És akkor Rogán Antal bulvárt csinált az évtized korrupciós botrányából

  • - CsM -
  • 2024. március 28.

Narancsblog

Varga Judit, aki a politika erős női alakjaként épített karriert magának, a gyenge, védtelen asszony szerepében búcsúzik. Miért baj, hogy a házaspár családi szennyesétől hangos a média, miközben az imént még Rogán Antal bűncselekményeiről volt szó?

Sejteni lehetett, hogy Varga Judit előbb-utóbb arccal is a nyilvánosság elé áll, miután azzal egyidőben, hogy Magyar Péter kompromittáló hangfelvételt mutatott be az ügyészségnek, bántalmazónak, családon belüli erőszaktevőnek, frusztrált zsarnoknak mutatta be a volt férjét. Az írott posztok nem voltak elég sikeresek. Talán nem függetlenül attól, hogy a kormány évek óta táplálja a társadalom lappangó nőgyűlöletét és áldozathibáztató tendenciáit, a fészbukosok körberöhögték az egykori igazságügyi minisztert, akinek posztja alatt fizetett lájkolókat is találtak.

Aztán jött a saga újabb epizódja. Szerda este Varga Judit ellátogatott a Frizbi stúdiójába, hogy Hajdú Péternek beszéljen családi traumáiról. Az a volt miniszter, aki a politikai élettől való visszavonulását elintézte egyetlen írásos közleménnyel, és azóta sem adott magyarázatot saját szerepére a Pegasus-ügyben és a kegyelmi botrányban, majdnem két órán át ecsetelte, hogyan bántalmazta őt lelkileg és testileg Magyar Péter. Olykor elcsuklott a hangja, de a figyelmes néző sem látott könnyeket a szemében (a Pesti Srácok vagy a Mandiner tudósítói bezzeg igen!), Varga Judit a száraz szemét törölgette, Hajdú Péter támogatói kérdéseit pedig merész félmosollyal fogadta. Ezzel persze nincs gond. Azzal már igen, hogy Hajdú hozta a formáját: amikor a hangfelvétel került szóba, gyorsan átvette Vargától a szót, és visszakanyarodott az abúzusokhoz, és nem kérdezett rá semmire, ami politikailag releváns lenne.

A műsorvezető személye, aki korábban ezerszer hűséget fogadott a Fidesznek, nem érdektelen. Hajdú Péter annak a Sarka Katának a volt férje, akinek közös cégei vannak Rogán Cecíliával, Rogán Antal volt feleségével. Kivételezett helyzetét mutatja, hogy 2020-ban 280 millió forintos költségvetési csalás miatt mindössze 5 milliós pénzbüntetésre és felfüggesztett börtönre ítélték. Ez nem a Dallas, nem is a Szomszédok, inkább valami olcsó maffiasorozat Kolumbia-alsóról, amelyben hűségeskü helyett közpénzmilliárdok kötik egymáshoz a volt házastársakat.

Az interjú felkavaró részleteit azóta is teli torokból üvölti a propagandamédia. „Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta” – írja az Origo. „Öngyilkosságot színlelt” – írja a Mandiner. „A mama tönkretette papát, úgyhogy a papa most mindenkit börtönbe fog juttatni, titeket pedig intézetben fognak nevelni” – idézi a férjet a volt feleség.

Jelenetek egy NER-álompár házasságából

Abban biztosak lehetünk, hogy Magyar Péter és Varga Judit házassága nem volt békés. „Mi egy rossz házasságban éltünk, most viszont mindkettőnknek esélye van egy boldog kapcsolatra” – írta volt feleségének címezve Magyar március 17-én. Egy nappal később kiderült, hogy a rendőrségtől kiszivárgott egy jelentés a hvg.hu-nak, amiben egy viharos nap leírásáról lehetett olvasni, de ebben nincsen szó tettlegességről vagy bűncselekményről: „A jelentés végig azt a narratívát viszi, hogy én agresszívan kiabáltam, miközben a volt feleségem nyugodtan lépett fel, miközben mindketten feldúltak voltunk” – írta erről Magyar Péter.

Nincs rá módunk, hogy kettejük magánéletéről ítéletet mondjuk, de néhány ellentmondásra illik felhívni a figyelmet.

1. Annak ellenére, hogy Bayer Zsolt szerint tíz éve tudták, Magyar bántalmazó, a házaspár felsőbb utasításra odázta el a válását. Miért tiltották meg a válást Rogán Antalék, ha tudták, hogy Varga szenved a kapcsolatban?

2. Az interjúban Varga kijelenti (1:18:40-től), hogy ő is bántalmazta a férjét. „Amikor én meg elkezdtem üvöltözni, ideges voltam, esetleg még mondjuk pofon vágtam, ez olyan, hogy tűr, tűr az ember...” – mondta, de erre a műsorvezető nem kérdezett vissza. Magyar Péter egy korábbi nyilatkozatában is arra utalt, hogy oda-vissza bántották egymást a házasságukban. A volt feleség elejtett megjegyzése éles kontrasztban állt korábbi mondataival, miszerint férje agresszivitása rendszerint megbénította: „vártam a következő ütést, féltem, (...) közben magamban egy szép dallamra gondoltam, hogy minél előbb vége legyen ennek a jelenetnek. Mert rutinom volt ebben bőven.”

3. Varga Judit, aki saját elmondása szerint segítő szervezetek tucatjánál bábáskodott, rendőri védelem állt a rendelkezésére, miniszterként pedig az ország egyik leghatalmasabb embere volt, miért nem tudott segítséget kérni?

4. Ha Vargát régóta zsarolja Magyar, és az exminiszter tudta, hogy a férje bizonyítékokat gyűjtött ellene, ő miért nem mutatott egyetlen fotót, sms-t vagy beszélgetést sem?

5. Varga Judit korábbi Facebook-posztjában arról írt, hogy az ominózus hangfelvételen kényszerítés hatására nyilatkozott: „mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.” Ehhez képest a Frizbiben már arról beszélt, hogy egészen addig nem tudta, hogy készült hangfelvétel, míg a volt férje nem mondta neki. Sőt, a tartalmát sem ismerte, hanem azt hitte, hogy Magyar a gyerekekkel való veszedését rögzítette.

6. Végül árulkodó, hogy Varga Judit a párthűséget kéri számon Magyar Péterrel a hangfelvétellel kapcsolatban:

„... amivel ő most hirtelen szabadságharcos hősnek állítja be magát, az pedig annyi csak, hogy elárulja azokat, akik gyakorlatilag eddig minden jóval, szeretettel, anyagi lehetőségekkel ellátták; neki nem kellett még meg se köszönnie, csak annyit kértünk, hogy legalább ne rúgj belénk...”

Hajdú Péter itt sem kérdezte meg, hogy miért használ Varga Judit királyi többest, pedig a volt miniszter a Fideszhez való hűség fontosságáról beszél, és nem hangsúlyozza, hogy a kiszivárgott hangfelvételen bűncselekményekről van szó.

Lerángatták a bulvár szintjére a Magyar Péter-sztorit

A kedden közzétett felvétel, amelyen Varga Judit arról beszél, hogy Rogán Antal emberei meghamisították a Völner–Schadl-ügy nyomozati anyagait az ügyészségen, és erről Gulyás Gergelynek és az Igazságügyi Minisztérium egyik munkatársának is tudomása volt, működő jogállamban a kormány bukásához vezetne.

Magyarországon azonban egészen más a helyzet.

A 444.hu kamerája rögzítette, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal egy Michelin-csillagos étteremben ebédelt a Szabadság téren, és a kisbuszba beszállva a miniszterelnök az ügyről azt mondja: „Tévésorozatokkal nem foglalkozom.” Korábban, pénteken a „közrádióban” Orbán a Dallashoz, a Szomszédokhoz vagy a Való Világhoz hasonlította az ügyet.

Rogán Antal stratégiája ekkor már elkészült: a bulvárrovatba kell száműzni azt az ügyet, ami erdetileg kormányzati bűncselekményekről szólt. Most pedig, miután a hangfelvétel tartalmát is ismerjük, Varga Judit annak a Hajdú Péternek a műsorában nyilatkozik, akit a pszichobulvár legvisszataszítóbb művelőjeként ismerünk a médiában.

A Magyar Péter-saga a kezdetektől hordozott bulváros ízt. A férfi érdekességét az adta, hogy egy miniszter volt férje, belsős a NER-ben, aki most kiugrásra bíztat mindenkit. Magyar számára akkor vált világossá, hogy a propagandaminisztérium bántalmazónak fogja beállítani, amikor Dezső Andráson keresztül szembesült a már említett rendőri jelentéssel. Ezek után illette igazságtalan vádakkal az újságírót.

Azon a kedden, amikor több ezer tüntető gyűlt össze az ügyészség előtt és a Vértanúk terén, számos hírportál vezető anyaga Varga Judit posztjáról szólt. Az a kormányzat, amely amúgy nem törődik a nőkkel, és az a miniszter, aki politikai hisztinek nevezte az Isztambuli Egyezmény ratifikációját, most arra számít, hogy egy nő bántalmazásról szóló beszámolójának igazságtartalmát kívülálló nem kérdőjelezheti meg. Azt is tudjuk, hogy a Megafon már dolgozik a következő kampányon. Tegnap Puzsér Róbert arról számolt be, hogy hívást kapott Bohár Dánieltől, aki azt kérdezte tőle: „maguknak belefér a családon belüli erőszak?

A következő hetekben számíthatunk arra, hogy a KESMA és az Orbánhoz kötődő propagandatermékek a „nőverő” eposzi jelzőjét ragasztják Magyar Péterre, a független sajtó pedig – részben naivitásból, részben félreértett nőpártolásból – kritikátlanul szemlézi Varga Judit megszólalásait, aki a hatalomban csak álszent cinizmussal beszélt a nőkről. Arra is számíthatunk, hogy aki Varga hitelességét a legkisebb mértékben megkérdőjelezi, arra ráragasztják, hogy az erőszakot támogatja.

Arra is számíthatunk, hogy Varga Judit, aki egész karrierje során az erős, független, karrierjében és családjában is kiteljesedő nő képét építette, aki vadászkutyaként harap Brüsszel sarkába, végül a megtört, védtelen, gyenge nő szerepében búcsúzik a nyilvánosságtól.

Arra viszont nem számíthatunk, az ügyészség érdemben foglalkozni fog Rogán Antal érintettségével a korrupciós ügyben. Mert bár lehet, hogy Varga Judit és Magyar Péter házassága rémálomszerű volt, s lehet, hogy a felmerült vádakban és olcsó pszichologizálásban van igazság, ezekre egyelőre nincs bizonyíték. Arra van bizonyíték, hogy Magyarország igazságügyi minisztere kijelenti, Rogán Antal emberei „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?