Olvasói levelek 2023/46.

  • 2023. november 15.

Olvasói levelek

Bősz Anett főpolgármester-helyettes válasza Benedek Kata írására; Danziger György olvasói levele Szigeti B. Péter publicisztikájához kapcsolódóan

Benedek Kata: Szólás a szabadban – Kiállításmegnyitó beszédem cenzúrázásáról

(Magyar Narancs, 2023. október 26.)

Számos alkalommal adtunk már magyarázatot arra, hogy egy 3 és 23 év közti gyermekekhez és fiatalokhoz szóló galéria miért nem színtere a nyílt politizálásnak – amire ráadásul a Deák17 Galériának írott szabályzata is van. A főváros legfelsőbb vezetése is tartózkodik bármilyen politizálástól a galéria falain belül. Ez a galéria Benedek Katát egy szakmai megnyitóra kérte fel. Másra nem is kérhette volna, a fentiek okán.

A valóság az, hogy Benedek Kata beszédét az intézmény igazgatóhelyettese nem tartalmi ellenőrzés céljából kérte el, hanem azért, mert a felkért beszéd megtartására Benedek Kata egy színészt küldött maga helyett, és az igazgatóhelyettes asszony technikailag szerette volna biztosítani, hogy amikor azt a színész felolvassa, helyben is meglegyen a leírt szöveg. A kérés technikai volt, de helyettes asszony legnagyobb döbbenetére, szakmai megnyitó helyett egy markáns politikai állásfoglalással találta szemben magát.

Kompromisszumos megoldásként, az intézményvezető-helyettes felajánlotta, hogy az épület bejáratánál, a szólás szabadsága szellemében, hangozzék el a beszéd, ne a gyerekek és fiatalok számára fenntartott kulturális térben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?