Film

Project Power: A por ereje

Mikrofilm

A szuperhősök eredettörténeteiben sosem érdektelen faktor, hogy hogyan szerzik képességeiket. Egyesek velük született képességeket birtokolnak, mások valahonnan zabrálják azokat. Emellett arról is megoszlanak a vélemények, hogy áldásként vagy átokként kell-e tekintenünk rájuk. Henry Joost és Ariel Schulman filmjében egy sokat ígérő új út vezet az emberfeletti adottságokhoz: egy pirula öt percre felszínre hozza szunnyadó erőnket.

A Power elnevezésű anyagot drogdílerek kezdik teríteni New Orleansban, köztük a klisékből összefércelt Robin, aki fekete lányként próbál boldogulni, ahogy tud. Titokban rappel és anyja költséges kezeléseit a dílerkedéssel fedezi. Tevékenysége összehozza egy lányát kereső exkatonával, aki a Power-kísérletek eredeti alanya volt, és egy renegát rendőrrel, aki szuper­erővel próbál küzdeni a szupererejű bűnözők ellen. A Project Power igyekszik egyensúlyozni a valóban látványos és vibráló akciójelenetek és a cool, de éleslátó társadalmi kommentár között – bár ne tenné! Az ötperces falatokra osztott akciók szórakoztatók (szélesvásznún is megállnák a helyüket), de a pirulaszimbolikában rejlő potenciált nem sikerül kiaknázni. A drog okozta pusztítás egyszerre idézné fel a Katrina hurrikánt és az opioid­krízist, a rendszerszintű rasszizmust és szexizmust, de ezek az utalások olyan otrombák és esetlenek, hogy elvesztik erejüket, mire célba érnek.

A Project Powerrel az a legnagyobb baj, hogy dörzsöltnek álcázza magát, holott sokkal szimpatikusabb lenne, ha felvállalná saját színpompás hülyeségét.

Elérhető a Netflixen

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.