Hogyan esett ki a rajongók kegyeiből Chris Pratt és lett a "legutáltabb Chris"?

Mikrofilm

Chris Pratt úgy tűnik, végleg kiesett az internetes rajongói kultúra kegyeiből: most épp azért cikizik, mert elvállalta a Mario-film olasz főhősének szinkronszerepét. Na de ki most a legjobb hollywoodi Chris?

Animációs filmadaptáció készül a Super Mario Bros. nevű Nintendo-játékból, amely máris sokaknál kiverte a biztosítékot: Mariót Chris Pratt, testvérét, Luigit pedig Charlie Day szinkronizálja majd. Mindenki kedvenc játékhősei ugyanis olasz származásúak, míg a nekik hangot kölcsönző színészek amerikaiak.

„Amikor az emberek meghallják Chris Pratt teljesítményét, a kritikák elpárolognak – lehet, hogy nem teljes egészében, mert az emberek szeretnek hangot adni véleményüknek, de ez így van jól” – reagált a projekt mögött álló Illuminati egyik vezetője, Chris Meledandri. A további szinkronszerepekben Anya-Taylor Joy, Jack Black, Seth Rogen és Keegan-Michael Key hallhatóak majd, a mozit 2023 áprilisára ígérik.

Nem ez az első Super Mario-adaptáció, a rossz emlékű 1993-es változatban a főszereplőket Bob Hoskins és John Leguizamo alakították. Akkor még kevésbé volt divat rasszista vagy soviniszta szereposztás miatt felháborodni, de a filmnek egyéb, sokkal nagyobb gondjai akadtak. A mostani balhé sem szólna azonban ekkorát, ha nem Chris Pratt, napjaink egyik legellentmondásosabb megítélésű színésze állna a középpontjában.  

Chris Pratt, Bryce Dallas Howard

 
Chris Pratt és Bryce Dallas Howard a Jurassic Worldben

Tíz évvel ezelőtt Chris Pratt a közönség többségének még pusztán a Városfejlesztési osztály szerethető, mackós mellékszereplője volt. 2014-ben aztán jött A galaxis őrzői című képregénymozi, amelynek kedvéért a színész alaposan lefogyott és ki is gyúrta magát, így egy csapásra a világ legszexibbnek tartott férfijai közé került. Szó szerint: azzal, hogy csatlakozott a Marvel-univerzumhoz, háromfőssé duzzadt a stúdió Chris-csapata: a Peter Quillt alakító Pratt mellett ott volt a Thor szerepében tetszelgő Chris Hemsworth és Chris Evans is, azaz maga Amerika kapitány. Sokan már ekkor rangsorolni kezdték kedvenc Chriseiket, a verseny azonban akkor vált igazán élessé, mikor a Star Trek-remake-et követően a 2017-es Wonder Womannel Chris Pine is szuperhősfilmezésbe kezdett.

2020 októberében aztán Amy Berg producer egy tweetjével kiengedte a szellemet a palackból: „Egynek mennie kell” – írta a négy Chris képe fölé. Immár nem az volt a kérdés, ki a legjobb Chris, hanem az, ki a legrosszabb. 

Ez elsőre egy nehezen eldönthető, kiegyenlített harcnak ígérkezett, ám a rajongók hamar döntöttek: egyöntetűen Prattet szavazták ki. De miért?

Pár évvel ezelőtt még mindenki odáig volt az átalakulásáért, ráadásul a Jurassic World tovább erősítette, hogy ő Hollywood legújabb akciósztárja, aki ugyanolyan jóképű és izmos, mint a többi, de mellé vicces és kissé esetlen is, ráadásul nemrég a pocakjával még pont úgy nézett ki, mint a szomszéd srác. Anna Farisszal akkor még igazi álompárt alkottak, és a teljes világsajtó beszámolt arról, mikor egy interjú közben befonta egy gyakornok lány haját.

2015-ben a Magyar Narancsnak adott interjúját itt olvashatják: 

Nem sokkal később viszont mintha a nézők besokalltak volna tőle: az Utazók című sci-fijét, melyben Jennifer Lawrence-szel együtt látható, 2016 egyik legnagyobb dobásának szánták, ám csúfosan megbukott, Pratt karaktere pedig különösen sok kritikát kapott. Hirtelen a semmiből bejelentették feleségével, hogy elválnak, de valódi magyarázatot nem adtak arra, miért. A baj ilyenkor persze csőstül jön: míg addig szinte csak pozitív színben számolt be róla a sajtó, innentől hír lett abból, hogy évekkel azelőtt a Twitter segítségével szabadult meg Faris macskájától, vagy abból, hogy még a Városfejlesztési ügyosztály forgatásán viccből péniszt villantott színésztársának, Amy Poehlernek.

Ezt követően már a politikai állásfoglalásából is balhé lett – főleg azért, mert Pratt soha nem hirdette hangosan, melyik pártot támogatja, a sajtó viszont nyomozni kezdett, és lényegében minden megmozdulásából azt kezdte találgatni, vajon a republikánusokhoz, vagy a demokratákhoz húz a szíve, és végül arra jutottak, hogy inkább az előzőhöz. Egy alkalommal lefotózták egy ún. Gadsden-zászlót ábrázoló pólóban, amelyet ma leginkább a szélsőséges szervezetekhez kötnek Amerikában. Egy másik alkalommal köszönetet mondott a közösségi médiában a rendőröknek, amelyből egyből levezették, hogy valószínűleg jobboldali és Trump-szavazó. Még ez is igaz lehet, azonban nyilvánosan soha nem támogatta őt – de nem is határolódott el tőle, a fentiekkel együtt pedig ez is elég volt.

Bűnlajstromát csak tovább fokozta, hogy 2019-ben csatlakozott a Zoe Church nevű egyházhoz, amely az LMBTQ+ mozgalmak egyik nagy ellenzőjének számít: tanításaik szerint a queerség választás kérdése, egy olyan probléma, amit vissza lehet fordítani vagy meg lehet javítani.

Ebből pedig már össze is állt a kép: Pratt egy konzervatív, a szélsőségekkel kacérkodó trumpista, aki ráadásul LMBTQ+-ellenes.

Ezek után tényleg alig volt olyan megmozdulása, ami nem okozott volna valamilyen mikrobotrányt. „Nézzétek, hogyan néz rám a feleségem! Úgy értem, találj valakit, aki így néz rád. Mi a templomban találkoztunk. Fantasztikus életem lett vele, kaptam tőle egy gyönyörű, egészséges kislányt is” – írta egy Insta-posztban második feleségéről, Katharine Schwarzeneggerről, mire a rajongók kikeltek ellene: úgy gondolták, azzal, hogy „egészséges kislány”, csak oda akart szúrni előző feleségének, Anna Farisnek, akivel közös fia, Jack komplikációkkal született, egészségügyi problémákkal küzd és speciális ellátást igényel – a gyereket a mai napig Faris neveli.

Pratt persze korántsem az a széles körben megvetett alak, ahogy az internet igyekszik beállítani őt: számos szereplő- és munkatársa, többek között Mark Ruffalo, Robert Downey Jr., James Gunn, Zoe Saldana is védelmébe vette őt. De van, akinek ezek a kiállások sem tetszettek, mondván a Marvel számos női sztárja szenvedett az online zaklatásoktól és a soviniszta interjúkérdésektől Brie Larsontól kezdve Tessa Thompsonon át Scarlett Johanssonig, őket mégsem védték meg ilyen hevülettel. 

Mindenesetre a Chris-verseny eldőlni látszik: a konszenzus jelenleg úgy tartja, most épp Chris Pine Hollywood legjobb Chrise, mert lelkiismeretesen hordta a maszkot a pandémia alatt, miközben épp egy hatalmas adag könyvet cipelt, szerepel Tarantino kívánságlistáján is, és még az Oscar alatt is képes elérzékenyülni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.