Uitz Renáta

Elmulatják

Szétvereti-e az EU jogrendjét a lengyel kormány?

Publicisztika

A lengyel kormány a Jog és Igazságosság párt (PiS) 2015-ös hatalomra kerülése óta hadban áll az Európai Unióval. A viszály egyik oka: a lengyel bíróságok függetlensége ellen intézett kormányzati támadás.

A minap az Európai Unió Bíróságának (EUB) alelnöke az Európai Bizottság indítványára napi 1 millió euró bírságot szabott ki a lengyel kormányra mindaddig, amíg Varsó végre nem hajtja az EUB azon döntéseit, amelyek jogellenesnek találták a lengyel Legfelső Bíróság Fegyelmi Tanácsának felállítását. Bár a bírság összege kiemelkedő, a ténye nem: szeptember elején az EUB napi félmillió euróra büntette a lengyel kormányt, amiért az a vonatkozó környezetvédelmi engedélyezési eljárás mellőzésével hagyta jóvá a turówi szénbánya működését. Az EUB mindkét ügyben az uniós jog elsőbbségének védelmében szabta ki a kényszerítő bírságot.

A bőség káprázata

Úgy tűnhet, hogy mára az uniós intézmények a bőség zavarával küzdenek, amikor az uniós alapértékek védelméhez keresik az eszközöket. Ám a gyakorlatban beláthatatlan nehézségeket okoz, hogy az eljárások sikere a mai napig a tilosban járó tagállamok tevőleges együttműködésén múlik.

Emlékeztetőül: a lengyel Alkotmánybíróság és a rendes bírósági rendszer átalakítása miatt 2017 decemberében a Bizottság megindította az uniós alapértékek védelmére szolgáló eljárást az uniós alapszerződés, az EUSZ 7. cikke alapján. Az eljárási rendnek megfelelően az ügyet az Európai Tanács tárgyalja, amikor a soros elnökség napirendre veszi. Hogy pontosan mi is történik a Tanácsban, rejtély: az üléseket követő pár soros összefoglalók annyira semmitmondók, hogy még élcelődni sem érdemes rajtuk. Nem csoda hát, hogy az Európai Parlament egyre türelmetlenebbül keresi a módját az alkotmányos demokráciát illiberálissá alakító tagállamok megzabolázásának; és a maga módján a Bizottság is próbálkozik.

Az egyik csodafegyvernek a Bizottság minden tagállamra kiterjedő éves jogállamisági jelentését szánták – ám a sok száz oldalnyi szövegben már azelőtt elvész a lényeg, hogy a Tanács ülését előkészítő Általános Ügyek Tanácsa hozzáfogna a megállapítások áttekintéséhez. (Az összefoglaló alapján az októberi ÁÜT-ülésen a 2021. évi jelentés áttekintése négy pillért érintett: az igazságszolgáltatást, a korrupcióellenes kereteket, a médiapluralizmust és a hatalmi ágak elválasztását kiegészítő fékek és egyensúlyok rendszerét. A novemberi ülés a tervek szerint a horvát, olasz, ciprusi, lett és litván fejezeteket veszi majd sorra, biztonságos távolságot tartva a cselekményesebb lengyel és magyar fejezetektől.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk