Csúszik Nolan filmje és az Oscar is
Tenet_top_story_lead.jpg

Csúszik Nolan filmje és az Oscar is

  • narancs.hu
  • 2020. június 17.

Mikrofilm

Döcögve, de lassan visszaáll a rend a filmvilágban.

A vírushelyzet enyhülésével lassan világszerte nyitnak a filmszínházak, jobbára azonban egyelőre csak régebbi kasszasikereket játszanak; na meg ürességtől kongnak a mozik.

Épp ezért mindenki messiásként várja Christopher Nolan legújabb moziját, a Tenet-et, amin hatalmas a teher: be kellene indítania és ezáltal megmentenie a nyári szezont. A forgalmazó Warner Bros. eredetileg július 17-re tűzte ki a premiert, és a járvány közepette is makacsul ragaszkodott ehhez az időponthoz - ha minden igaz, elsősorban Nolan miatt.

Így vált a Tenet az újranyitás jelképévé

A legfrissebb hírek szerint azonban a stúdió mégsem merte bevállalni a rizikót, és július 31-re halasztotta a premiert. Hogy kiszolgálják a Nolan-fanokat, az eredeti, júius 17-i időpontban újra moziba küldik a rendező egyik legnagyobb sikerét, az idén 10 éves Eredet-et.

Szintén csúszik egy másik blockbuster, a Wonder Woman 1984 premierje - immár másodszor. Eredetileg június 5-én rajtolt volna, amit a vírus miatt augusztus 14-re módosítottak. Az új időponttal igyekszenek biztosra menni: két hónappal rakták arrébb Gal Gadot szuperhősnőjét, így az október 2-án veszi majd be a mozikat.

Kérdés, a Warner Bros. lépését követni fogja-e riválisa, a Disney is. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az egyébként is botrányokkal teletűzdelt Mulan élőszereplős remake-je lesz a vírus utáni első igazi, nagyköltségvetésű film a mozikban, annak premierje ugyanis még mindig július 24-re van kitűzve.

A koronavírus hozhatja el a Disney első nagy bukását

A Disney letérdelt Kína előtt - de a fertőzés miatt lehet, hogy ott be sem tudják mutatni a mozit. Az elmúlt években a világ egyik leghatalmasabb szórakoztatóipari cégévé váló Disney rég nem a tündibünti mesékről ismert egeres stúdió: inkább egy óriási gépezet, ahol a színészválasztástól kezdve a szuperhősök köpenyének színén át az utolsó röhögcsélős sztárinterjúig minden tökéletesen ki van számítva.

A Mulan-t két kisebb költségvetésű film előzheti meg: az eszét vesztő Russel Crowe thrillere, az Unhinged, valamint a The Broken Hearts Gallery című romantikus film, mindkettő július 10-én debütálhat. A nyári moziszezon megmentésért pedig augusztusban olyan mozik szállnak harcba, mint a legújabb SpongyaBob; az Antebellum: A kiválasztott, valamint a Kampókéz remake-je.

Csúszásban az Akadémia is

A koronavírus azonban nemcsak a követező néhány hetek és hónapok mozis menetrendjét bolygatta fel, hanem az egész díjszezont.

Az eredetileg február 28-ra tervezett 2021-es Oscar-díjátadót két hónappal később, 2021. április 25-én rendezik majd meg. A hírnek elsősorban maguk a filmesek, valamint a stúdiók és forgalmazók örülhetnek: így ugyanis az eredetileg december 31-ig tartó nevezési pediódus is két hónappal kitolódik.

A vírus után éledező filmvilág tehát egy kis levegőhöz jutott - így lehetséges, hogy be tudják fejezni az utómunkálatokat az olyan, díjesélyes filmeken, mint Ridley Scott The Last Duel-je, vagy épp Bazz Luhrmann Elvis Presley-filmje. Az utóbbi forgatásán kapta el a vírust Tom Hanks.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.