Alap nélkül feljelentett, majd rágalmazott, most Polgárokért díjjal tüntették ki Gyula fideszes polgármesterét

Publicisztika

„Úgy fest, ebben a térségben ez az új irányzat. Azt tüntetik ki, aki minden alap nélkül feljelent békés polgárokat."

Igen nagy fantázia és elképesztő cinizmus kellett a Békés megyei közgyűlés részéről ahhoz, hogy augusztus utolsó napján Békéscsabán, a Vigadóban, nagy csinnadratta és pompa közepette Polgárokért díjban részesítse Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármestert. A megyenaphoz kapcsolódóan Békés Megyéért díjjal ismertek el egy, a kormánypárthoz közel álló népművészeti és egy nemzetiségi hagyományőrző egyesületet, valamint – „nagy” képzelőerő és kellő szervilisség kellett hozzá – a térség főispánját, aki láthatólag élvezi posztja új elnevezését. A történelmet kevéssé ismerő főispánnak fel sem tűnik, hogy a 21. század első negyedében vaskos anakronizmus és vérciki ez a főispánság. Ám lendüljünk túl ezen és az elismeréseken, hiszen tudjuk: a díjakat nem kapják, hanem adják.

Mégis kíváncsiak lennénk, ki volt vagy kik voltak Görgényi felterjesztője/felterjesztői a díjra, majd amikor a közgyűlési döntés előtt az illetékes szakbizottság, vagy bármilyen grémium megrostálta az elé kerülő neveket, akkor milyen szempontok merültek fel? A megyei közgyűlés pedig ezekre – a politikai akaratérvényesítésen túl – miért bólintott rá? (Már ha a díjnak van bármilyen pártpolitikán kívüli rangja.) Milyen megkérdőjelezhetetlen és mindent elsöprő érvhalmaz és tettek sokasága van Görgényi mellett, ami nehogy semmissé teszi, hanem teljességgel pozitívba fordítja át tevékenységét, miközben roppant csúnya és levakarhatatlan szeplőfoltok rondítják politikai arcélét? A közelmúltról beszélünk.

Alig két éve annak, hogy ország-világ előtt kiderült, az Orbán Viktor és a kormányzat iránti feltétlen megfelelési kényszerből az egyébként jogász végzettségű és korábban ügyvédként dolgozó Görgényi büntetőfeljelentést tett a rendőrségen rémhírterjesztés vélelmezett gyanúja miatt Csóka-Szűcs János gyulai polgár ellen, aki kétségkívül a helyi ellenzék egyik meghatározó alakja. Annyi volt a „bűne”, hogy még 2020 áprilisában egy Facebook-posztban arra hívta fel a figyelmet: a járványkórházzá minősített gyulai egészségügyi intézmény kong az ürességtől, miközben súlyosan beteg embereket küldtek haza vagy más intézményekbe.

Görgényi feljelentésében így fogalmazott: „(…) a felhívás valótlan tényeket tartalmazó híresztelést valósít meg. Ezért alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, illetve alkalmas a járvány elleni védekezés eredményességének akadályozására.” Emiatt a rendőrség – mint ahogy a régi, „szép” időkben – egy májusi hajnalon nagy erőkkel kivonult Csóka-Szűcs házához, akit álmából keltettek fel. Rémhírterjesztés gyanúja miatt házkutatást tartottak az ingatlanban, lefoglalták a számítógépét és mobiltelefonját, majd előállították a Gyulai Rendőrkapitányságra, ahol rabosították és kihallgatták. Négy óra múlva úgy engedték el a mozgássérült férfit, hogy nem vitték haza. Gyalog, nagy sokára ért otthonába.

Az ügy élénk nemzetközi visszhangot keltett. Már másnap a német törvényhozásban, a Bundestagban és az Európai Parlamentben ezzel összefüggésben tiltakozó felszólalások hangoztak el, az akkori olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte személyesen érdeklődött a fejleményekről, a világsajtó pedig Gyuláról írt és tudósított. Az előállítás és kihallgatás után két nappal a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiánya miatt megszüntette az eljárást. Ez annyit jelentett, hogy a túlbuzgó Görgényi minden ok és alap nélkül tett büntetőfelejelentést Csóka-Szűcs ellen. Talleyrand híres mondása szerint: „Ez több, mint bűn, ez a hiba.”

De nem csak ez, hanem a közelmúlt egy másik történése is elkerülhette a Békés megyei közgyűlés díjakat osztogató többségének a figyelmét. Idén februárban a Békéscsabai Járásbíróság rágalmazás miatt bűnösnek mondta ki Görgényi Ernőt, mert olyan állításokat tett, amelyek alkalmasak voltak egykori helyettese és volt párttársa, Galbács Mihály becsületének csorbítására. A bíróság szerint ráadásul egy polgármester rágalmazott, akinek a presztízse miatt a közvélemény hajlamos hinni. Az ítélet roppant kínos a gyulai politikus számára, miközben sok kétség nem fér hozzá, hogy hamarosan, másodfokon hasonló következtetésre jut majd jogerős ítéletében a Szegedi Törvényszék is.

„Úgy fest, ebben a térségben ez az új irányzat. Azt tüntetik ki, aki minden alap nélkül feljelent békés polgárokat. S hogy még abszurdabb legyen, az ilyen kap »Polgárokért« díjat” – mondta lapunknak Görgényi friss kitüntetése kapcsán Csóka-Szűcs János.

(Címlapképünkön: Görgényi Ernő 〈k〉 a Polgárokért díjjal: Forrás: Görgényi Ernő Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk