Különleges regényadaptációt készít az a Coraline-t gyártó animációs stúdió

  • narancs.hu
  • 2024. június 26.

Mikrofilm

A Laika Susanna Clarke itthon is megjelent, Piranesi című regényéből készít stop-motion animációt.

A 2005-ben alapított, az egyesült államokbeli Oregonban székelő Laika stúdió mára igazi fogalommá vált animációs körökben – hasonlóan az ír Cartoon Salonhoz, melyet ebben a cikkünkben mutattunk be. Míg az írek a mai napig a kézzel készített animációra esküdnek, a Laika a stop-motion filmek igazi specialistája: Coraline és a titkos ajtó, ParaNorman, Doboztrollok, Kubo és a varázshúrok, A hiányzó láncszem – valamennyi egész estés animációjuk ezzel a technikával készült.

A hírek szerint a jövőben is maradnak a mai napig különlegesnek számító technikánál: így adaptálják majd filmre Susanna Clarke Piranesi című 2020-as regényét, mely magyarul is megjelent. Az alternatív valóságban játszódó fantasyt szokás hipnotikusnak is nevezni. Egy biztos: nem mindennapi regényről van szó, ezért is illeszkedhet remekül a Laika pedigréjébe. A címbeli Piranesi egy férfit takar, aki egy különös házban lakik, melynek labirintusszerű termei, végtelen folyosói, na meg egy óceánja is van. A házban lakik egy Másik nevű férfi, aki heti kétszer meglátogatja Piranesit, hogy segítsen neki a Nagy és Titkos Tudás nyomára bukkanni. Közben azonban olyan rejtélyekre bukkannak, amelyek alapjaiban rengetik meg a hitüket és felfogásukat.  

Clarke regényét többek között azért is dicsérik, mert remekül építi fel a titokzatos ház helyszíneit, és állítja ezzel párhuzamba főszereplője bizarr és különleges felfogását. Mindez bármennyire nehezen adaptálhatónak tűnik, a Coraline-t alkotó stúdiónál jobbat keresve sem találhatnánk a feladatra. A rendező a Laika alapító-igazgatója, Travis Knight lesz, aki nem mellékesen a Nike-t alapító Phil Knight fia. Knight rendezte a Laika eddigi talán legjobb filmjét, az Oscar-díjra is jelölt Kubo és a varázshúrokat, valamint a Transformers-spinoff Űrdongót is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk