Ez lesz a következő hollywoodi szenzáció - vagy épp egy szenzációs bukás

Ez lesz a következő hollywoodi szenzáció - vagy épp egy szenzációs bukás

  • narancs.hu
  • 2020.09.17 16:00

Mikrofilm

Itt a nálunk forgatott Dűne első előzetese!

Frank Herbert Dűnéje a sci-fi egyik legnagyobb klasszikusa; monumentális, politikai, szociológiai és ökonómiai szálakkal átszőtt legendás mese az univerzum legfontosabb termékéről, a fűszerről. A világirodalom jópár regényét bélyegezték már megfilmesíthetetlennek, az elmúlt néhány év egyik legjellemzőbb trendje pedig épp az ilyen könyvek adaptációja: ott van például Asimov Alapítványa, aminek tévéadaptációja már előzetest is kapott; és ott van a Dűne, aminek megfilmesíthetetlenségére konkrét bizonyítékaink is vannak.

David Lynch – aki mostanában inkább influenszerkedésben utazik – 1984-es próbálkozása a rendező karrierjének egyik legnagyobb buktája volt; az a fajta elhasalás, ami évtizedekig elvette a stúdiók kedvét az ismételt próbálkozásokról.

Hasonló, emlékezetes kísérlet volt Alejandro Jodorowskié: a szürreál chillei mestere még a 70-es években szerezte meg a jogokat a regényhez, és egy tízórás adaptációban gondolkodott –akkoriban azonban még nem voltak divatosak a miniszériák és a gigaköltségű tévésorozatok, így a projekt kútba esett. Emlékét egy 2013-as, díjnyertes dokumentumfilm, a Jodorowski's Dune őrzi.

A SyFy 2000-es miniszériáját talán már azok is elfelejtették, akik benne voltak. Azt, hogy senkiben nem hagyott mély nyomot az is bizonyítja, hogy 8 évvel később a Paramount már ismét adaptáción gondolkodott. Rendezőnek A királyság és a később Mélytengeri pokol rendezőjét, Peter Berget szánták, de ez sem jött össze. 2016-ban aztán már a Legendary Picturesnél voltak az adaptáció jogai, a karmesteri pálcát pedig Denis Villeneuve ragadta magához.

A kanadai rendező ekkor már jól ismert névnek számított, a 2009-es Polytechnique ismertséget, a 2010-es Felperzselt föld pedig Oscar-jelölést hozott neki; ezek után pedig Hollywoodban is hamar letette névjegyét: a Fogságban, az Ellenség és a Sicario - A bérgyilkos sikere után már nem sajnáltak több száz millió dolláros projekteket sem rábízni. Maga Villeneuve is úgy nyilatkozott: a Dűne a legnagyobb álma, az "ő világa", előtte viszont szerette volna befejezni a többi sci-fi-tervét is. Ezek egyike volt a 2016-os Érkezés, ami nemcsak hatalmas anyagi, de kritikai sikert is aratott: 8 Oscarra jelölték, köztük a Legjobb rendező díjára is, a hangvágásért pedig haza is vihette a szobrocskát. A másik, Dűnére való felkészülése már nem volt ekkora fáklyás menet: a Szárnyas fejvadász 2049 megosztott a nézőket; anyagilag hatalmasat bukott, és a szakma is leginkább a látványáért dicsérte.

Így jutottunk el a legfrissebb Dűne-adaptációhoz, melyet 2019-ben kezdtek el forgatni, nagyrészt nálunk, Budapesten. A szereplőgárda az alapanyaghoz illően illusztris: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, Oscar Isaac és Stellan Skarsgard csak néhány név a stáblistáról. Habár a koronavírus egy ideig megakasztotta a munkálatokat, a jelek szerint nem okozott nagyobb késlekedést: máris itt a film előzetese.

A rendező szerint a film – melynek játékideje csodálkoznánk, ha nem verdesné a 3 órát – Frank Herbert könyvének csupán az első felét foglalja össze. Ha tehát a mozi sikert arat, máris jöhet a folytatás. Sőt: még kész sincs a film, de Villeneuve máris egy spin-offon dolgozik. A Dune: The Sisterhood című sorozat az HBO Max-ra érkezik majd. Alapanyag mindenesetre bőven akad, a Dűne-univerzum tucatnál is több könyvet számlál; lesz tehát miből építkezni.

A film – melyről a korábbi adaptációt készítő Lynch úgy fogalmazott: őt egyátalán nem érdekli – jelen állás szerint december 18-án érkezik a mozikba. A képet némileg árnyalja, hogy a Wonder Woman 1984 októberi premierjét szintén decemberre halasztották. A Warner Bros. így akar több időt adni Nolan Tenet-jének; másrészt sok mozi a vírus miatt még mindig zárva tart a tengerentúlon. Így viszont a képregényfilm és a Dűne egymás ellen versenyeznének. Mivel azonban mindketten ugyanahhoz a stúdióhoz tartoznak, szinte biztos, hogy valamelyikük premierje költözni fog majd.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.