Az HBO máris elkaszálta a még be sem mutatott Trónok harca-sorozatot

  • narancs.hu
  • 2021.12.02 18:53

Mikrofilm

Több mint 30 millió dollárt költöttek rá, de az első rész után rájöttek, hogy nem működik.

A Trónok harca volt talán az utolsó, az egész világot megmozgató hagyományos sorozat, amely egy hagyományos csatornán, az HBO-n futott. Ma már egyértelműen a streaminplatformok utalják a műfajt. Egyik fő ismérvük a binge-elés, azaz darálás: egyszerre teszik elérhetővé az egész évadot, hogy a néző akár egy ültő helyében végignézhesse azt. Így azonban nincsenek többé várakozással töltött hetek azt találgatva, mi következik majd. Ráadásul a futószalagon érkező újabb és újabb műsorok miatt nem tud az a fajta, hosszú hónapokig tartó hájp sem kialakulni, mint annak idején.

A világraszóló siker hatására nem csoda, ha az HBO nem akarja elengedni aranytojást tojó tyúkját, és valamilyen formában folytatni akarja a sorozatot. Ugyan a karantén jótékony hatásainak köszönhetően a legendásan lassan alkotó, az eredeti könyveket jegyző George R. R. Martin ismét belevetette magát az írásba, de ő még az eredeti sorozatot sem fejezte be – épp ezért a csatorna kénytelen saját kútfőből dolgozni. Nehéz követni, hány Trónok harca-tematikájú sorozatot fejlesztenek egyszerre. Az egyiket mindenesetre már bemutatója előtt elkaszálták, így azt már biztosan nem láthatják a rajongók. Pedig a hírek szerint közel 30 millió dollárt (több mint 9 és fél milliárd forintot) áldoztak a projektre, sőt, már az előzménysorozat pilotja, azaz első, bemutatkozó része is elkészült – ezt látva döntöttek úgy a Warner stúdiónál, hogy inkább leállítják az egészet. „Amikor érkezésem után pár hónappal megnéztem az első változatot, azt mondtam az HBO vezetőjének, hogy ez egyszerűen nem működik, nem ér fel az eredeti sorozathoz. Egyetértett velem, ami nagy megkönnyebbülés volt” – magyarázta Bob Greenblatt, a WarnerMedia fejese. Arról az HBO-ról beszélünk, ami simán engedte bemutatni az utolsó két évadot, amely minden rajongó szerint gyalázatosan rosszul sikerült – petíció indult az utolsó évad újraforgatásáért, sőt még a Google-t is meghekkelték a fanok, elérve hogy a „rossz írók” keresésre a Trónok harca alkotóit dobja fel. Ha tehát még ez a csatorna is azt mondja, hogy az új sorozat borzalmas, akkor az valószínűleg tényleg elképesztően rosszul sikerült. Sokat egyébként nem tudunk erről a spinoffról: a Kingsman második részét és az X-Men: Az elsőket jegyző Jane Goldman írta a forgatókönyvet, a rendező S. J. Clarkson (Élet a Marson, Jessica Jones) volt, a főszerepet pedig Naomi Watts alakította.

Persze így sem maradunk Trónok harca-előzménysorozatok nélkül. Először, vélhetően 2022 tavaszán érkezik a House of Dragon című, a Kolónia című sorozat készítőjétől, Ryan Condaltól és az eredeti Trónok harca Emmy-díjas rendezőjétől, Miguel Sapochniktól. Készülőben van egy másik, Dunk & Egg nevet viselő spinoff is, ezen Az időjóst és Az igazi csodát jegyző forgatókönyvíró, Steve Conrad dolgozik. Emellett pedig berendeltek még két animációs showt is, csak a biztonság kedvéért. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk