Két magyar film szerepelt a Berlinalén, mindkettő díjat kapott

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. március 5.

Mikrofilm

Örömhír.

Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale): Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával a nemzetközi zsűri pénteki közleménye szerint.

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell. A közlemény hozzáteszi, hogy Nagy Dénes az első magyarelsőfilmes, aki elnyerte az említett díjat a Berlinálé történetében. Az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő alkotást, amelyet a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni, amint kinyitnak a mozik.

A film alapját Závada Pál regénye adta – amely a Minimum tizenegyes! kritikuslistán is az élen végzett - a Magyar Narancsban olvashattak korábban alapos kritikát, illetve interjút is a szerzővel.

A Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotás a Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült, producerei Mesterházy Ernő, Fliegauf Bence és Mécs Monika, a co-producerek Pataki Ági és Kovács Gábor.

A filmet rendező Fliegauf Bencével pedig néhány éve készítettünk interjút:

Figyelmébe ajánljuk