Bernard Guetta: A történelem tartozik Oroszországnak a szabadsággal

Publicisztika

Az orosz birodalom szétesése a kommunizmus következménye, nem pedig külföldi hatalmak műve volt - mondta a francia európai parlamenti képviselő egy Ukrajna mellett és Putyin ellen tartott demonstráción.

Vasárnap 30 ország 75 városában tartottak tüntetést oroszok Ukrajna mellett, Putyin rendszere és az ukrajnai háború ellen. A demonstrációkat külföldön élő orosz állampolgárok és emberi jogi aktivisták szervezték Oroszok a háború ellen címmel. Párizsban a Place de la Bastille téren mintegy három-négyszázan gyűltek össze. A tüntetésen mások mellett felszólalt Lev Ponomarev emberi jogi aktivista, Szergej Gurijev közgazdász és Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja. „Győzelmet Ukrajnának, szabadságot Oroszországnak!” - skandálták a jelenlévők. Bernard Guetta beszédében - melyet az alábbiakban a képviselő kiegészítésével közlünk - arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadságszerető oroszokon múlik, mikor sikerül eltávolítani a hatalomból Vlagyimir Putyint.

„Három hónapja gyakran látom magam álmomban, amint a moszkvai Puskin téren szónokolok a járókelőknek, ahogy a disszidensek és ellenzékiek tették az 1980-as években. Hallom magam, ahogy kiemelem, hogy európaiként szólok hozzájuk, európaiakhoz, mert mindannyian európaiak vagyunk, és arról beszélek nekik, hogy a mai Oroszország sorsa egyáltalán nem egyedülálló, hiszen ugyanabban a században, a 20. században vesztette el birodalmát, mint a franciák, a britek vagy nem sokkal az oroszok előtt a portugálok.

Aztán elmondom nekik, hogy ezen egykori birodalmak egyikének a vezetője sem volt olyan ostoba, hogy vissza akarta volna csatolni a függetlenné vált területeket, mert ami megtörtént, azt nem lehet visszacsinálni, ahogy a történelmet sem lehet újraírni. Aztán arról beszélek, hogy a britek vagy a franciák sem mentek tönkre vagy törlődtek ki a világból birodalmuk elvesztése miatt, és hogy a mai napig erősek, sőt bensőségesek a kapcsolataik az egykori birtokaikkal, mert a közös kultúra és történelem olyan kötelékeket teremt, amelyek sokkal mélyebbek, mint az uralom brutalitása.

Elmondom nekik, még mindig álmomban, még mindig a Puskin téren, hogy senki sem akarja megszállni Oroszországot, vagy elcsatolni egyetlen faluját sem; hogy senki nem forralt semmilyen tervet az orosz birodalom ellen, csak Oroszország maga: azzal, hogy felszabadította magát a kommunista diktatúra alól. Hogy senki sem akarja bekeríteni, és hogyha Putyin nem rohanta volna le Ukrajnát 2014-ben, akkor az ukránok nem fordultak volna az Atlanti Szövetséghez védelemért, amelyhez a közeledést egészen addig tömegesen el is utasították.

Azt is elmondom nekik, hogy a szüleik és nagyszüleik, és ők maguk is, ha elmúltak 50 évesek, akik a jelcini szakítást részesítették előnyben a gorbacsovi evolucionizmussal szemben, és hogy minden, ami ezután következett, a társadalmi kegyetlenség, az évszázados birodalom brutális szétesése és a privatizációnak nevezett nagyszabású lopás az ő kollektív hibájuk, egy rossz orosz választás eredménye, és nem egy Oroszország meggyengítésére irányuló külföldi terv volt.

És most, Franciaországban és már nem Oroszországban, a Bastille téren és már nem a Puskin téren, azt szeretném mondani önöknek: Ne szégyelljék magukat! Ne gondolják, hogy az önök népe passzívabb lenne, és természetesebben beletörődne a diktatúrába, mint mások, mert egyetlen nép sem lázad fel azelőtt, hogy felragyogna a változás reménye. A megszállt Franciaország sem csatlakozott az ellenálláshoz, amíg az ellenállás nem állt győzelemre. Még csak három hónapja tart az ukrajnai háború. Az ukránok számára ez már egy hosszú pokol, de az oroszok számára csak egy távolba vesző átalakulás kezdete, és

önökön múlik, hogy belevágnak-e, hogy kimennek-e a Puskin térre, nem a valódira, azt most nem lehet, hanem az újra, a virtuálisra, a képernyőkön láthatóra, és elmondják-e polgártársaiknak, hogy a mai Oroszország sorsa...”

A többit tudják. Nem fogok mindent megismételni, de tudniuk kell, hogy Vlagyimir Putyin egy letűnt évszázad embere, kimerült és jövőtlen, miközben Oroszországban eljön a szabadság ideje, mert az abszolutizmus, a kommunizmus és a putyinizmus után az oroszok erre törekszenek, és a történelem most már tartozik nekik ezzel.

(Címlapképünk illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk