Azt hiszed, minden szuperhősről hallottál már? Tévedsz, tucatjával jönnek és beszáll a Télapó is

  • Szabó Ádám
  • 2019. augusztus 28.

Mikrofilm

A Disney a sorozataival is világuralomra tör.

Bár az internet még mindig tele van a Pókembert sirató mémekkel, a Disney a Sonyval kudarcba fulladó tárgyalások után sem tétlenkedik: a D23 nevű rajongói expón egy rakás új film- és sorozattervet jelentettek be.

Ezek alapján a világ leghatalmasabb stúdiója továbbra is uralni szeretné a kasszákat, a hamarosan induló Disney+ nevű streaming szolgáltatásával pedig a tévék közt egyeduralkodó Netflixet is igyekszik lenyomni. Még több szuperhős és a soha véget nem érő Star Wars-saga, illetve Pixar-rajzfilmek következnek!

Az ideális amerikai szuperhős

Ami a Marvelt illeti, a bejelentések nagy része a tévéfrontot érintette – amint azonban Kevin Feige Marvel-fejes elmondta, a sorozatok nagyon is érintik majd a filmes univerzumot is, és fordítva. 2020 tavaszán érkezik a The Falcon and the Winter Soldier című sorozat, amiben Anthony Mackie és Sebastian Stan is visszatér a Sólyom és a Tél katonája szerepében. Hozzájuk csatlakozik Wyatt Russel, aki John Walker figuráját formálja majd meg, aki a képregényekben U.S. Agent-ként, Amerika kapitánya ellenlábasaként ismert, s úgy tartja, hogy egyedül őt illeti meg az ideális amerikai szuperhős címe.

false

Tom Hiddleston Lokija is önálló sorozatot kap. A rendező a Netflix nagysikerű tinikomédia-sorozatáért, a Sex educationért felelős Kate Herron, az író pedig a Rick és Mortyt jegyző Michael Waldron lesz. A szériából megtudhatjuk majd, hova tűnt Loki a Végjáték után.

WandaVision néven folytatódnak majd Wanda, azaz Skarlát boszorkány, illetve Vízió kalandjai, természetesen Elizabeth Olsen és Paul Bettany főszereplésével. A sorozatról egyelőre annyit tudni, hogy szitkom és Marvel-kalandfilm keveréke lesz majd. Előfordulhat, hogy az egész műsor Wanda elméjében játszódik majd, akinek a Végtelen háborúban végig kellett néznie szerelmének, Víziónak a halálát; esetleg Tom King The Vision című képregényét adaptálják majd, mely a szuperhősöket egy tipikus amerikai külvárosba helyezi.

A What If…? animációs sorozat lesz, melyben szinkronhangként az összes Marvel-sztár visszatér. Az expón ízelítőt is adtak a műsorból: A galaxis őrzői kezdőjelenetét álmodták újra zombi Amerika kapitánnyal és a Fekete párducban megismert T’Challával; Carter ügynök pedig Amerika kapitány bőrébe bújva tért vissza. A koncepció tehát az, hogy a Marvel univerzumban eddig történteket gondolják kicsit újra.Érkezik Ms. Marvel is a képernyőkre, így

saját sorozatot kap a Marvel első muszlim származású szuperhőse

is – sokan máris elégedetlenkednek, hogy egy ilyen forradalmi tettet a stúdió miért csak a képernyőn mer meglépni. A hírek szerint viszont nem kell tartani attól, hogy Ms. Marvel a Disney+ berkein belül marad, fel fog ugyanis tűnni a későbbi mozifilmekben is.

Érkezik a Moon Knight nevű széria is, mely egy egykori CIA-ügynökről, Marc Spectorról szól, aki Khonsutól, az egyiptomi holdistentől kapta meg szupererejét – csak épp tudata több személyiségre bomlott közben. A legutóbbi Bosszúállókban látott okos Hulk után megkapjuk a szörny női változatát is: She-Hulk nem más, mint Bruce Banner unokatestvére, Jennifer Walters, aki úgy tett szert szuperképességekre, hogy vészhelyzetben maga Hulk segített neki vérátömlesztéssel.

Bár a fő hangsúly a Disney+-on és annak új sorozatain volt, azért szó esett a filmekről is. Premierdátumot kapott a Fekete párduc 2 (2022. május 6.), alcímet azonban egyelőre nem; a Trónok harca Jon Snow-ja, vagyis Kit Harington pedig csatlakozott a 2020-ban érkező Eternalshoz Salma Hayek vagy épp Angelina Jolie mellé.

A film egy csapat embernek tűnő, ám valójában szuperképességekkel rendelkező űrlényről szól és igazi Trónok harca-újraegyesülést ígér: Harington mellett szintén szerep benne a Snow testvérét, Robb Stark-ot alakító Richard Madden is. Harington a Black Knight nevű szereplőt alakítja majd, a női főszerepben feltűnő Gemma Chain karakterének neve pedig nem más, mint Sersi – milyen kicsi a világ!

false

Jövőre érkezik a Fekete özvegyről szóló spin-off film, így biztosak lehetünk benne, hogy a világ legjobban fizetett színésznője továbbra is címvédő marad majd.

Ezzel együtt a Marvel következő mozis fázisa a tervek szerint így néz majd ki (zárójelben az amerikai premierdátumokkal):

  • Black Widow (2020. május 1.)
  • Eternals (2020. november 6.)
  • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021. február 12.)
  • Doctor Strange int he Multiverse of Madness (2021. május 7.)
  • Thor: Love and Thunder (2021. november 5.)
  • Black Panther 2 (2022. május 6.)

A Star Wars galaxist érintő legnagyobb hír, hogy megérkezett az első élőszereplős sorozat, a The Mandolarian előzetese, ami piszok jól néz ki.

Itt az első élőszereplős Star Wars-sorozat első előzetese

Első képek a The Mandalorianból. A Jedi visszatér utáni években játszódó széria egy fejvadász történetét meséli el, aki a galaxis peremvidékén éldegél. Úgy tűnik, a rohamosztagosok gyilkolása is az élete része, az első képsorokban ugyanis a birodalmi szériák karókra tűzött sisakjai láthatók.

Ezzel együtt viszont a Star Wars: A klónok háborúja című animációs sorozat a hetedik évadjával véget is ér – az eddig a Cartoon Networkon és a Netflixen látható mese a Disney+-ra vándorol, lesz benne viszont Sarth Maul és Ahsoka Tano is.

Visszatér még egy közönségkedvenc figura: 2020-ban kezdik forgatni Obi-Wan Kenobi önálló filmjét, aminek kedvéért Ewan McGregor ismét jediköpenybe bújik.

Hiába tör világuralomra a Disney az új streamingszogáltatásával, egyelőre megtartja a Hulu nevű platformját is, melynek legnagyobb dobása eddig A szolgálólány meséje volt. A jelek szerint a hasonló, felnőtteket célzó tartalmak továbbra is oda érkeznek, míg a Disney+ a stúdió hagyományaihoz híven igyekszik a fiatalabbakra, valamint a családokra célozni.

Érkezik például a Suzy és tekergő élőszereplős remake-je – a mozikat kihagyva egyből a tévére. Hasonló, melegszívű családi filmnek tűnik Anna Kendrick és Bill Hader karácsonyi bolondozása, a Noelle, melyben a Télapó testvérei igyekeznek átvenni a karácsonyi bizniszt. Egyetlen ember akad, aki versenyre kelhet Keanu Reevesszel az internet legnagyobb sztárjának címéért: Jeff Goldblum. A légy és a Jurassic Park sztárja a National Geographicon (merthogy az is a Disneyhez tartozik) kap showműsort november 12-től, melyben az előzetes szerint a sneakerektől kezdve a tetováláson át a különböző sportokig a világon mindennel foglalkozik majd – talán épp ezért hívják a műsort Jeff Goldblum szerint a világnak (The World According to Jeff Goldblum).

A Pixar is készült bejelentésekkel a D23-ra: Monsters at Work címen, sorozatként folytatódik a kétrészes Szörny Rt. című animációs filmjük, amihez az eredeti szinkronhangok, John Goodman és Billy Crystal is csatlakoztak. Saját sorozatot kap a Toy Story 4 új sztárja, Villi (Forky) is Forky Asks a Question címmel. Az oktatójellegű humoros animáció első részében például Guba, a malacperseny igyekszik majd elmagyarázni neki a pénz lényegé.

Lerántották a leplet

a Pixar legújabb eredeti animációs filmjéről

is: a Soul egy középiskolai zenetanárról szól, aki saját lelkének mibenlétét kutatja majd – legtöbben máris az Agymanókat emlegetik a projekttel kapcsolatban, amely humoros módon szintén az érzelmekkel és az élet nagy kérdéseivel foglalkozott. A főszereplő hangját Jamie Foxx kölcsönzi majd, a filmet 2020-ra ígérik.

Szintén ekkor érkezik majd mozikba az Onward, mely műalkotás két manóról szól, akik egy varázsigével megpróbálják feltámasztani elhunyt édesapjukat – a trükk azonban balul sül el, és csak apjuk alfele támad fel. Itt is sztárok hangjait halhatjuk majd: Chris Pratt és Tom Holland egyenesen a Marvel-univerzumból érkeznek szinkronizálni.

A Raya and the Last Dragon már nem a Pixar, hanem a Disney égisze alatt készül a Kőgazdag ázsiaiak írójától, Adele Limtől, és egy ázsiai ihletésű, sárkányokkal teli varázsvilágról szól majd – remélhetőleg a Disney keleti közönség megszólítására tett erőfeszítései ezúttal jobban sülnek majd el, mint a Mulan remake-je esetében.

A számtalan egyéb bejelentett projekt közül kettő váltott ki hangos tapsot a fiatal internetfelhasználók között: borzalmasan nyakatekert címmel (High School Musical: The Musical: The Series), sorozatként folytatódik a High School Musical című zenés-ugrálós franchise, ami annak idején Vanessa Hudgensből és Zac Efronból is sztárt faragott. A karrierjét szintén a Disneynek köszöngető Hillary Duff pedig visszatér a gyökerekhez: a Lizzie McGuire című tini-szitkom 2001 és 2004 között futott – azóta maga a színésznő is felnőtt, így a sorozat új évada vélhetően egészen más húrokat fog pengetni mint az eredeti.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.