Csúszik Nolan filmje és az Oscar is
Tenet_top_story_lead.jpg

Csúszik Nolan filmje és az Oscar is

  • narancs.hu
  • 2020. június 17.

Mikrofilm

Döcögve, de lassan visszaáll a rend a filmvilágban.

A vírushelyzet enyhülésével lassan világszerte nyitnak a filmszínházak, jobbára azonban egyelőre csak régebbi kasszasikereket játszanak; na meg ürességtől kongnak a mozik.

Épp ezért mindenki messiásként várja Christopher Nolan legújabb moziját, a Tenet-et, amin hatalmas a teher: be kellene indítania és ezáltal megmentenie a nyári szezont. A forgalmazó Warner Bros. eredetileg július 17-re tűzte ki a premiert, és a járvány közepette is makacsul ragaszkodott ehhez az időponthoz - ha minden igaz, elsősorban Nolan miatt.

Így vált a Tenet az újranyitás jelképévé

A legfrissebb hírek szerint azonban a stúdió mégsem merte bevállalni a rizikót, és július 31-re halasztotta a premiert. Hogy kiszolgálják a Nolan-fanokat, az eredeti, júius 17-i időpontban újra moziba küldik a rendező egyik legnagyobb sikerét, az idén 10 éves Eredet-et.

Szintén csúszik egy másik blockbuster, a Wonder Woman 1984 premierje - immár másodszor. Eredetileg június 5-én rajtolt volna, amit a vírus miatt augusztus 14-re módosítottak. Az új időponttal igyekszenek biztosra menni: két hónappal rakták arrébb Gal Gadot szuperhősnőjét, így az október 2-án veszi majd be a mozikat.

Kérdés, a Warner Bros. lépését követni fogja-e riválisa, a Disney is. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az egyébként is botrányokkal teletűzdelt Mulan élőszereplős remake-je lesz a vírus utáni első igazi, nagyköltségvetésű film a mozikban, annak premierje ugyanis még mindig július 24-re van kitűzve.

A koronavírus hozhatja el a Disney első nagy bukását

A Disney letérdelt Kína előtt - de a fertőzés miatt lehet, hogy ott be sem tudják mutatni a mozit. Az elmúlt években a világ egyik leghatalmasabb szórakoztatóipari cégévé váló Disney rég nem a tündibünti mesékről ismert egeres stúdió: inkább egy óriási gépezet, ahol a színészválasztástól kezdve a szuperhősök köpenyének színén át az utolsó röhögcsélős sztárinterjúig minden tökéletesen ki van számítva.

A Mulan-t két kisebb költségvetésű film előzheti meg: az eszét vesztő Russel Crowe thrillere, az Unhinged, valamint a The Broken Hearts Gallery című romantikus film, mindkettő július 10-én debütálhat. A nyári moziszezon megmentésért pedig augusztusban olyan mozik szállnak harcba, mint a legújabb SpongyaBob; az Antebellum: A kiválasztott, valamint a Kampókéz remake-je.

Csúszásban az Akadémia is

A koronavírus azonban nemcsak a követező néhány hetek és hónapok mozis menetrendjét bolygatta fel, hanem az egész díjszezont.

Az eredetileg február 28-ra tervezett 2021-es Oscar-díjátadót két hónappal később, 2021. április 25-én rendezik majd meg. A hírnek elsősorban maguk a filmesek, valamint a stúdiók és forgalmazók örülhetnek: így ugyanis az eredetileg december 31-ig tartó nevezési pediódus is két hónappal kitolódik.

A vírus után éledező filmvilág tehát egy kis levegőhöz jutott - így lehetséges, hogy be tudják fejezni az utómunkálatokat az olyan, díjesélyes filmeken, mint Ridley Scott The Last Duel-je, vagy épp Bazz Luhrmann Elvis Presley-filmje. Az utóbbi forgatásán kapta el a vírust Tom Hanks.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?