Csabai Máté

A rendszer üvegplafonja

Magyar Péter és a NER

Publicisztika

A NER 15. évében a párt középgenerációjának egyik, önmagában szürke funkcionáriusa dezertált, majd a rendszer eddigi legeredményesebb kihívója lett. Nem véletlenül.

Mivel a Magyar Péter-jelenséget átitatják a bulvárelemek – mindenekelőtt a pikáns és drámai magánéleti szál –, és mivel a kormánnyal kritikus közvélemény hajlamos a Fideszt és a környékét egyetlen monolitként látni, kevés szó esett arról, pontosan honnan is érkezett a Tisza Párt vezére. Magyar Péter egyike azoknak a negyveneseknek, akik a párt ellenzéki éveiben fűzték szorosra kapcsolatukat a Fidesszel, és ezt az antigyurcsányista dac formálta szövetséget a putyinizálódás évei is csak lassan kezdték ki. Most úgy tűnik, Magyart az igazságérzete késztette a szakításra, hiszen kicsekkolásakor a „Mészáros–Tiborcz-féle családi részvénytársaság”, a „Tónik, Ádámok és Barbarák” országa ellen emelt szót. De legalább annyira űzte kifelé a NER-ből az is, hogy látta, Orbán személyzeti politikája mit művel a saját korosztályával.

Kordonbontó nemzedék

Magyar Péter felmenőinek rangos névsorát sokat emlegették már: a családfán megtaláljuk Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, nagyapja a köztelevízió népszerű jogi műsorának szakértő szereplője, a Jogerős becenéven emlegetett Erőss Pál volt, édesanyja, Erőss Monika jelenleg is az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, igaz, júliusban esedékes nyugdíjazása miatt január óta már szabadságon volt, illetve a felmentési idejét tölti.

Magyar Péter hamburgi tanulmányútján került jó viszonyba Gulyás Gergellyel; akkor, amikor a Fidesz már réges-rég túl volt az irányváltáson, és éppen polgári-konzervatív pártként definiálta magát: a hajdani liberális párt talán – ahogyan Navracsics Tibornak – meg sem felelt volna Magyar ízlésének.

A vele (is) készült legkorábbi tévéfelvételen, 2002 júniusában a huszonegynéhány éves Magyar Péter az ATV Közhang című műsorában szerepelt. Az egyik beszólásából az idei kampányban kisebb ügy lett; pedig nem is az az érdekes, hogy Magyar elejtett egy rosszízű poént Medgyessy Péterről és a kötélről – nyilvánvalóan a márciusi Kövér-féle köteles beszédre utalva –, sokkal izgalmasabb a minden lében kanál fiatalember, aki tele van fésületlen, provokatívan előadott mondanivalóval; az a Fidesz – bár a párt mai arca az akkori vereség után kezdett megformálódni – még nem a pocakos, mázsás renyheséggel politizáló Fidesz. Magyar ott volt a mozgalmas évek sűrűjében.

Varga Juditot 2005-ben ismerte meg. Fiatal jogászként mindketten güriztek éjjel-nappal, megházasodtak, családot alapítottak – tiszta love story, film is készülhetne róla. A fiatal ügy­véd Gulyás Gergellyel közösen alapítványt hozott létre Ne féljetek! néven a 2006-os utcai tüntetések rendőri áldozatainak ingyenes jogi képviseletére – a szlogen megmaradt belőle. Magyarék alapítványának kuratóriumában ott csücsült Erőss Pál, Fábry Sándor, Morvai Krisztina, Mádl Ferencné és Schmidt Mária. Utóbbi személye azért is érdekes, mert amikor 2006-ban Gyurcsány nagyon megverte Orbánt, a Fidesz vezetőjével szembeni párton belüli elégedetlenségnek (puccskísérletnek csak nagyon óvatosan neveznénk) Schmidt volt az egyik fő alakja. Nem tudjuk, hogy Magyar huszonöt évesen mit gondolt minderről, ahogyan azt sem tudjuk, mit gondolt arról az ezt követő folyamatról, melynek során Orbán, nem kevés fenyegetőzés árán, megszilárdította hatalmát a Fideszben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A magyar kenyér

Az Agrárminisztérium közleménye és Nagy István miniszter Facebook-oldala szerint Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny zajlott a napokban Magyarországon – vette észre a Telex.

Színessel

Ez a cikk nem a labdarúgásról szól. Ez a cikk, és úgy nagy általánosságban az efféle cikkek nem is értik a labdarúgást. Ez a cikk a propagandáról, a propaganda mögül vigyorgó gonoszról, s mintegy mellesleg egy Orbán-idézetről szól.

Máma itt, holnap ott

Pár évvel ezelőtt még a Visegrádi 4-ek volt a szilárd pont az univerzumban, ahonnan ki akarta billenteni a helyéből a világ-, vagy legalábbis az európai politika univerzumát. Ám ez még a V4-ek fénykorában sem jött össze, egyrészt mert a V4-eknek sosem volt fénykoruk, másrészt már a tervet sem értette senki, harmadrészt meg a legutolsó verziójából Szlovákia és Csehország idejekorán kicsekkolt.

„Most sem vagyok egyedül”

Szereti, ha a színpadon valami őszinte és igaz, de a színházon kívül már nem szeret konfrontálódni. Alföldi Róberttel való szakmai kapcsolatáról, az Egy tökéletes napról és a nyitott és empatikus viselkedés fontosságáról is beszélgettünk vele.

Jupiter lesújt

  • Vásárhelyi Júlia

Megszégyenítő vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson Emmanuel Macron centrista szövetsége. A köztársasági elnök már közvetlenül az urnazárás után bejelentette a Nemzetgyűlés azonnali feloszlatását, és új választást írt ki. A végeredmény akár társbérlet is lehet a pillanatnyilag nyerésre álló szélsőjobbal.

Előbb lövünk

Az Orbán-rendszer módszeres környezetrombolása és természetpusztítása erős kontrasztot mutat a rezsim némely képviselőinek „zöld” megnyilatkozásaival. E disszonancia áthidalására lassan új értelmezési keret is születik.

Szocialista hungarikum

Színes, magyar kocka, de semmi köze Rubik Ernőhöz. A vidék vizuális jelképe, a háború utáni modern építészet legkommerszebb terméke. A szépnek jóindulattal sem nevezhető kockaház azonban művészek sokaságát ihlette meg, amiben egyformán van szerepe a bugyuta egyszerűségnek és a gazdag asszociációs lehetőségeknek.

A gyengék Atlasza

  • - ts -

Velünk volt. Velünk volt ötven évig. Másokkal volt az hatvan is, mindenesetre Donald Sutherland magyarországi belépője, bár meglehetősen furcsára sikeredett, emlékezetesre aligha.