Tiltakozás

Magyar Narancs, 2012. október 4.

  • 2012. november 11.

Olvasói levelek

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrije egyhavi előválogatás alapján, a díjazandó hónapot követő hónapban hozza meg döntéseit. Mind az előválogatás időszakában, mind a zsűrizésig figyelemmel kísérjük, hogy egy-egy javasolt cikk kapcsán jelenik-e meg helyreigazítás, olvasói levélben megfogalmazott helyesbítés vagy bármilyen olyan írás - a cikket közlő vagy más lapban -, amire a zsűrinek figyelemmel kellene lennie döntése közben.

"Az igazi Vegyépszer-sztori" a Figyelőben 2012. július 5-én jelent meg, a júliusi cikkekről döntő zsűrizést pedig 2012. augusztus 30-án tartottuk. Ebben a közel két hónapban nem találkoztunk a cikk tartalmát cáfoló, vagy az újságírók magatartását megkérdőjelező írással. Márpedig a Minőségi Újságírásért Díj zsűrije csak a publikált írások alapján dönthet, a szerkesztőségekben esetleg zajló háttérmunka nem tartozik, nem tartozhat rá - ugyanúgy, ahogy ez az olvasókat sem érinti.

Mészáros Antónia

Minőségi Újságírásért Alapítvány

kuratóriumi elnök

*

A Vegyépszer nálunk is szerette volna fizetett hirdetésként feladni a tiltakozást. Morális okokból mi ehhez nem járulhattunk hozzá. Egy olyan társaság, amely sokmilliárdos kárt okozott beszállítóinak, hitelezőinek, partnereinek, még mindig inkább költene vélt sérelmeinek világgá kürtölésére, mint az általa megkárosítottak kárának enyhítésére. Azt az utat választottuk, hogy olvasói levélben hoztuk a tiltakozásukat, és természetesen leírtuk a valóságot is.

Ezúttal sajnos, csak utólag tehetjük ezt meg. A Figyelő az elmúlt három évben négy alkalommal írt a Vegyépszerről: minden alkalommal kerestük a Vegyépszer vezetőit, írtunk e-mailt, telefonáltunk, megkértünk egy közvetítőt, hogy segítsen. Jobb esetben megüzenték, hogy most nem alkalmas a beszélgetés, máskor egyszerűen nem válaszoltak, rosszabb esetben passzolgattak egy ideig egymás között, majd úgy nem válaszoltak. Mivel a sok háttérbeszélgetés alapján az derült ki munkatársaink számára, hogy ezen társaságok végső döntéshozója Nagy Elek, ezért a Vegyépszer hivatalos oldalán elérhető e-mail-címre írtunk, és őt kerestük. Valahogy biztosabbnak tűnt, mint egy szentgyörgyvölgyi családi házba bejegyzett társaságot telefonon keresni.

Korábbi gyakorlatukból kiindulva, természetesen joggal gondolhattuk azt, hogy a Vegyépszer csak a szokásos gyakorlatát folytatja. Azt állítják, hogy ezúttal nem is kapták meg a megkeresésünket, amit természetesen sajnálunk. A Vegyépszer által említett interjúval sem kompenzálni szerettük volna a Vegyépszert, hanem azért közöltük örömmel, hiszen tényleg érdekelt a véleményük.

A csődeljárás alatt álló Vegyépszer után kifizetetlen számlák, befejezetlen építkezések, személyes és céges drámák maradtak. Nem először, elég, ha a Megyeri-híd történetére utalunk. Elfogultsággal vádolnak minket, és igazuk van, a magyar gazdaság számára ennyire kártékony történetekkel szemben a Figyelő mindig is fellép.

Egy biztos: jó lelkiismerettel és büszkén nézünk munkatársaink Vegyépszer-történetére és az érte kapott díjra!

A Figyelő szerkesztősége

*

A Vegyépszer Hungária Zrt. "cs.a." és a Virex Kft. tiltakozását a Narancs a múlt héten nem fizetett hirdetés formájában tette közzé. A két cég a Narancsban megjelent tartalomra reagált: nem szerkesztőségi, de nem is fizetett tartalomra (hirdetésre), hanem a Minőségi Újságírásért Díj közleményére. A tiltakozást tehát közölni tartoztunk.

Fontos információ: a Narancs főszerkesztője, Bojtár B. Endre a Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének a tagja.

A szerk.

Figyelmébe ajánljuk