Rekordot döntöttek a Minyonok

  • narancs.hu
  • 2022. július 4.

Mikrofilm

Egy film se szerepelt olyan jól a pénztáraknál a függetlenség napja hétvégéjén, mint a Minyonok: Gru színre lép.

A koronavírus-járvány után, a nyári moziszezon bedurranásával végre újra valódi élet költözött az amerikai mozikba – legalábbis ami a bevételeket illeti. A Cannes-i filmfesztiválon bemutatott, két éve dobozban lévő Top Gun: Maverick világszinten átlépte az 1 milliárd dolláros álomhatárt – Tom Cruise karrierje során először –, majd múlt héten késhegyre menő csatát folytatott az ugyancsak Cannes-ban debütáló, frissen bemutatott Elvisszel. Egyik mozi sem jelenthetett azonban ellenfelet a Gru legújabb részének, amely megdöntötte a július 4-i, amerikai függetlenség napi hétvégi bevételi rekordot.

A Minyonok: Gru színre lép a 2010-es Gru spin-offjának, a 2015-ös Minyonoknak a folytatása, egyben a Gru egyik előzménye, azaz prequelje. Mindez elég bonyolultan hangzik, pedig az animációs filmsorozat éppen a bonyolult tökéletes ellentéte: sikere abban rejlik, hogy a címbeli sárga lények, azaz a minyonok szerethető ügyetlenséggel ügyködnek másfél órán keresztül. Minderre a mostani hétvégén 108 millió dollár értékben váltottak jegyet a tengerentúlon, a hétfői ünnepnappal együtt pedig a számláló várhatóan 127 millió dollár felé kúszik, így a film megdönti a 2011-es Transformers 3. 115,9 milliós függetlenség napi rekordját.

A Gru színre lép tehát nemcsak hét évvel ezelőtti elődje 115 milliós hétvégi bevételi eredményét tudta megismételni, de konkrétan soha egyetlen film sem hozott még ennyi pénzt a július 4-i hosszú hétvégén. A sárga lények kiváló szereplése azért is volt meglepő, mert a néhány hete bemutatott Lightyear – mely ugyancsak egy spin-off: a Toy Story-sorozat egyik főhősének előzményfilmje – meglehetősen gyengén szerepelt, így sokan azt hihették, a gyerekes családok végleg elpártoltak a mozizástól. Mint emlékezetes, a koronavírus-járvány hajnalán ugyancsak egy családi animáció, a Trollok a világ körül lépte meg először, hogy a mozikat kihagyva egyből a netre költözött. A mozik berágtak, de az éneklő trollokat egy rakás további mozi követte, majd a nem múló pandémiás helyzet miatt bekövetkezett az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb reformja a filmforgalmazásban, ma pedig már egyáltalán nem számít kirívó esetnek, ha egy blockbustert a mozival egy időben, vagy mindössze pár héttel azután mutatnak be a streamingen is.

A járványhelyzet enyhülésével a mozik elsősorban még mindig a családi filmekben bíztak, hogy azok hátha visszacsábítják a vászon elé a nézőket. Ezzel ellentétben a legnagyobb sikereket továbbra is a színes-szagos, látványos akciófilmet aratták: a Pókember: Nincs hazaút, a Halálos iramban 9., a Nincs idő meghalni, majd az elmúlt hetekben a legújabb Top Gun és Jurassic Park. A Minyonok jó szereplése miatt a szakértők abban bíznak, hogy végre a családosok, velük együtt pedig minden egyéb korosztály is visszatalál a moziba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk