Várhegyi Éva

Nyugodtan készpénznek veheted

A kriptovaluták, a jegybankok és a digitális pénz térhódítása  

Publicisztika

Régi és eddig nem cáfolt igazság, hogy a pénz hatalom. Egyre több bizonyítékát látjuk annak is, hogy különféle információk birtoklása is mekkora hatalmat ad annak, aki célzottan használja föl.

A pénzmozgásokból, az egyének fizetési forgalmából kinyerhető ismeret is hatalom forrása lehet. Mondd el, mikor kinek és mennyit fizettél az életed során, és megmondom, ki vagy! Túlzás, de a mai világban, amikor első blikkre ártalmatlannak látszó személyes adatokból sokféle célra használható „profilokat” alakítanak ki rólunk, talán érzékelteti, hogy erre a veszélyre is gondolni kell.

A bankok által végzett fizetési műveletek a központi elszámolási rendszeren, a zsírón mennek keresztül, így a nem készpénzes összes pénzmozgások teljes egészében nyomon követhetők. Ám az egyéni tranzakciókat éppúgy védi a banktitok, mint a pénzintézetekben összegyűlő más adatainkat. Ha tartunk tőle, hogy a zsírót üzemeltetők vagy a bankokat felügyelő hatóság emberei visszaélnek velük, annak leginkább politikai oka lehet. Demokratikus jogállamban bíznunk kell benne, hogy a hatóságok a törvényeket betartva működnek.

Akkor sem kell aggódnunk, ha a szigorúan ellenőrzött bankrendszeren kívül, de hatósági engedéllyel és felügyelettel működő digitális pénzügyi szolgáltatók (fintech vállalkozások) bonyolítják le a fizetéseinket. Az alacsonyabb költségeik miatt ők olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, mint a bankok, amelyeknek különféle tőke- és likviditási követelményeket kell betartaniuk, továbbá készpénztartási kötelezettségük van, és (többnyire) személyes ügy­félszolgálatot is működtetnek. A fizetési megbízásaink alapján fizetnek közvetlenül vagy valamilyen platform közvetítésével a felhatalmazásunk (például a kártyaadataink megadása) nyomán az ügyfélszámlánkon elhelyezett pénzünkkel. Az ilyen platformok egy része vagy valamely banké (mint például az OTP-hez tartozó SimplePay), vagy önálló pénzintézeti jogosítványt szerzett (mint például a nemzetközileg elterjedt PayPal); mindkettő adatkezelését hivatalból ellenőrzi a pénzügyi felügyelet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk