Ines Sabalić

Vukovár, a trófea

Harminc éve ért véget a jugoszláv háborúk első nagy csatája

Publicisztika

Harminc évvel ezelőtt, 1991. november 18-án a Jugoszláv Néphadsereg (JNH) erői súlyos harcok után elfoglalták Vukovárt, a Duna-parti horvát kisvárost. A hadművelet a függetlenségét kinyilvánító Horvátország ellen folytatott háború része volt. A JNH ekkor már Slobodan Milošević nagyszerb-politikájának szolgálatában állt.

A három hónapon át tartó ellenállás során Horvátország megszervezte a honvédelmét, hogy aztán négy évvel később, katonai és diplomáciai műveletek kombinációja révén helyreállítsa hatalmát az ország teljes területe fölött – pontosan azokon a határokon belül, amelyek a jugoszláv föderáción belül voltak érvényesek. Éppen ezért a Vukovárért vívott csata – annak ellenére, hogy a háború elején zajlott és vereséggel ért véget – kulcsfontosságú volt a háború végső kimenetele szempontjából.

Globálisan Vukovár három hónapon át tartó ostroma volt az első töréspont az európai történelem évtizedeken át tartó pozitív alakulásában, az első fals hang a korra jellemző optimizmusban. A hidegháború – amelynek árnyékában Európa hatalmas fejlődésen ment keresztül – a Nyugat számára kedvezően ért véget, Németország egyesült, és jóakaratú erőként jelent meg a színen, Európa mint értékközösség erőre kapott és terjeszkedésre készült, a világ nagy konfliktusai a minimumra csillapodtak. A viták uralkodó témái az emberi jogok és a globalizáció sikerei voltak, és az, hogy a történelem a toleráns liberalizmus győzelmével befejeződött.

S ekkor kitört a háború Jugoszláviában, s elkezdődött a nagy csata Vukovárért. A 24 órás amerikai hírtelevíziók az utolsó részletig beszámoltak a konfliktusról, úgy közvetítették a háborút, mint valami valóságshow-t. E reakció hátterében – túl azon, hogy az elűzöttek, a romok, a háború jól mutatnak a képernyőn – egyfajta kényelmetlen érzés munkált. Háború Európában? Hogyhogy? Hogyan lehetséges ez? Hát nem a történelem és minden konfliktus végére értünk?

A horvát tapasztalat mikroszintjén Vukovár eleste elképzelhetetlen volt a számunkra. S bár annak sem volt realitása, hogy a város nagyjából 1800 védője ellen tudjon állni a túlerőben lévő, jól szervezett hadsereg rohamainak, mégis azt ismételgettük egymásnak, hogy Vukovár sosem fog elesni. Később aztán más hadszínterek és más politikai fordulatok, a túlélés feladatai kötötték le a figyelmünket.

A Balkán iránt megnyilvánuló hatalmas politikai és médiafigyelem 2001-ig, a World Trade Center elleni merényletig tartott. Ekkor a világ a bizonytalanság máig tartó korszakába lépett, a Balkánt pedig elfelejtette a politika és a sajtó. De visszatekintve: a média figyelme több kárt okozott, mint hasznot; például Boszniának, ahol a CNN a legostobább helyi politikust is hosszasan hajkurászta egy interjúért, ők pedig elhitték, hogy örökre fontosak maradnak. Aztán a CNN brandje is megkopott, hát még a Balkáné. A világ megváltozott, az élet megy tovább.

A város

Vukovár lakóinak többsége horvát volt, de sok szerb élt itt, és más etnikai közösségek is – a keveredés hasonló volt, mint a Vajdaságban. A várost jogi értelemben 1998-ban vette vissza Horvátország, de Szerbia ténylegesen már 1995-ben elhagyta, akkor, amikor az év őszén katonailag elveszítette az összes korábban elfoglalt horvát területet. Jártam a városban a háború előtt és az ostrom alatt is, aztán 1996-ban: az égbolt hátterén oly élesen rajzolódtak ki a romok kontúrjai, mint valami képregényben. A szétlőtt városban azok lézengtek, akik az 1991-től 1995-ig tartó szerb fennhatóság alatt is ottmaradtak, meg néhány elűzött, aki visszatért, hogy megnézze, hogyan tovább, elrendezze a halottak körüli dolgokat, és információt gyűjtsön az eltűntekről. A vukovári csatában 1100 védő esett el, és eltűnt 2600 katona és civil. Akkoriban, 1997-ben, ’98-ban csak a presszók működtek, és csak ivott mindenki. Azóta sok év telt el.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.