Ungár Péter

Nem Orbánról szavazunk

Miért keres önálló főpolgármester-jelöltet az LMP?

Publicisztika

Voltak már a világtörténelemben kevés sikerrel kecsegtető kísérletek. Ilyen volt az összes középkori próbálkozás arany előállítására, álláspontom szerint ilyenek a képversek, és mostanában a kurzusfilmek is. És talán ilyen az is, ha Schmidt Mária fia (ez vagyok én) fogja a Magyar Narancs olvasóinak figyelmébe ajánlani Hankiss Ágnes fiát (ez Vitézy Dávid). Mégis engedjenek meg egy próbát, mert a politika meggyőződésem szerint mégiscsak arról szól, hogy még lehetetlen helyzetekben is érvelni próbálunk, és nem ítéleteket hozunk.

Az LMP azért nem döntött még a főpolgármester-jelöltje személyéről, mert a legjobb jelöltet akarjuk megtalálni. A legjobb jelöltet arra, hogy vezesse ezt a várost. Nem olyan jelöltet keresünk, aki a legalkalmasabb arra, hogy megverje Orbán Viktort és megvédje a köztársaságot. Ezt játszotta el az ellenzék két éve, és nem volt sikeres. De az ellenzék nagy része Orbán Viktor betegségben szenved, valójában még fontosabb szerepet is játszik a világukban a regnáló miniszterelnök, mint a saját szavazói körében. Mi ebből a betegségből szeretnénk kigyógyulni, és meggyőződésünk, hogy a választók jelentős része is így van ezzel.

A mi döntésükben sem az Orbán Viktort vallásosan gyűlölők, sem az érte hasonló lelkesedéssel rajongók szempontjai nem fognak szerepet játszani. És ez persze nagyon furcsa Magyarországon, jól láthatóan nem is tudják értelmezni egyik oldalon sem.

Pedig a 2024-es fővárosi önkormányzati választáson nem tudjuk megdönteni a Fideszt, és államformát se választunk. Orbán Viktorról nem szavazunk, és ha nem marad pozícióban egyetlenegy árva fideszes önkormányzati képviselő, akkor sem dől össze a NER. Így ez a választás nem arról szól, hogy hogyan lehet leváltani a kormányt.

Az Orbán Viktor betegség egyik tünete az, hogy mindenről ő jut valakinek eszébe, és nem tud elképzelni a magyar politikában folyamatokat az említett természetes személy nélkül. Ez azt jelenti, hogy nem tudja elképzelni, hogy vannak egyéb ügyek, mint Orbán Viktor leváltása, van egy közlekedési rendszer, vagy egy főváros, annak van kulturális élete, vannak döntések, városképeken összeveszések, van várospolitika.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kinek a felelőssége egy társasház felújítása? Mit tudunk csinálni, ha egyvalaki ellenzi a tulajdonosok közül?

A mögöttünk hagyott időszak a kötelező társasházi közgyűlések hónapja. Szilber Szilvia társasházkezelőt, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete elnökségi tagját egyebek mellett olyan tipikus problémákról kérdeztük, mint hogy milyen visszaélésekhez vezethet, ha valaki más tulajodonosok nevében szavaz a közgyűlésen, illetve mit lehet tenni, ha valaki keresztbefekszik egy nagyobb volumenű társasházi felújításnak.