Rég nem láttunk olyan káoszt egy film körül, mint ami a Marvelnél folyik az új Pengével

Mikrofilm

Immár öt éve megy a kínlódás a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali nevével fémjelzett mozival. A forgatókönyvön már majdnem tucatnyian dolgoztak, ráadásul két rendezőt is „elfogyasztott” a projekt. 

Bukdácsoló szuperprodukciók, „szuperhős-fáradtság”, a stúdió történetének eddigi legnagyobb buktája – rájár a rúd mostanában a Marvelra. Nem csoda, ha máris sokan arról beszélnek, hogy repedezik a képregényes mozibirodalom – mindezt ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

A stúdió gyengélkedésének egyik leglátványosabb jele a Penge-film körüli, immár hosszú évek óta húzódó mizéria. A Marvel a rivális DC-vel ellentétben épp azért tudott ilyen hatalmas, több mint 30 filmet és tucatnyi sorozatot felölelő tartalomfolyamot létrehozni, mert minden egyes projektet előre megterveztek: képesek voltak nemcsak évekkel, de évtizedekkel előre gondolkodni. Valami azonban az utóbbi években mintha eltört volna.

Penge figurája először 1973-ban, a The Tomb of Dracula című sorozat 10. számában tűnt fel, majd nemsokára már saját sztorit és kalandokat kapott, Blade, the Vampire Hunter (azaz Penge, a vámpírvadász) címen pedig 1994-ben elindult az első, önálló színes képregénysorozata is, melyet számtalan további követett. A legtöbben talán a Wesley Snipes főszereplésével készült, 1998-ban indult trilógiából ismerik a karaktert, de a harmadik részt rendező (és a Christopher Nolan-féle Batman-trilógia forgatókönyvén is dolgozó) David S. Goyer 2006-ban tizenkét részes sorozatot is szentelt a karakternek, ebben a Sticky Fingaz nevű színész-rapper alakította a főszerepet.

A stúdió már 2013-ban elkezdett dolgozni egy új Penge-filmterven. Ekkor még Wesley Snipes is abban reménykedett, hogy visszatérhet talán legismertebb szerepéhez. 2019-ben azonban bejelentették, hogy az a Mahershala Ali lesz a főszereplő, aki a Holdfény és a Zöld könyv – Útmutató az élethez mellékszerepéért Oscar-díjat kapott. Napjaink legünnepeltebb fekete színésze egy ikonikus fekete karakter bőrében – a hírt mindenki örömmel fogadta. Ám ez volt talán az utolsó alkalom, amikor biztató infók érkeztek a projektről. A The Hollywood Reporter most külön cikkben mutatta be, hogy az eredetileg 2023-ra tervezett mozi hogyan hánykolódik immár évek óta. 

Eredetileg Bassam Tariq rendezte volna a filmet, akinek neve mellett addig csak dokumentum- és rövidfilmek, valamint videoklipek sorakoztak. A Marvel is hamar rájött, hogy nem ő lesz a megfelelő személy egy ilyen filmtervhez, így 2022-ben még azelőtt lecserélték, hogy elkezdődött volna a forgatás. Nekiláttak új rendezőt keresni, de közben Ali is összeállította saját kívánságlistáját. Végül ő választotta ki az új rendezőt, Yann Demange-t – ez is jelzi, hogy ő volt a filmterv igazi húzóneve. Marveles berkekben azonban merőben szokatlan volt, hogy egy színész ennyire a projekt felé nőjön. A hírek szerint ez onnan adódhatott, hogy második Oscarját követően Ali maga hívta fel a stúdiót azzal, meg szeretné csinálni a Pengét, amit egy újabb, Fekete Párduc-szerű sikernek szán; ez indította csak be igazán a tervet.

A francia Demange már jóval tapasztaltabbnak számított, mint Tariq: olyan sorozatokon dolgozott, mint az Egy call-girl titkos naplója, a Hulla-ház, a Criminal Justice, a Nagykutya vagy a Lovecraft Country, emellett két mozifilmet (A kokainkölyök; ’71) is dirigált már. A rendező Alival karöltve írócsere mellett döntött: ez lett az a Nic Pizzolatto, akitől a True Detective (A törvény nevében) óta aligha létezik menőbb név Hollywoodban, a krimisorozaton ráadásul Ali együtt is dolgozott vele. Pizzolatto már a harmadik, nyilvánosan megnevezett forgatókönyvíró volt: 2021-ben Stacy Osei-Kuffour (Watchmen-sorozat) kezdett el dolgozni a szkripten, 2022 őszén viszont már Brau DeMayo (X-Men ’97) dolgozott rajta.

Eredetileg 2023 májusában kezdték volna forgatni a filmet, ám először a hollywoodi írók, majd a színészek sztrájkja tett keresztbe. A legtöbb projekt azonban a sztrájkok lezáródásával vissza tudott térni a forgatásokhoz. A Penge-film azonban több színészét is egyszerűen elengedte: így hagyta el a projektet Delroy Lindo és Aaron Pierre is. Közben a színfalak mögött is több helycserés támadás lezajlott: tavaly ősszel előbb Michael Starrburyt (A Central parki ötök; Colin Kaepernick: Feketén-fehéren), majd a Logan – Farkasért Oscarra jelölt írót, Michael Greent kérték fel, hogy hozza rendbe a szkriptet. Nemrég pedig Yann Demange rendező is távozott, mire újabb írót fogadtak fel Eric Pearson személyében, aki számtalan korábbi Marvel-film forgatókönyvén (pl. Thor: Ragnarök; Fekete Özvegy) dolgozott már.

A Variety korábbi cikke szerint a forgatókönyv, amin már közel féltucatnyi író dolgozott, teljesen félresiklott: a sztori ebben egy ponton egy nőkre koncentráló, életbölcsességekkel teli blődlibe változott, miközben a főszerepet alakító Ali tejesen háttérbe szorult. Egy ponton a színész kész lett volna otthagyni az egész mozit, ám Kevin Feige stúdióvezér közbeavatkozott. Ráadásul a főszereplő jellemzően erőszakos, véres és brutális kalandokban tűnik fel, azaz közel sem biztos, hogy az adaptáció az a fajta családbarát mozi lesz, amit megszokhattunk a Marveltől. Ha pedig a fiatalok a korhatárkarika miatt távol maradnak, az szemmel láthatóan kevesebb bevételt jelent majd. Talán ennek köszönhető, hogy immár úgy készülnek az alkotók, hogy Marvel-filmtől szokatlanul, 100 millió dollár alatti büdzséből kell kihozniuk az egészet.

A Penge annyi változtatáson ment már át, hogy nehéz követni, végül miről is fog szólni a film.

Az eredeti ötlet szerint a történet a 20-as években játszódott volna, és szerepelt volna benne egy Lilith nevű vámpír (Mia Goth alakításában, aki fura módon még mindig nem szállt ki a projektből), aki Penge lányának vérére vágyik. Az új változat szerint azonban a film napjainkban játszódik majd.

Mint a The Hollywood Reporter cikke kiemeli, a Marvel-fejes Kevin Feige számára a Penge igazi passion projectnek számít. A Wesley Snipes-féle film adta ugyanis az ötletet számára, hogy a Marvel mozibirodalom hajnalán ő is a kevésbé ismert, B-kategóriás szuperhősökre koncentráljon. „Ez hatalmas lecke volt számomra. Bebizonyította, hogy mindegy, mennyire ismert a karakter, az a lényeg, mennyire menő a róla készült film.”

Jelen állás szerint

a Marvel terve az, hogy még nyáron véglegesítik a forgatókönyvet, 2025 őszén pedig moziba küldik a filmet.

Már csak egy új rendezőt kell találniuk hozzá – szám szerint a harmadikat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Folytatódik Simonka és Erdős Norbert vitája: győzött vagy vesztett a Fidesz Dél-Békésben?

Az önkormányzati választáson a dél-békési térségben a Fidesz az eddigi legnagyobb vereségét könyvelhette el, állítja Simonka György volt országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka leendő polgármestere. Erdős Norbert helyi fideszes parlamenti képviselő szerint nagy győzelmet aratott a kormánypárt. A két vélemény igen távol áll egymástól, de mi játszódik le a háttérben a két politikus vitájában? Ennek próbáltunk utánajárni.

Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.