Gaal Ilona: kiszolgaltatottsag.hu

  • 2004. január 15.

Publicisztika

Jobb visszaigazolást nem is kaphatott volna a www.halapenz.hu honlap létrehozója a fórum szükségességéről: az orvosok az adatvédelmi ombudsmannal karöltve alaposan ráijesztettek. A szájton terhesgondozáson, szülésen átesett nők tehették közzé a kezelőorvosok nevét, tarifáit és azt, hogy milyen szolgáltatást kaptak gyermekük világrajöttéig, egészen addig, míg a fiatalember "az oldal jogi hátterének rendezéséig" felfüggesztette a működést. (Lásd még: Zsebszájt, Magyar Narancs, 2003. január 8.) Az internet révén rövid időre megfordult a világ: a jótékony homály nem a szülészeket, hanem a pácienseket védte, és transzparenssé válhatott az orvosok tevékenysége. A rend azonban gyorsan helyreállt: ismerős élményként könyvelhetjük el, hogy nemcsak akkor vagyunk kiszolgáltatottak, mikor gyermeket várunk, hanem akkor is, ha az orvosi szolgáltatásról véleményt formálunk.
Jobb visszaigazolást nem is kaphatott volna a www.halapenz.hu honlap létrehozója a fórum szükségességéről: az orvosok az adatvédelmi ombudsmannal karöltve alaposan ráijesztettek. A szájton terhesgondozáson, szülésen átesett nők tehették közzé a kezelőorvosok nevét, tarifáit és azt, hogy milyen szolgáltatást kaptak gyermekük világrajöttéig, egészen addig, míg a fiatalember "az oldal jogi hátterének rendezéséig" felfüggesztette a működést. (Lásd még: Zsebszájt, Magyar Narancs, 2003. január 8.) Az internet révén rövid időre megfordult a világ: a jótékony homály nem a szülészeket, hanem a pácienseket védte, és transzparenssé válhatott az orvosok tevékenysége. A rend azonban gyorsan helyreállt: ismerős élményként könyvelhetjük el, hogy nemcsak akkor vagyunk kiszolgáltatottak, mikor gyermeket várunk, hanem akkor is, ha az orvosi szolgáltatásról véleményt formálunk.

Abban nincs semmi meglepő, hogy a szülészek azonnal kikérték maguknak az adatbázist: kulturálatlan az az ország, ahol ilyet lehet csinálni - nyilatkozott Papp Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara szülész-nőgyógyász szakmai kollégiumának elnöke. Pedig ahogy a szájt fórumán az egyik hozzászóló meg is jegyezte: a vélemények jobbak annál, mint amit a hétköznapokban mesélnek egymásnak az emberek.

Szinte érthetetlen viszont az a kirohanás, amit az adatvédelmi ombudsman intézett az adatbázis ellen. Péterfalvi Attila hivatalból, vagyis saját belátásból indított vizsgálatot az újév első hetében, de már a két ünnep között is fenyegetőzött az adatbázis betiltásával, arra hivatkozva, hogy az orvosok adatainak vagy a hálapénz összegének nyilvánosságra hozatala csak az érintett hozzájárulásával történhet. Az egyszeri honlap-üzemeltető már az első nyilatkozatoktól kapkodásba kezdett: csak azokat a hozzászólásokat publikálta, amelyeket nem álnéven, hanem valódi nevüket vállalva küldtek be. Az interneten ilyesfajta korlátozás nevetséges, hiszen lehetetlen ellenőrizni egy adott név mögött a személyazonosságot. Valószínűleg mégsem a véletlen, hanem szintén a régi beidegződések műve, hogy nem került gazdája annak a hozzászólásnak, amelyik nevesítette a mesterségesen beindított szülésekkel vádolt MÁV-kórházbeli orvost, így fosztva meg a további látogatókat ettől az információtól. A hozzászólások kilúgozódtak: többségük a hálapénz összegének feltüntetésén túl néhány szuperlatívusszal intézte el a kezelőorvost.

Az új év első napjaiban az ombudsman továbbment a bűnhajhászásban, s nem csupán az adatokat és a hálapénz összegét, hanem az orvosok szubjektív megítélését is bűncselekménynek minősítette. "Ha valaki úgy gondolja, hogy az orvos ellene bűncselekményt követett el azzal, hogy hálapénzt kért, követelt, elfogadott, tessék az erre vonatkozó eljárást megindítani, akár büntetőfeljelentés, akár etikai eljárás kezdeményezése, de nem kipellengérezünk, mert ez önmagában véve jogellenes magatartás, ennek az előzményeit a középkorban lehet megtalálni, amikor kiállítottak valakit a főtérre" - mondta Péterfalvi egy rádióinterjúban. A főadatvédő számára tehát a nyilvánosságra hozatal azonos a kipellengérezéssel. (Hogy a modern jogalkotás mit tud kezdeni a kipellengérezés fogalmával, azt inkább hagyjuk.)

Nem világos, hogy mi késztette Péterfalvit arra, hogy ilyen határozottan fellépjen a szájt ellen. A személyes adatok védelmének szentsége aligha, hiszen nem bántja a szemét az az internetes adatbázis, amely a prostituáltak szolgáltatását értékeli, pedig a "makktársadalom" tagjai évek óta gondoskodnak arról, hogy a hölgyek beazonosíthatók legyenek. Hogy a lobbiérdek vagy az ügybuzgóság hajtja-e az ombudsmant, azt valószínűleg nem fogjuk megtudni, de egy biztos: elvárásai nem túl életszerűek. Naiv, bár a jól beidegződött hatalmi gondolkodásnak megfelel az a vágya, hogy egy internetes adatbázist csak úgy megsemmisítsen: magánjellegű elektronikus levelekkel valószínűleg minden jogi bonyodalom nélkül biztosítható, hogy az inkriminált adatok, megállapítások a nethasználók között cirkáljanak.

Az viszont már arcpirítóan álságos ötlet, hogy a kismamák jelentsék fel a hálapénzt elfogadó or-vost. Magyarországon még egyetlen per sem indult hálapénz elfogadása miatt, hiszen épeszű ember nem vállalkozik arra, hogy kiszolgáltatott magányos héroszként szálljon szembe azzal a démonnal, amelyet a tudásánál, szerepénél és társadalmi rangjánál fogva hatalmi pozícióban lévő s ráadásul kifele teljes egységet mutató orvostársadalom formáz. Péterfalvi abban is téved, hogy a szájton publikáló kismamák számára a fontos az volt: mit tart a jog a hálapénzről. A kismamák egyszerűen sarokba szorítva érzik magukat, amikor az ötperces kezelésért a szülész más, szintén nem alacsony presztízsű értelmiségi munka óradíjának egy-kétszeresét kéri, hogy a fizikai munkát végzők órabéréhez már ne is mérjük. S cserébe kaphatunk kedvességet, gyorsaságot, valamivel alaposabb kezelést, mintha az SZTK-ba mentünk volna - de biztonságot, azt még mindig nem. S nyeljük le azt is, hogy adózott pénzünkről az orvosnak esze ágában nincs számlát adni (nagyon ciki lenne kérni), majd a szülést a mi adóforintjainkból fenntartott állami intézményben végzi.

Néhány ünnepnap ellenséges nyilatkozatokkal, egy szegedi orvos általi feljelentés, és az egykori oroszlánszívű üzemeltető fülét-farkát behúzva elérhetetlenné teszi az adatbázist, mondván, "amíg hivatalos személy által el nem dől, hogy volt-e ennek értelme, vagy szükség van-e erre". A rádiónyilatkozat egy megfélemlített, kiszolgáltatott embert mutat. Olyat, amilyen ellen a honlap létrehozásával a fiatal apuka nemrég még küzdött.

A szerző újságíró.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.