Kiment az ásványvízből a szénsav, és Vitézy Dávidnak hívják

  • - CsM -
  • 2024. június 7.

Narancsblog

Vajúdott a Fidesz és Vitézy Dávid született. Most már senkinek ne legyen kétsége affelől, hogy az ún. szakértő jelölt nem más, mint Orbán Viktor embere Budapesten.

Vitézy Dávid pártpolitikai csatatérré tette Budapestet.

Arról a jelöltről, aki olyan az üzenettel igyekezett meggyőzni a fővárosiakat, amiben elutasított minden reálpolitikai megfontolást a „valódi városfejlesztés” érdekében, most kiderült, hogy egy átfogó, több hónapos hadművelet főszereplője. De azok is kaptak egy kijózanító pofont, akinek eddig kétségei voltak az LMP és Ungár Péter narancssárgás színét illetően.

Ma reggeli hír, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett, és határozottan Vitézy Dávid támogatására kérte a híveit.

Karácsony Gergely megmaradó ellenfeléről most is azt gondoljuk, hogy jó programja volt: szinte történelmi léptékben, korszerű, európai és modern irányba fejlesztette volna Budapestet, szinte futurisztikus terveket villantott fel. Ahogy sokan, mi is kételkedtünk benne, utópisztikusnak tartottuk.

Most csak azt reméljük, hogy Vitézy programját bekötik és beillesztik a Verne Gyula-sorozatba a Nemo kapitány és az Utazás a Holdba közé.

Végül Karácsony Gergelynek lett igaza, aki márciustól azt jósolta, hogy „a nap végén Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje lesz”, Szentkirályi vissza fog lépni: „a nőket azért rakják fel a táblára, hogy aztán levegyék őket”. A főpolgármester az LMP-t „az ellenzék valószínűleg nem teljesen ingyen meghülyült részének” nevezte címlapinterjúnkban. De Tarlós István már januárban fitogatatta jólértesültségét, amikor a HírTV-ben arra utalt, hogy egy kormánypárt és egy ellenzéki párt közös jelöltet fog állítani a főpolgármester-választáson. És a mi is erről írtunk több cikkünkben.

Aki csak a fél szemét nyitva tartotta az elmúlt öt évben, láthatta, hogyan viszonyul a kormány a fővároshoz. Nem elég Orbán Viktor az urbánus-népi ellentétet kiélező, városellenes szólamaira gondolni.

A Fidesz–KDNP-kormány az elmúlt öt évben tizenötször több pénzt vont el a Karácsony-vezette fővárostól a tarlósi évekhez képest, elvonta és nem kárpótolta az iparűzési adók egy részét, szolidaritási adót követelt tőle (az önkormányzat szerint jogellenesen), és szemet vetett a fővárosi fenntartású szakrendelőkre is, amikre Budapest saját forrásokat áldozott, a neki tetsző projekteket „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” fejlesztésként nyomta át a városlakók akarata ellenére.

A villamosmániás egykori Wunderkindnek, a „zöld Fidesz” jelöltjének mindezzel kapcsolatban ellenvéleménye nincsen. De hadd emlékeztessük azokat, akiknek még mindig szimpatikus, hogy Vitézy programja mennyire összeegyeztethetetlen a Fidesz Budapestet érintő üzeneteivel.

  • Miután a felújított Lánchidat átadták, a kormánypropaganda hónapokon át ekézte Karácsonyt az autók kitiltása miatt. Vitézy is amellett érvelt, hogy a Lánchídnak autómentesnek kell lennie.
  • Szentkirályi Alexandra egyik legjobban sulykolt hazugsága volt Karácsony Gergelyről, hogy kitiltaná az autókat a Hungárián belül. Vitézy programjában egészen konkrétan szerepel, hogy öt éven belül minden utasszállító jármű elektromos legyen a Hungária körúton belül.
  • A kormány elvette Budapesttől a HÉV-hálózat üzemeltetését. Vitézy ezt hibás döntésnek nevezi a programjában.
  • A józsefvárosi Fidesz a parkolási rendszer miatt bírálja a civil polgármestert, Pikó Andrást. Vitézy a programjában név szerint, pozitív példaként említi a VIII. kerületi parkolási reformot.
  • Vitézy programjában komplex terveket találunk a Déli körvasút kiépítésére, de a Nyugati pályaudvar korszerűsítésére is. Mindkét projektet Lázár János kaszálta el. Noha Vitézy mintha a poszt-lázári időkre készülne, ne legyenek illúzióink, hogy ki van erősebb pozícióban!
  • Vitézy Dávid rossz ötletnek tartja a kínai beruházásként megvalósuló ferihegyi gyorsvasutat. „Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni” – üzente a miniszternek. Erről éppen Szijjártó Péter tárgyal a kínai partnerekkel, teljesen kifelejtve a folyamatból a fővárost.
  • Vitézy ellenzi a „Mini-Dubajként” elhíresült rákosrendezői arab beruházásokat is, a Fidesz azonban ebben is hajthatatlan.
  • Vitézy nagyvállalkozókra, befektetőkre bízná az új lakónegyedek, irodanegyedek felépítését, tőkések segítségével oldaná meg a főváros – és az ország - forráshiányát. A Fidesz fordítva működik: most éppen Tiborcz István üzleti köre épít hatalmas irodaépületeket az egykori Dürer helyén, amiket vevő híján az állam vásárol meg a piaci ár felett.

Noha a kampányban téma volt Vitézy fideszessége, a volt államtitkár dolgát megkönnyítette, hogy nem kellett a fenti ellentmondásokra hosszan válaszolni. Most illene reagálni, de ma reggeli reakciójában Vitézy csökönyösen fenntartja a függetlenség látszatát, amikor azt ígéri: „Főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val. Ügyek és a programom mentén teremtünk többséget a Fővárosi Közgyűlésben.”

Orbán Viktor áprilisban még úgy nyilatkozott, hogy „Alexandra jól halad, néztem a számokat”, most, a Békemeneten már kerülte, hogy polgármesterjelöltként szólítsa meg Szentkirályit. Helyette azt mondta, hogy Szentkirályi „a Fidesz budapesti vezetője”, és ez így is van: most a visszalépő jelölt arra biztatja a narancssárga szavazókat, hogy támogassák a listáját.

Nem kérdés, hogy Vitézy hozzáértő szakember, azt is elhisszük neki, hogy szeretne tenni Budapestért. Legutóbbi vele készült interjúnkban arra utalt, hogy a kormánypárt meggyengülhet 2026-ban: „A következő főpolgármesteri ciklusnak az első másfél éve telik a mostani parlamenti időszakban, a második három és fél év egy következő kormányzati időszakban. Lássuk meg, mi lesz, lehet, hogy nem lesz kétharmada a Fidesznek.” De Vitézy Dávid rövidlátó, ha azt gondolja, hogy erre neki – akit éppen Tarlós István küldött el a Budapesti Közlekedési Központtól, majd a Fidesz oszlopos tagja, Lázár János eresztett szélnek a Budapesti Fejlesztési Központtal együtt – több esélye lesz fejlesztésekért küzdeni, mint Karácsonynak. Hiába ígéri, hogy ő a Fidesztől is tud pénzt szerezni, az előtörténete azt sejteti, hogy miként Orbánék többször leütötték, feláldozták, kigolyózták Vitézyt, most is átlépnek rajta, ha azt diktálják a politikai vagy gazdasági érdekeik. A főpolgármesteren is.

A legkényelmetlenebb feltételezés persze az, hogy Vitézy Dávid áruló. Ez természetesen azt jelenti, hogy az LMP és Ungár Péter is az, akinek

megért 250 millió forintot, hogy felépítsen egy olyan jelöltet, akit most az Origo, a Magyar Nemzet, a Mandiner és a többi propagandalap két buzizó, dollárbaloldalazó, háborúpártizó cikk között főoldalon támogat.

Bayer Zsolt „egy ikszet” kér Vitézyre, Hoppál Péter pedig „karnyújtásnyira lévő győzelemről” posztolt, nem törődve vele, hogy hivatalos jelöltjük épp visszalépett. De még a Megafon-papagájkommandója is Vitézy mellett tart kortesbeszédet. Hát így néz ki a politikai kultúra átformálása?

A manőver nagy vesztese természetesen Szentkirályi Alexandra, a Fidesz egyik utolsó női politikusa, aki – bár többre aligha képes – húszévesen, friss Fidelitas-tagként talán nem arról álmodott, hogy pocakos férfiak sámlija, Rogán Antal és Orbán Viktor eldobható sakkfigurája lesz.

Meg természetesen a budapestiek, akik minden eddiginél nagyobb filmvásznon nézik végig, hogy a Fidesz – akár csak Putyin kétezres évekbeli Oroszországában – álcivilekkel, álellenzékiekkel, kamupártokkal játszik demokratikus maszkirovkát.

(Címlapképünk forrása: - CsK -)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk