Lázár Márki-Zay nélküli Vásárhelyet szeretne

Publicisztika

A képviselő „fejlesztési ajánlata” a vásárhelyieknek akkor érvényes, ha „jó és új” polgármestere lesz a városnak.

A Hódmezővásárhelyre vonatkozó része a legérdekesebb Lázár János országgyűlési képviselőjelölti programjának, amelyet a választókerület minden háztartásába eljuttatott.

A nyolcoldalas szóróanyagban, a Fejlesztési ajánlat a választókerületnek című blokknál ez olvasható:

„Hódmezővásárhely új vezetésével rendbe tesszük a várost. Megépítjük a városi tudásközpontot, újjáépítjük a Bethlen Gábor Gimnáziumot, modernizáljuk az iskolákat. Támogatást biztosítunk minden vásárhelyinek, hogy felújítsa a házát. Élelmiszeripart telepítünk a városba.”

Azt, hogyan lesz Vásárhelynek új vezetése, bárki kiszámíthatja.

Az országgyűlési választáson a Csongrád-Csanád megyei 4. egyéni választókerületben Márki-Zay Péter jelenlegi vásárhelyi polgármester áll szemben Lázárral, aki 2002-től 2012-ig töltötte be ugyanezt a tisztséget. Lázár arra számít, Márki-Zay április 3. után eltűnik a város közéletéből. Egy vásárhelyi fórumán, ahol egy hozzászóló Márki-Zay politikai szerepéről kérdezte, el is mondta, ezt hogyan képzeli: „szerintem gyorsan vége lesz, mert ugye Márki úr vezeti az ellenzék listáját, tehát ő már bent van a parlamentben. És akkor augusztus végén polgármester-választást tudunk végre tartani, és lesz a városnak egy jó és új polgármestere. Ezt tudjuk mondani. Én azt remélem, hogy becsületes ember, bár néha nem annak tűnik, és hogy ha már ő vezeti az ellenzék listáját, akkor nem fogja összeszarni magát és megfutamodni, és beül a parlamentbe”.  

Bár ezt itt konkrétan nem mondta ki, de Lázár egyetlen forgatókönyvvel számol: országosan ismét a Fidesz–KDNP nyeri a választást, a kerületben is ő nyer, Márki-Zay pedig az ellenzék vezetőjeként ül a parlamentben. Arról, mi történik, ha Márki-Zay nyer a kerületben, már korábban beszélt Lázár: felhagy a politizálással. Ő nem indul listán.

A Márki-Zaynak szánt szerepe kapcsán arról lehetne vitatkozni, mihez kell nagyobb bátorság, ellenzéki képviselőként ülni a parlamentben, vagy ellenzéki polgármesterként vezetni egy várost.

Márki-Zaynak, miután a 2018-as időközi polgármester-választást megnyerte, fideszes többségű közgyűléssel kellett együtt dolgoznia, miközben a jegyzővel együtt vezető és beosztott köztisztviselők álltak fel és hagyták el a polgármesteri hivatalt. Lehetett volna ebből csúfos bukás is, de 2019-ben a vásárhelyiek úgy erősítették meg a tisztségében a polgármestert, hogy a közgyűlésbe is nagyrészt az őt támogató önkormányzati képviselőjelölteket juttatták be.

A Lázár szerint augusztusban megválasztandó „jó és új” polgármesternek tényleg nagyon jó konszenzuskereső képességgel kell bírnia, hogy Lázárral is megtalálja a közös hangot, és ezzel a közgyűléssel is.

Arról, hogy Lázár és Márki-Zay kereste egymással a kapcsolatot, lehetett olvasni, de ez a kezdeményezés a protokolláris kereteket nem lépte túl. Ahhoz az is kellett volna, hogy a vásárhelyi Fidesz hagyja dolgozni az új polgármestert, ő pedig hidegvérrel térjen napirendre a fölött, hogy a kormánypártiak keresztbe tesznek neki, hiszen csak a munkájukat végzik.

Lázárnak tényleg nehéz lehetett békés húrokat pengetni, miután a 2018-as kampányban Márki-Zay olyan háborút kapott a nyakába, hogy az is hitetlenkedett, aki közelről látta. Sorossal együtt szerepelt az arca óriásplakátokon, dehonesztáló üzenetek mellett, röplapokon állították pellengérre még azokat a vásárhelyi polgárokat is, akikről lehetett tudni, az ellenzék emberét támogatják. A kampány hangneme azonban csak azok felelőssége, akik megszólalnak benne. Ezt a harcot felülírja a választók döntése. A vásárhelyiek Márki-Zayt választották polgármesterüknek, a választókerületiek pedig 2018-ban megerősítették Lázárt a képviselői tisztében. A közös nevező megtalálása – de legalább a keresése – két ember felelőssége volt. Az látszott, Lázár egy idő után nem volt hajlandó szóba állni a vásárhelyi vezetéssel, még azokat a nyilvános rendezvényeket is kerülte, amelyekről lehetett tudni, hogy Márki-Zay jelen lesz rajta. Ez egyértelmű viselkedés: ő hajthatatlan, a vásárhelyiek gondolják meg magukat, és döntsenek úgy, hogy az neki is megfeleljen.

„Jó és új” polgármester, megjuhászodott közgyűlés és hivatal, és egy ellenfél, aki lesz olyan bátor, hogy eltakarodik a környékről.

Csak ennyi kell ahhoz, hogy a kormány és Lázár révén megépüljön a tudásközpont, jöjjön a pénz a lakások felújítására, és az élelmiszeripari cégek, ha eddig nem is gondolták úgy, most már úgy gondolják, Vásárhelyen kell üzemet nyitniuk.

A vásárhelyiek, továbbá a makóiak és a többi kerületi település lakói mindenesetre máris büszkék lehetnek magukra. Vasárnap nem képviselőt választanak maguknak, hanem legalábbis tartományurat – vagy miniszterelnököt.

(Címlapképünkön: Lázár János és Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere, illetve a Fidesz polgármesterjelöltje a 2018-as helyi időközi választáson)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk