Saját modelljét rúgja fel a Netflix Zack Snyder zombifilmjével

  • narancs.hu
  • 2021. május 13.

Mikrofilm

Miután kicsinálták a mozikat, most segítő kezet nyújtanak nekik.

Filmes szempontból úgy néz ki eddig ez az év, mint amelyik mindent és mindenkit igyekszik a feje tetejére állítani. A Zack Snyder-féle Az Igazság Ligája például eddig a közmegegyezés szerint az egyik legrosszabb szuperhősfilmnek számított. A rajongók azonban kikönyörögték a rendezői változatot, ami az idei év egyik legforróbb megjelenésének számított, és a számkivetett rendezőt is azonnal a menő nevek közé repítette.

Snyderhez hasonlóan a Netflixről vallott nézeteinket is át kell értékelnünk: eddig úgy tekinthettünk rá, mint ami beveri az utolsó szöget a mozik koporsójába; a koronavírus alatt ugyanis nagyon úgy nézett ki, végleg eldőlt a filmszínházak vs. streaming-harc. Legújabb filmjüket azonban eddig nem jellemző módon előbb a mozikban igyekszenek sikerre vinni, és csak utána válik elérhetővé az otthoni készülékeken. Ezzel nem csak saját maguknak csinálnak remek reklámot, de az élőhalott mozik számára is segítő kezet nyújthatnak.

Arra persze eddig is volt példa, hogy néhány filmjüket a mozikban is bemutatják: jellemzően azok a produkciók jártak így, amelyeket az Oscarra szántak, a díj szabályai tudniillik előírják a kötelező mozis vetítéseket. Ennek érdekében a Netflix még saját filmszínházat is vásárolt – az Oscart azonban idén sem tudták megnyerni. A halottak hadserege című zombifilmjükkel azonban nem is ez a cél: Zack Snyder akció-horrorjában egy csapat nagymenő minden idők legnagyobb balhéjára készül az élőhalottak uralta Las Vegasban.

A film május 21-én érkezik a streamingre, előtte azonban május 14-én közel 600 filmszínház tűzi műsorra Amerikában. Így Snyder filmje válik minden idők legszélesebb körű mozis terjesztésű Netflix-darabjává. A tengerentúli mozikat jelenleg egészen hasonló, könnyed és szórakoztató akciómozik uralják: a Mortal Kombat és a Godzilla vs. Kong is egyszerre debütált a vásznakon és online (mindkettő az HBO Maxon). Azzal, hogy A halottak hadserege egy hétig kizárólag moziban lesz látható, hatalmas versenyelőnyre tesz szert velük szemben, és vélhetőleg meg is előzi majd őket a nézettségi listákon. Pedig ahogy korábban lapunk is megírta, már Godzilla és társai is meglepően jól teljesítettek a pénztáraknák.

Ha bejön a Netflix húzása, a jövőben várhatóan még több filmjüket engedik idejekorán moziba. Ők ugyanis csak jól járnak az üzlettel: az előfizetőik száma attól egészen biztosan nem csökken, ha néhány sikerük egy héttel hamarabb látható lesz a vásznon; a mozis sikerekkel pedig nemcsak pluszbevételre tehetnek szert, de jelentős extra hájpot is generálhatnak maguk körül. A filmszínházak pedig minden egyes új filmnek örülnek, csak végre ismét becsábíthassák a nézőket.

Figyelmébe ajánljuk