Málnaszörp, fröccs és jó filmek: így mozizzunk júniusban

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. jún. 12., 14:10
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Szánsájn Fesztiválon minden van, ami egy jó nyári mozizáshoz kell.

Bár a málnafröccs és a szörp nem éppen a mozizás klasszikus kísérője, a Cirko Film júniusi fesztiválján éppen az lesz a jó, hogy ilyen különlegességek kíséretében lehet pótolni az elmúlt hónapokban és években kihagyott filmeket. Az idei Szánsájn Fesztiválon ugyanis három héten keresztül vetítenek napi három alkotást, és aki jegyet vált valamelyikre, málnaszörpöt vagy fröccsöt kap ajándékba.

false

A már hagyománnyá vált nyári filmfesztiválon hatvan filmmel találkozhatnak a nézők (a teljes programot itt lehet böngészni), mi most hármat ajánlunk közülük.

Paterson (június 17., 20.45)

Egy versíró buszsofőrről szóló film a legkevésbé sem tűnik izgalmasnak, de ha Jim Jarmusch rendezi, már más a helyzet. Tipikus Jarmusch-film persze a Paterson is, a cselekmény lassan csordogál, a szimbólumokat folyton kereshetjük, de közben mégiscsak lezajlik a hétköznapok drámája ebben a költészetet is dicsőítő filmben.

Paterson Official Trailer 1 (2016) – Adam Driver Movie

Starring: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Helen-Jean Arthur Paterson Official Trailer 1 (2016) - Adam Driver Movie Set in the present in Paterson, New Jersey, this is a tale about a bus driver and poet.

A négyzet (június 20., 20.15)

„Östlund mindent tud a film formanyelvéről, amit kell, magától értetődő természetességgel tér el a megszokott képkivágatoktól, evidens módon váltogatja a minimalista formalizmust és a szürrealizmusig elmenő hatásvadász stilizációt. Érti, hol a művészi mozgókép helye a mai mediatizált társadalomban, milyen a viszonya a kortárs képzőművészethez vagy éppen a YouTube-esztétikához. És elődeivel ellentétben az ítéletében valahol ott bujkál az együttérzés, talán még az optimizmus is” – írtuk anno Ruben Östlund agyondíjazott filmjéről, amely még az Oscarért is versenybe szállt, de aztán az Egy fantasztikus nő elvitte előle a legjobb külföldi filmnek járó díjat. Ez azonban nem kisebbíti az érdemit, A négyzet ugyanis az a film, amely minden korábbi próbálkozásnál jobban karikíroz ki minket, itt, Európában élőket.

A négyzet – Feliratos előzetes (16)

A négyzet - Bemutató dátuma: 2017. október A Lavina rendezőjének új filmje a 2017-es cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát nyert. A sikeres múzeumigazgató, Christian tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki egy forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen.

Volt egyszer egy Németország (június 26., 17.15)

Tavaly év végén mutatták be a filmet, amely úgy mesél a második világháborús túlélőkről, hogy közben tele van poénosabbnál poénosabb jelenetekről. A Volt egyszer egy Németország egyszerre fájdalmas és mulattató dráma komédiába oltva, ráadásul még Mácsai Pál is szerepel benne.

Volt egyszer egy Németország feliratos előzetes (12)

Frankfurt, 1946. David Bermann és barátai túlélték a holokausztot. Egyvalamit akarnak mindennél jobban: maguk mögött hagyni Németországot, és Amerikába emigrálni. De hogyan szerzik meg az ehhez szükséges pénzt? Hamar megtalálják a megoldást: háziasszonyokat bűvölnek el házaló kereskedőként, és egyre közelebb kerülnek céljukhoz. Davidot azonban utolérik múltjának árnyai. Miért van két útlevele?

A fesztivál ugyan már az előző héten elkezdődött, de senki nem késett le semmiről, hisz egészen július 1-ig tart. A vetítésekre 1600 forintért lehet jegyet váltani, hétfőn és kedden azonban 1100-ért nézhetjük meg a filmeket a Cirko-Gejzír moziban.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. jún. 12., 14:10
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk