nem múlik.

rap: Mik várhatók az R33-ban még az ősszel?

GP: Majdnem minden nap lesz valami. Koncert, kiállítás, konferencia és szakmai találkozók. Leginkább a novemberben induló R33 Tehetségkutatót emelném ki, mely előző alkalommal osztatlan sikert aratott és rengeteg örömöt okozott a jelentkező produkcióknak és a közönségnek egyaránt. Már most is nagy erőkkel készülünk: idén nem csak nagylemez-felvételt és videoklip-készítést lehet majd nyerni, hanem komoly anyagi támogatást is lehetővé tesz az R33 a nyerteseknek, amit kizárólag a produkcióra lehet fordítani. A mostani nyertesek némelyikét már a Petőfin is lehet hallani. Nem beszélve arról, hogy nem csak a közönség, de a szakma elismerését is kivívták maguknak.

rap: Terveztek, tervezhettek-e hosszabb távra a hellyel?

GP: Nagyon is. Már egy ideje dolgozunk a 2013-as és 2014-es év koncepcióján. Ami lényegében nem sok mindenben fog eltérni a jelenlegitől. Terveink közt szerepel egy kamarazenei sorozat indítása és a színházi társulatokkal, szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel való szorosabb együttműködés.

Figyelmébe ajánljuk