Ilyet bírt mondani egy Disney-fejes Steve Jobsról

  • Szabó Ádám
  • 2019. szeptember 21.

Mikrofilm

„Ha még élne, cégeink egyesültek volna”.

David Mitchell Felhőatlasz című regényében – melynek ma már sokkal inkább a borzalmas 2012-es filmadaptációjára emlékszünk – a filmeket disneyknek, a mozikat pedig disneyáriumoknak hívják.

Ma, 2019-ben nem is állunk olyan távol ettől az apokaliptikus jövőtől. Mi is számot adtunk a filmipart kisgömböcként felfaló stúdió gigantikus felvásárlásairól, profiljának kibővítéséről, vagy épp arról, hogyan uralják gyakorlatilag egymaguk a bevételi listákat. Hogy a Disney aranyos, hercegnőkkel és
beszélő állatokkal azonosított stúdióból

ekkora behemóttá változott,

az nagyban köszönhető a cég jelenlegi CEO-jának, Bob Igernek, aki többek között a Pixar, a Marvel, a Lucasfilm és a 21st Century Fox felvásárlását is felügyelte. Mindezek önmagukban is több milliárd dolláros üzletek, amelyek még többet fialtak a Miki egeres stúdiónak – Iger egyértelműen nemcsak nagypályás, de az egyik legnagyobb hatalmú fejes Hollywoodban, és így az egész világon. Van tehát miről beszélnie, és szerencsére nem is fogja vissza magát: most jelent meg memoárja, amiből a Vanity Fair tett közzé egy részletet.

Bob Iger a Disney legismertebb figurájával

Bob Iger a Disney legismertebb figurájával

Fotó: Flickr

Ebből nemcsak az derül ki, milyen kapcsolatban állt Steve Jobsszal, de az is, hogy ha az Apple vezére még élne, a Disney talán a jelenleginél is hatalmasabb volna. Mint Iger írja, 2006-ban találkozott Jobsszal, három hónappal azután, hogy kinevezték a Disney vezérigazgatójának. A terv szerint a tőzsdezárás után együtt jelentették volna be, hogy a Mikiék felvásárolták a Pixar animációs stúdiót, melynek Jobs volt az elnöke.

A bejelentés előtt 45 perccel Jobs félrehívta Igert, és teljes diszkréciót kérve bevallotta, hogy visszatért rákja, mellyel először 2003-bn diagnosztizálták. Azért tartotta fontosnak bevallani a dolgot, mert a felvásárlással ő is a Disney igazgatói tanácsának tagjává, valamint a cég legnagyobb részvényesévé vált – így úgy érezte, kötelessége tudatni a rossz hírt Igerrel, ha az esetleg emiatt visszatáncolna az üzlettől.

A dologról ekkor csak Jobs felesége és orvosai tudtak. Iger persze nem akart visszalépni – túl sokat dolgozott a dealért. Mielőtt ugyanis ő vette át a Disney vezetését,

a két stúdió viszonya nem volt felhőtlen.

A 90-es években kötött üzletük, miszerint Miki egérék társ-producerelik, marketingelik és terjesztik a Pixar filmjeit, a 2000-es évekre kezdett elhalványulni. A Pixar olyan animációs filmjei, mint a Toy Story, a Szörny Rt., a Némó nyomában vagy a Hihetetlen család letarolták a világot, míg a Disney meséi csak küszködtek – a kis stúdió egyértelműen túlnőtt a nagyon.

Jobs és az akkori Disney-vezér, Michael Eisner kapcsolata is megromlott, ami odáig fajult, hogy 2004-ben Jobs kijelentette, soha nem üzletel megint a Disneyvel. Mikor Iger vezérigazgató lett, egyik elsőszámú céljaként azt tűzte ki, hogy helyrehozza a kapcsolatot a Pixarral.

Hamar felvette a kapcsolatot Steve Jobsszal, a jég azonban csak akkor tört meg, amikor Iger elmesélte, hogy mekkora iPod rajongó, és az elképzelése szerint a tévézés jövője valahogy úgy fog kinézni, mint az iTunes. Az „iTV” ötletére Jobs azonnal elnémult: „Erre még visszatérünk. Dolgozok valamin, amit meg akarok mutatni neked” – mondta Igernek telefonon.

Steve Jobs

Steve Jobs

Fotó: Wikipédia

Mikor pár hét múlva találkoztak, Jobs előhúzott egy apró készüléket a zsebéből: „Ez az új videó iPod” – magyarázta. „Ennek segítségével az emberek nem csak zenét fognak hallgatni az iPodokon, de videókat is nézhetnek rajta. Ha piacra visszük, feltennétek rá a tévésorozataitokat?” Iger azonnal igent mondott. Jobsnak imponált, hogy végre a hosszadalmas bürokratikus körök nélkül tud üzletről beszélni valakivel a Disneytől.

Öt hónap múlva bejelentették, hogy öt Disney-sorozat, köztük az akkor a nézettségi listák élén álló Született feleségek és a Lost – Eltűntek elérhetővé válik az iTuneson és nézhető lesz az új iPodokon. Nem sokkal ezután vetette fel Iger először Jobsnak,

hogy a két cégnek egyesülnie kellene.

A több milliárd dolláros üzlet persze bonyolultabb volt, mint az iTunes-megállapodás, de végül minden összejött: a két vezető megegyezett, majd sikerült meggyőzni az igazgatótanács tagjait, a befektetőket, mindenkit.

Jobs így valóban a Disney igazgatótanácsának tagjává és legnagyobb részvényesévé vált
– vele beszélt tehát Iger először, mikor felvetődött a Marvel felvásárlásának ötlete. „Jobban utálom a képregényeket, mint a videojátékokat” – reagált Jobs első ízben, de egy Marvel enciklopédiát lobogtatva Iger lassan meggyőzte. „Tényleg olyan fontos ez neked? Tényleg akarod? Ez a következő Pixar?” – kérdezte tőle Jobs.

Ma már tudjuk, a Marvel felvásárlása minden idők egyik legjövedelmezőbb döntésének bizonyult. Iger saját bevallása szerint még mindig sokat gondol arra egy-egy üzleti döntés meghozatalakor, hogy mit mondana arról Jobs. „Ha Steve még mindig élne, egyesítettük volna cégeinket vagy legalább is komolyan beszéltünk volna ennek lehetőségeiről” – írja Iger.

Nem sokkal halála előtt találkozott az akkor már borzalmas állapotban lévő Jobsszal. „Nézd, mit csináltunk! Megmentettünk két céget” – mondta neki az Apple-vezér, utalva a Disney-Pixar üzletre. Jobs végül 2011. október 5-én hunyt el. A cégek egyesülése ma már nincs terítéken: az Apple maga is a streaming-ipar egyik óriása, így a Disney egyik közvetlen riválisa.

De ki tudja, mit hoz a jövő.

Figyelmébe ajánljuk