Jamie Foxx addig nem mutatja be vígjátékát, amíg ilyen „túlérzékeny” világban élünk

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 19.

Mikrofilm

A film 2016 óta van dobozban, pedig Robert Downey Jr. egy mexikói férfit játszik benne.

Az Oscar-díjas Jamie Foxx most épp a Netflix legújabb mozijában, a Nappali műszakban látható, mint laza, hawaii-inges vámpírölő, nem is olyan régen pedig a rendezésbe is belekóstolt. All-Star Weekend című mozija két jóbarátról szól (a társát a Törtetők Ari Goldjaként háromszor is Emmy-t nyerő Jeremy Piven alakítja), akik jegyet nyertek egy NBA All-Star meccsre. Szórakozásuk elé azonban egy rakás akadály hárul, például egy mexikói fickó, akit Robert Downey Jr. alakít, vagy egy rasszista fehér zsaru, akit állítólag maga Foxx játszik. Emellett a moziban felbukkan Benicio del Toro, Gerard Butler és Eva Longoria is.

A filmet Foxx még 2016-ban forgatta, de azóta se mutatták be – ugyanis a mai, „túlérzékeny” világban vélhetően nem fogadnák túl jól a fentebb emlegetett, rasszista sztereotípiák kifigurázását. „Manapság nehéz mindenkinek megfelelni, ha komédiáról van szó. Megpróbálunk olyan érzékeny sarkokba betörni, ahova az emberek visszatérhetnek, ha ismét nevetni akarnak” – nyilatkozta a színész-rendező.

Mint elmondta, Robert Downey Jr.-t még a 2008-as Trópusi vihar után kereste meg a szereppel. Ebben a filmben az olyan túlságosan elhivatott method acting-színészeket figurázta ki, akik mindent megtesznek, hogy a szó szoros értelmében belebújjanak a karakterük bőrébe – épp ezért Downey Jr. figurája feketére műtteti magát, hogy eljátszhassa az afro-amerikai katonát.

Annak idején a film, és maga a színész is nagy sikert aratott, hiszen még Oscarra is jelölték – mára azonban egyre több kritikával illetik a mozit, amiért viccet csinált a blackface-ből, vagyis abból az egykor bevett eljárásból, amikor az afroamerikai szerepeket festett arcú, fehér színészek alakították, a feketéket ugyanis nem engedték a kamera elé. Hollywood rasszista történelméről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Foxx filmjének társfőszereplője, Jeremy Piven szerint Foxx nagyon komolyan vette a rendezést, törekedett arra, hogy minden tökéletes legyen – talán ezért van, hogy már több mint 5 év eltelt, de még mindig ragaszkodik a mozihoz. Mint Foxx elmondta, a filmet akkor fogják bemutatni, ha az emberek készek ismét önfeledten nevetni – kérdés, erre mikor került sor.

A cancel culture ellen az elmúlt időszakban több színész és komikus, köztük Rowan Atkinson, John Cleese, Jerrod Carmichael és Kevin Hart is kikelt már – nem beszélve Dave Chapelle-ről, aki egyenesen keresztesháborút indított a cancel culture ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk