Nem félni, hanem élni végre – így menti meg az emberiséget saját magától egy csapat lelkes fiatal

  • narancs.hu
  • 2021. május 15.

Mikrofilm

Gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok színházi előadásban keresik a megoldási kulcsot napjaink korona-árnyékában élő emberiségéhez. Ingyen nézhető az ART-RAVALÓ filmpremierje, a Félelmek bolygója!

Az elmúlt több mint egy évünk a koronavírus és a pandémia jelentette korlátozásokról és új szabályokról szólt. Az életünk, kapcsolataink és szokásaink azonban ilyen rövid idő alatt is olyan gyökeresen átalakultak, hogy biztosak lehetünk benne, ha magát a fertőzést hamarosan sikerül is legyőznünk, annak közvetett hatásai még hosszú ideig velünk maradnak. Vegyük csak a filmnézési szokásainkat: habár a mozik hamarosan kinyitnak, a streaming előretörésének és az új típusú forgalmazási stratégiáknak köszönhetően lehet, hogy már soha nem fogják azt jelenteni, mint eddig. Ugyanígy megváltozott a filmkészítés módja is: a fertőzésveszély miatt visszaszorulhatnak a rengeteg ember részvételével, változatos helyszínen készülő produkciók; a pandémiának pedig még le sem kellett csengenie, mikor máris megjelentek a koronavírus inspirálta Zoom-horrorok vagy heist thrillerek.

Habár a vírus a színházi életnek is betett, van, akikre művészi szempontból inspirálóan hatott a vírus hozta megváltozott világrend. A 2018-ban a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület szervezésében indult ART-RAVALÓ nevű szociális-művészeti és pályaorientációs projekt korábban két nagysikerű színházi előadással állt elő (a 2019-es És Télemakhosz? és a tavalyi, a Nemzeti Színházban bemutatott Kukorica Jancsi). Minden évben 12 fiatal kap lehetőséget a programban való részvételre, mely során 6 hónapon át színházi-művészeti képzést kapnak, és létrehoznak egy előadást is – a vírus miatt azonban idén az alkotók és az egész projekt a netre kényszerült. Ők azonban így is megpróbálták a legtöbbet kihozni a helyzetből: ha már a helyzet így hozta, nemcsak az előadás megvalósítását adaptálták online térbe, de minden mást is.

„Verseket olvastunk, beszélgettünk, vizsgáltuk magunkat, hogy mi az, ami mindnyájunkat foglalkoztat mostanában. A személyes találkozások hiánya az idő múlásával egyre szorongatóbb, az érintés, a szabadság utáni vágy egyre égetőbb lett. Virtuális helyett igazit szeretnénk. Nem félni, hanem élni végre. Ez lett hát a témája legújabb bemutatónknak, a Félelmek bolygója című filmetűdnek is, melyben egy maroknyi képzetlen és szedett-vedett, de nagyon is szeretetreméltó csapat űrexpedícióra indul nem kisebb céllal, mint hogy megmentse önmagától az emberiséget” – nyilatkozta Schermann Márta rendező.

A Félelmek bolygója című film premierje is online lesz – az alkotók azonban abban reménykednek, így még több emberhez eljuthat. Az ingyenes közvetítésre május 25-én este 7 órakor kerül sor. Vetítés és további információk az esemény és a projekt Facebook-oldalán és Youtube-on olvasható.

(Címlapképünkön: a projekt résztvevői. Forrás: ART-RAVALÓ)

Figyelmébe ajánljuk