A South Park ezúttal nem kommentálja az amerikai elnökválasztást

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 9.

Mikrofilm

Nincs már mit mondaniuk Trumpról.

Huszonhat évaddal, több filmmel és különkiadással a hátuk mögött a South Park alkotói, Matt Stone és Trey Parker joggal mondhatják, hogy nincs számukra tabu – sőt, akkor vannak igazán elemükben, ha olyan dolgokból űzhetnek gúnyt, amelyen a legtöbben megbotránkoznak. A sorozat másik ismérve, hogy egyből reagálnak a legfrissebb politikai, kulturális, társadalmi eseményekre; a koronavírus-járványról például még annak kellős közepén készítettek egyórás különkiadást.

Stone és Parker azonban ezúttal kicsit visszavesznek a munkatempójukból: bejelentették, hogy az Egyesült Államok novemberi, 60. elnökválasztásáról, azaz Kamala Harris és Donald Trump összecsapásáról nem készítenek epizódot. „Négy vagy öt elnökválasztáson át próbáltunk South Parkot készíteni, és baromi kemény munka. Az egész egy hatalmas elmezavar és úgy tűnik, sokan túl nagy jelentőséget tulajdonítanak neki” – mondta Stone. Parker hozzátette: persze a választás fontos dolog, de túlzottan eluralkodik minden felett, ami korlátozza az alkotói szabadságukat is, ezért sokkal kevésbé számít jó mókának számukra. „És egyébként is, mit mondhatnánk még Trumpról?” – tette fel a költői kérdést. Mint magyarázta, sokkal viccesebb arról műsort készíteniük, hogy például Cartman robotnak öltözik. És egyébként is egy rakás feldolgozandó téma akad a politikán kívül is. End of Obesity, azaz Az elhízottság vége címmel például legutóbb arról készítettek különkiadást, hogy egyre több ember használja az eredetileg cukorbetegek számára készült Ozempicet fogyókúrás célból. Így tett Parker is, aki több mint 10 kilót fogyott vele, de rájött, hogy nemcsak enni nem kíván, de semmi máshoz nincs kedve a mellékhatások miatt – innen ered az ötlet.

Már Trump megválasztásakor megszülettek az első cikkek arról, mennyire nehéz is Trumpról paródiát készíteni, hiszen ő maga egy két lábon járó paródia. Valamit azonban muszáj volt kezdeni velük a komikusoknak, Alec Baldwin SNL-paródiái például elég nagyot mentek, a színész többek között Emmyt is nyert értük. Mesés elnökünk címmel Stephen Colbert felügyelete alatt animációs sorozat is készült Trumpról, amely három évadon és egy különkiadáson keresztül futott. Ezzel kapcsolatban az volt a legfőbb kritika, azzal, hogy nevetséges rajzfilmfigurát kreál belőle, elvicceli, mekkora veszélyt is jelent Amerikára és a világra. A South Park önmagában annyiszor gúnyolódott már az exelnökön, hogy ezeknek az epizódoknak külön Wikipedia-oldala van – nem csoda, ha unják már, hogy rajta köszörüljék a nyelvüket.

A sorozat alkotói 2021-ben 2027-ig szóló, 900 millió dolláros alkut kötöttek a ViacomCBS-szel. A különkiadások így már a Paramount+ streamingoldalra készülnek, a 2025-ig élő szerződés értelmében azonban a friss epizódokat addig is a Comedy Centralon mutatják be, majd másnap fel is kerülnek a Maxra, legalábbis Amerikában. A 27. évad a tervek szerint még idén adásba került volna – ráadásul a fenti üzlet értelmében mindenekelőtt a Paramount+-on –, ám Stone és Parker most úgy döntöttek, csak jövőre térnek vissza: nemcsak az elnökválasztást akarják kivárni, de azt is, hogy alakul a Paramount sorsa. Arról, hogy a cég idén nyáron összeolvadt a Skydance-szel, erről a cikkünkben írtuk bővebben.

Matt Stone és Trey Parker jelenleg egyébként sem a South Parkkal foglalkoznak, hanem ¡Casa Bonita Mi Amor! című dokumentumfilmjüket promózzák. Ez arról szól, hogyan mentették meg kedvenc mexikói éttermüket, amely a sorozatban is fontos szerepet játszott. Erről ebben a korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk