Előzetest kapott Clint Eastwood utolsó filmje

  • narancs.hu
  • 2024. október 4.

Mikrofilm

A Juror #2 egy gyilkossági tárgyalás körüli morális dilemmákról szól.

Több mint öt évtized, 39 mozifilm, négy Oscar-díj (kettő legjobb film és kettő legjobb rendező) – így fest a 94 éves Clint Eastwood pedigréje rendezőként. Karrierje ettől persze sokkal hosszabb és szerteágazóbb, hiszen a világ spagettiwesternsztárként ismerte meg, majd elsőszámú akcióhős lett, miközben már javában filmeket rendezett. Pályafutása azonban a végéhez közeledhet; legalábbis a jelek szerint a Juror #2 című film lehet az utolsó dobása, amelynek most jött ki első előzetese.

A film egy Justin Kemp nevű férfiról szól, akit esküdtként idéztek be egy gyilkossági ügy tárgyalására. Döntésével hozzájárulhat a vádlott elítéléséhez, vagy épp felmentéséhez, ám hatalmas morális dilemmával szembesül múltjának egy sötét foltja miatt.

A filmet több helyen is úgy reklámozzák, mint Eastwood hattyúdalát, ám maga a rendező nem erősítette meg, hogy valóban visszavonulna. Persze a kora miatt erre minden esély megvan, ám 90 felett sem igyekezett lassítani: ekkor készült el legutóbbi filmje, a Cry Macho – A hazaút, ami a kilencedik volt 2010 óta.

A Juror #2 ugyanúgy a Warner Bros. (immár Warner Bros. Discovery) stúdió égisze alatt készült, mint Eastwood mindegyik alkotása a 2008-as Gran Torino óta. Előtte színészként és rendezőként is közel fél évszázadig működött már együtt a stúdióval. A Warner és a Discovery összeolvadása után a vezetői székbe került David Zaslav azonban a hírek szerint nem örült annak, hogy a cég pénzt fektetett a Cry Machoba csak azért, mert azt Eastwood készítette. „Senkinek sem tartozunk szívességgel!” – jelentette ki a stúdióvezető. A film pénzügyi szempontból bukta volt, 33 milliós költségvetésének alig a felét tudta világszinten visszahozni. Ráadásul a kritikusok is hűvösen fogadták. Az utolsóként marketingelt Juror #2-től várhatóan többet várnak ennél.

Míg előző filmjében Eastwood maga játszotta a főszerepet, ezúttal ütős feltörekvő fiatalokat és jól ismert neveket válogatott be. A főszerepet alakító Nicholas Houltot az Egy fiúról és a Skins című angol kultsorozatban ismerte meg a világ, azóta hollywoodi blockbusterekben (Az óriásölő, X-Men-sorozat), elismert drámákban (A kedvenc; A menü) is feltűnt, nem beszélve a Mad Max: A harag útjáról. Partnere, Zoey Deutsch eddig főleg vígjátékokban (Nem oké; Zombieland: A második lövés; A szerelem asszisztensei) szerepelt. Mellettük olyan jól ismert nevek tűnnek majd fel, mint az Oscar-díjas J.K. Simmons, Toni Collette vagy Kiefer Sutherland. A forgatókönyvet az a Jonathan A. Abrams írta, akinek forgatókönyvíróként ez az első jelentősebb munkája, ám producerként dolgozott a Szupercella című alkotáson.

Habár a Cry Macho egyszerre érkezett a mozikba és a streamingre, a Juror #2 november elsején limitált ideig kizárólag mozikban lesz látható a tengerentúlon. Magyar premierdátumról egyelőre nincs hír.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk