Most Lengyelországban nyert díjat a Magyarázat mindenre

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Mikrofilm

A wroclawi Új Horizontok nemzetközi filmfesztiválon is értették a megosztottságról szóló alkotást.

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje „találékony megközelítése a társadalmi megosztottságot ábrázoló, a mai Magyarországból kiinduló, de mindnyájunk számára ismert világgal is könnyen rezonáló történetnek” – olvasható a Nowe Horyzonty (Új Horizontok) nevű, 24. alkalommal megrendezett wroclawi nemzetközi filmfesztivál honlapján.

A 24.hu arról ír, hogy a Magyarázat mindenre nyerte el a rendezvény Grand Prix díját. A lengyel zsűrinek szimpatikus volt az is, hogy a mű szerény forrásokból készült, és ezzel is megmutatja, hogy az összetett kérdésekre adandó legjobb válasz egyszerű.

Reisz Gábornak a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) és a Rossz versek (2018) után ez a harmadik filmje, és már tavaly is jó néhány díjat nyert. 

A filmben abból támad konfliktushelyzet, hogy egy diák kokárdát visel. A rendező a Narancsnak azt nyilatkozta, előző filmje után döntötte el, hogy nem fog virágnyelven beszélni a politikáról. Mindkét oldal emberi arcát be akarta mutatni, és azt, micsoda zsákutca, amelyben vagyunk – tehát nem az volt a szándéka, hogy a kormányt kritizálja.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk